Categories: Novosti

RAT UŽIVO: ‘ Malo je vjerovatno da će doći do pravog rata između Rusije i NATO-a’

21:02 Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) javljaju kako još uvijek ne mogu dopremiti medicnska pomagala i lijekove u opkoljeni grad Mariupolj, ali ni u Mikolajiv. Tarik Jašarević, iz WHO-a, upravo je stigao u središnji istočni grad Dnjepar i rekao je za BBC da zdravstvena agencija UN-a postavlja ispostavu za premještanje zaliha, ali nije uspjela doći do ta dva područja.

20:24 Dok se rat u Ukrajini nastavlja, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako misli da je malo vjerovatno da će biti punopravnog rata između Rusije i saveza. Međutim, rekao je i kako je situacija na terenu u Ukrajini izuzetno nepredvidljiva, te da je NATO suočen s novom stvarnošću i mora biti spreman na duge staze.

20:06 Jednomjesečni rat u Ukrajini doveo je do raseljenja više od polovice dječje populacije u zemlji, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za djecu. UNICEF je rekao da je 4,3 miliona od otprilike 7,5 miliona djece u Ukrajini napustilo svoje domove, uključujući oko 1,8 miliona izbjeglica koje su pobjegle iz zemlje i 2,5 miliona koji su sada interno raseljeni unutar Ukrajine.

19:46 Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na današnji summit NATO-a. U saopćenju se navodi da odluka o nastavku podrške Kijevu pokazuje da zapadni savez želi nastavak sukoba, objavila je ruska novinska agencija Ria.

19:24 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da vjeruje da Rusija treba biti izbačena iz G20 te da je na Ukrajini odluka je li potrebno ustupiti dio svog teritorija kako bi se postigao prekid vatre. 

19:06 Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako vjeruje da Kina shvata potencijalno strašne ekonomske posljedice koje bi nastale ako bi zemlja pružila pomoć Rusiji. Biden je rekao da je prošlog tjedna o toj temi imao “vrlo otvoren razgovor” s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

18:38 Nakon NATO sastanka izjavu je dao američki predsjednik Joe Biden.

SAD su se obvezale pružiti više od 2 milijarde dolara vojne opreme Ukrajini i više od milijardu dolara humanitarne pomoći milionima Ukrajinaca pogođenih ratom u Ukrajini, kaže Biden.

NATO i europski saveznici ujedinjeni su u podršci Ukrajini vojnom i humanitarnom pomoći, rekao je, kao i u nametanju “najznačajnijeg režima ekonomskih sankcija ikada” kako bi se “osakatila” ekonomija Vladimira Putina.

18:12 Rusija je u četvrtak proglasila crnogorskog diplomatu nepoželjnom osobom, kao odgovor na raniju odluke Vlade Crne Gore da protjera ruskog diplomata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadora Crne Gore u Moskvi Milorada Šćepanovića i uručilo mu notu o proglašenju njegova saradnika u Moskvi nepoželjnom osobom, prenijeli su mediji u Podgorici.

18:08 Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je s novinarima nakon sastanka čelnika G7 u Bruxellesu.

“Velika Britanija će poslati dodatnih 6.000 projektila i osigurati 25 miliona funti za financiranje ukrajinskih oružanih snaga”, poručio je.

“Jačamo našu podršku zemljama NATO-a na prvoj crti fronta slanjem novog rasporeda britanskih trupa u Bugarsku, uz udvostručenje naših vojnika i u Poljskoj i u Estoniji. Ukrajina nije sama. Stojimo uz narod. Kako je sam predsjednik Zelenski rekao, narod Ukrajine će pobijediti. Putin mora propasti, i on će propasti”, kazao je Johnson.

Rekao je i da postoji “agonija koju svi osjećaju u ovoj skupini” zbog njezine nesposobnosti da učini više i da pomogne “s obzirom na ograničenja s kojima se suočavamo”.

Britanski premijer ponovno je isključio zonu zabrane letova iznad Ukrajine, rekavši da bi to uključivalo RAF-ove rušenje ruskih aviona. Nijedna zemlja u NATO-u to neće učiniti, kazao je.

No, Johnson kaže da NATO želi osigurati projektile za Ukrajinu kako bi se odbranila iz zraka, a također i od raketnih bacača Grad, za koje kaže da su bili nemilosrdni u svom napadu.

18:00 Lideri Grupe sedam industrijaliziranih zemalja svijeta (G7) upozorili su Rusiju da ne koristi biološko, ehmijsko ili nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom, rekli su u saopćenju objavljenom nakon razgovora u Bruxellesu u četvrtak.

“Upozoravamo protiv svake prijetnje upotrebom kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja ili srodnog materijala”, rekli su lideri G7 u zajedničkoj izjavi koju je objavila Njemačka.

