in

I u srijedu većinom vedro i malo toplije, ali ujutro još gdjegod “minusi”

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

“Stabilno i sunčano razdoblje se nastavlja, bura na Jadranu slabi, a i dnevna temperatura raste, osjetno i brže u unutrašnjosti Hrvatske, gdje će se već sredinom tjedna mjeriti i oko 20 °C, pri čemu će jutarnji temperaturni “minusi” sve češće izostajati.

Od petka oblaka ipak više, osobito u gorju, gdje u subotu samo lokalno postoji mogućnost za vrlo malo kiše, a početkom idućeg tjedna vjerojatnost za kišu povećava se i na Jadranu, gdje od početka ožujka u mnogim mjestima nije pala ni kap kiše.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju dulje emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetila je na važnost 23. ožujka u svijetu meteorologije:

“I dok će tijekom stabilne i pretežno vedre srijede upozorenja uglavnom izostati – više o njima i Svjetskom meteorološkom danu moći će se saznati u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” od dr. sc. Branke Ivančan Picek – glavne ravnateljice DHMZ-a i Vesne Đuričić, dipl. ing. – predsjednice Hrvatskog meteorološkog društva .”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu većinom vedro i malo toplije, ali ujutro još ponegdje “minusi”

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “I u srijedu na istoku Hrvatske sunčano, štoviše čak i vedro te danju ugodno toplo, uz najvišu temperaturu između 17 i 19 °C. No jutro će još biti razmjerno hladno, najniža temperatura od -4 do -1 °C.

Podjednako hladno jutro i u središnjoj Hrvatskoj, a danju uz obilje sunčana vremena temperatura znatno iznad prosjeka, oko 18 °C. Vjetar će biti slab, ali će zbog nedostatka vlage jutarnja magla vjerojatno izostati.

Mjestimična magla malo je vjerojatnija po kotlinama Gorskoga kotara i Like, gdje će ujutro biti najhladnije. Jutarnjih temperaturnih “minusa” bit će i u unutrašnjosti Istre, a uz obalu sjevernog Jadrana najniža temperatura zraka od 5 do 9 °C. Prevladavat će vedro, no u noći i ujutro još će podno Velebita lokalno biti olujnih udara bure.

Bura će danju oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak, većinom umjeren, a uz dalmatinsku obalu puhat će i jugozapadnjak. Nebo gotovo bez oblačka, a dnevna temperatura zraka od 17 uz obalu do 21 °C ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će pak ujutro mjestimice biti i mraza.

I na jugu Hrvatske pravi proljetni ugođaj – pretežno vedro uz najvišu dnevnu temperaturu zraka do 20 °C. U noći i ujutro uz obalu će puhati uglavnom umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak te jugozapadnjak, pa će i more biti malo do umjereno valovito.”

I u nastavku tjedna prilično stabilno

“Stabilno i danju ugodno toplo bit će i u nastavku tjedna, no na Jadranu nakon vedrine u četvrtak, od petka ipak mjestimice više oblaka, većinom visokih, koprenastih. U noći i ujutro mjestimice će puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u subotu pak okreće na jugo.

Na kopnu vjetar uglavnom slab, no vjerojatnost jutarnje magle i dalje je zanemariva. Dani sunčani, ali u subotu u gorju ipak uz lokalno više oblaka može pasti koja kap kiše. Najviša temperatura oko 20 °C, a i jutarnji temperaturni “minusi” bit će sve rjeđi.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sezona koncerata ponovo počinje – Evo šta kaže Avdo Zečević – Hayat Production

Evo kad je vrijeme da stanete sa dijetom