Sve su zemlje spremne prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine, rekli su.

17:32 Nakon sastanka NATO-a francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je kako je Rusija sve izoliranija na svjetskoj pozornici.

Kaže da je od vitalnog značaja izbjeći eskalaciju sukoba i zato je NATO donio odluku da podrži Ukrajinu, a da se ne uključuje u rat protiv Rusije.

NATO također preispituje svoje strateško pozicioniranje, rekao je.

Macron se dugo zalagao za veće europske obrambene kapacitete pa je poručio da bi Europa trebala “snositi svoju odgovornost”.

Kaže da bi Europa time pokazala da je aktivni dio NATO-a, a ne nešto što ga zamjenjuje.

Također, rekao je da su zapadne sile spremne pojačati sankcije Rusiji ako bude potrebno.

Upozorio je i da svijet ulazi u “neviđenu” prehrambenu krizu, dodajući da neke zemlje, uključujući neke od onih na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, posebno ovise o ukrajinskom i ruskom izvozu.

17:26 Ukrajinsko ministarstvo obrane saopćilo je da su njihove trupe potisnule ruske snage iz nekih područja oko glavnog grada Kijeva, prenosi Reuters.

– Na nekim sektorima neprijatelj je odbačen više od 70 km, a na nekim sektorima neprijatelj je na udaljenosti od 35 km, poručio je portparol ukrajinskog ministarstva obrane.

– Rusija nije odustala od toga da će opkoliti i zauzeti Kijev, kazao je. Ne navodeći dokaze, rekao je da je Kremlj slao dodatnu vojnu opremu u Bjelorusiju kako bi pojačao svoje trupe koje napadaju ukrajinski glavni grad.

17:19  Opća skupština UN-a usvojila je novu neobvezujuću rezoluciju kojom se zahtijeva “trenutni” prekid ruskog rata u Ukrajini, javlja BBC.

Rezolucija također poziva na pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, te kritizira Rusiju zbog stvaranja “strašne” humanitarne situacije nakon što je Moskva prije mjesec dana napala svog susjeda.

Na glasanju u sjedištu UN-a u New Yorku 140 zemalja glasalo je za, a 38 je bilo suzdržano.

Pet je zemalja glasalo protiv te mjere – Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Bjelorusija.

Ovo je nastavak rezolucije od 2. ožujka u kojoj se na sličan način traži od Rusije da odmah prestane s upotrebom sile.

16:45 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je ranije izvještaje da će produžiti svoj mandat na čelu saveza za još godinu dana zbog rata u Ukrajini.

16:05 Ukrajinska vojska objavila je da Rusija šalje dodatno oružje i drugu vojnu opremu u Bjelorusiju. Navode da je slanje oružja dio ruske ofanzive usmjerene prema okruženju Kijeva.

15:50 Ukrajinska vojska objavila je snimku za koju tvrde da je nastala u opkoljenom Mariupolju. “Ovako rade minobacači postrojbe Azov. Branitelji Mariupolja uništili su ruski oklopnjak i tri kamiona”, napisali su na Twitteru uz snimku čija autentičnost još uvijek nije potvrđena.

15:40 Rusija je blokirala Google News pod optužbom da promovira ‘neautentične informacije’ o invaziji na Ukrajinu.

Odluka o zabrani objavljena je samo nekoliko sati nakon što je Google najavio da neće dopustiti korisnicima diljem svijeta da unovčavaju sadržaj koji u kojemu se rat ‘iskorištava, odbacuje ili odobrava’.

15:38 Ukrajina je izgubila 15.800 vojnika od početka rata u Ukrajini, izvijestila je ukrajinska vlada.

Vlasti tvrde da su ruske snage izgubile 124 helikoptera i 530 tenka u borbama.

Podaci ukrajinskih vlasti zasad nisu potvrđeni iz neovisnog izvora.

15:12 Američki predsjednik Joe Biden danas je u Bruxellesu najavio da će SAD dati milijardu dolara (911 miliona eura) nove sigurnosne pomoći Ukrajini.

Ponovio je u govoru liderima NATO-a snažnu potporu ukrajinskom narodu na godišnjicu početka ruske invazije.

Biden je također rekao da su politički lideri razgovarali o planovima kako ‘pojačati kolektivnu obranu NATO-a’, osobito na istočnom krilu.

15:05 Britanski premijer Boris Johnson rekao je svjetskim liderima na summitu NATO-a da mora doći do značajnog povećanja pošiljki oružja Ukrajini iz cijelog saveza, piše Guardian.

“Mi imamo sredstva, a oni imaju potrebe”, rekao je.

Na privatnom sastanku lidera NATO-a, Johnson je rekao da Zapad ne može računati na mogućnost povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine i rekao da će im povijest suditi ako ne učine dovoljno da pomognu.

“Svi žele da Putin dođe k sebi i okrene svoje tenkove u rikverc, ali to se neće dogoditi. On će samo dalje mljeti dalje, on ima brzine samo prema naprijed”, rekao je Johnson, a prenosi izvor iz britanske vlade.

“Otpor Ukrajine iz temelja je promijenio geopolitičku sliku Europe i zahtijeva ponovnu procjenu potpore koju nudi Zapad. Ljudi će pitati – jesmo li učinili dovoljno?”, rekao je Johnson na privatnom sastanku.

14:50 Ruski desantni brod Crnomorske flote ‘Orsk’ je uništen, a dva druga plovila oštećena su luci okupiranog ukrajinskog grada Berdjansk.

14:45 Sjedinjene Države su najavile nove sankcije protiv Rusije, a one su usmjerene protiv više desetina kompanija iz obrambenog sektora, svih 328 članova Dume te Hermana Grefa, izvršnog direktora Sberbanka, najveće ruske financijske institucije.

U izvještaju ministarstva finansija SAD-a navodi se da će sankcije kompanijama koje proizvode oružje koje je korišteno u napadu Rusije na Ukrajinu imati ‘dubok i dugotrajan učinak na rusku odbrambeno-industrijsku bazu i lanac opskrbe’.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







14:01 Hiljade stanovnika opkoljenog Mariupolja prisilno je deportirano u Rusiju, izvijestilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol Oleg Nikolenko optužio je Rusiju da priprema “novi stepen terora”.

https://twitter.com/OlegNikolenko_/status/1506955233469075461?ref_src=twsrc%5Etfw

13:54 Očekuje se da bi Bidenova administracija i Evropska unija mogle objaviti veliku inicijativu za usmjeravanje pošiljki ukapljenog prirodnog plina u Evropu tokom posjeta američkog predjednika Bruxellesu, izjavili su američki zvaničnici upoznati s planom.

Bio bi to odgovor na zahtjev evropskih zvaničnika prema SAD-u da učine više kako bi im pomogli u smanjenju ovisnosti o ruskim izvorima energije.

Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da će sporazum biti objavljen u petak. Namjera je osigurati opskrbu Evrope američkim plinom i vodikom.

13:44 SAD radi na dopremanju protivbrodskih projektila u Ukrajinu, rekao je zvaničnik Bijele kuće na summitu NATO-a.

Strateškim ukrajinskim lukama Mariupolj i Odesa prijeti sve veća opasnost s mora.

“Možda ćemo imati neke tehničke izazove da ostvarimo taj cilj, ali počinjemo raditi na tome i održavamo konsultacije sa saveznicima”, rekao je zvaničnik.

13:41 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je britanski premijer Boris Johnson najaktivniji učesnik u poticanju antiruskog raspoloženja, prenosi ruska agencija Ria.

“To će dovesti do slijepe ulice u vanjskoj politici”, rekao je.

13:45 Ovo je eskalacija ekonomskog rata, rekao je za Reuters Jens Südekum, član naučnog savjetodavnog odbora njemačkog Ministarstva privrede.

13:42 Sjedinjene Američke Države planiraju prihvatiti 100.000 Ukrajinaca koji bježe od ruske invazije, izvijestio je Reuters, pozivajući se na dva izvora. Zaad nije jasno kako će to biti provedeno s obzirom na imigracijske zakone.

12:40 Ukrajinski lider Volodimir Zelenski obratio se čelnicima NATO-a na summitu u Bruxellesu putem videolinka. Optužio je Rusiju da je jutros koristila fosforne bombe. Više o obraćanju Zelenskog pročitajte OVDJE!

12:38 Rusko bombardiranje hemijskih postrojenja u Ukrajini moglo bi potaknuti “katastrofu velikih razmjera”, upozorio je slovenski premijer Janez Janša na početku posebnog samita NATO-a u četvrtak.

12:18 Reuters javlja da je bugarski premijer Kiril Petkov najavio da će pozvati na konsultacije svog ambasadora u Rusiji.

12:09 Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Izjumom, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane.

11:59 Ukrajinski predsjednik Zelenski jutros se obratio švedskom parlamentu i poručio im da Ukrajina zaslužuje biti punopravna članica Evropske unije.

‘Ne borimo se samo za narod Ukrajine, već i za sigurnost Evrope i pokazali smo da zaslužujemo biti punopravni član EU’, kazao je zastupnicima putem videolinka.

11:33 Gradonačelnica Melitopolja Galina Danilčenko, koju su Rusi postavili na čelo gradske vlasti, našla se među sankcioniranima na listi Ujedinjenog Kraljevstva.

11:16 Britanska vlada primijenila je 65 novih sankcija protiv Rusije koje ciljaju na strateške industrije, banke i poslovnu elitu, javlja Guardian.

11:03 Pojavio se novi snimak Mariupolja iz zraka koja pokazuje razmjere uništenja u okupiranom gradu.

10:46 Ukrajinski izvori izvijestili su da je do sada u ratu poginulo 128 djece, a UNICEF tvrdi da je više od polovine djece u zemlji raseljeno.

10:22 Čelnici NATO-a stigli su u Bruxelles kako bi razmotrili svoje sljedeće korake kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja ulazi u drugi mjesec. Današnji sastanak opisan je kao jedan od najvažnijih u historiji saveza.

09.50 Na sjeveru Ukrajine Oružane snage zarobile kolonu ruskih okupatora.

09.30 87 kuća oštećeno u Kijevu tokom rata, objavila je Gradska državna uprava Kijeva.

08.40 Ruski gubici od početka invazije na Ukrajinu: 15.800 vojnika, 530 tenkova i 124 helikoptera, javlja Ukrajinska pravda.

08.20 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine: Neprijateljski avioni nastavljaju s aktivnim djelovanjem, udaraju iz zraka, u posljednja 24 sata zabilježeno je više od 250 letova aviona (60 više nego 22. marta). Glavni ciljevi su vojni i civilni infrastrukturni objekti u Kijevu, Černigovu i Harkivu.

07.35 Okupatori lansiraju projektile na druge gradove iz blizine uzletišta u Melitopolju, izjavio je gradonačelnik tog grada.

07.15 Na društvenim se mrežama dijeli trenutak eksplozije u luci u Berdjansku, gradu koji su okupirale ruske snage.

Televizija Nexta na Twitteru piše kako imaju informaciju da su pogođeni ruski brodovi, no dodaju kako vijesti iz službenih izvora još uvijek nemaju.

07.00 Gusti crni dim nadvio se jutros iznad luke u okupiranom gradu Berdjansku na jugoistoku Ukrajine. Još uvijek nema službenih informacija o ovom incidentu.

“Skladište raketnog i topničkog oružja u Berdjansku, gradu koji su okupirali Rusi”, napisao je uz sliku savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

06.35 Ukrajinska vojska objavila je najnoviji izvještaj o stanju na terenu. Kažu kako se ruske snage i dalje fokusiraju na regije Kijev, Černihiv i Harkiv. U Hersonu ruske trupe “teroriziraju lokalno stanovništvo” i koriste pripadnike Rosguardije (ruska nacionalna garda) kako bi spriječili građanski neposluh protiv ruskih okupacijskih vlasti.

Dodaje se i kako Moskva uslijed golemih gubitaka nastavlja slati rezervne snage prema granici s Ukrajinom.

06.00 Britansko ministarstvo odbrane: Oružane snage povećavaju pritisak na ruske trupe u blizini Kijeva, javlja Eurointegration.

05.15 Oružane snage zaustavile neprijatelja u smjeru regije Brovary, objavio je Glavni štab Vojske Ukrajine.

05.00 Zbog granatiranja Rusa u regiji Sumy više od jednog dana ne mogu ugasiti požar velikih razmjera.

04.00 Pentagon: Ukrajinske oružane snage odbacile su dio ruskih vojnika 30 km od Kijeva.

03.30 “Neprijatelj priprema hemijske napade”, tvrdi Ukrajinska vojska.

03.00 Ukrajinski dužnosnici kažu da je Rusija uništila ključni most preko rijeke Desne, prekinuvši vitalnu rutu između sjevernog grada Černihiva i glavnog grada Kijeva.

Ukrajinska javna pravobraniteljica Ljudmila Denisov rekla je da je most korišten za dovoz humanitarne pomoći u grad i evakuaciju civila.

“Grad nema struje, vode, grijanja i praktički nema plina, a infrastruktura je uništena”, rekla je.

02.00 Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a, a samo su Rusija i Kina glasale ZA, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

01.00 Britanija će Ukrajini osigurati oko 6.000 novih odbrambenih projektila i gotovo 30 miliona funti za podršku BBC-jevom izvještavanju u području i plaćanje ukrajinskim vojnicima i pilotima.

loading…

Redakcija

Recent Posts

Primili smo jeftine golove koji su nas skupo koštali

Odigrali smo dobru utakmicu, međutim primili smo i dva jeftina gola, koja su nas skupo…

1 sat ago

Izraelski ministar obrane: Hezbolah će plaćati sve veću cijenu

Eskalirao je sukob na Bliskom istoku. Izrael je najavio novu fazu rata i tijekom noći…

1 sat ago

Klimatske promjene koštat će bh. ekonomiju 6,8 milijardi dolara

Šest ekonomija zapadnog Balkana trebaju u sljedećoj deceniji zajedno uložiti najmanje 37 milijardi američkih dolara…

3 sata ago

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

3 sata ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

3 sata ago