in

RAT UŽIVO: Njemačka odmah odgovorila Putinu – ‘Nećeš nas ucjenjivati’

Slatka-Tajna.Eu

16:12 Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, rekao je da Putin neće ucjenjivati Njemačku. Ova država je tako odgovorila na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da strani kupcu plaćaju ruski plin u rubljama.

15:37 Na društvenim mrežama procurila je nova snimka Mariupolja snimljena dronom. U prvih 18 sekundi videa jasno se vidi potpuno uništeno kazalište koje je bilo tjednima civilno sklonište. I dalje je vidljiv veliki natpis ‘djeca’ kraj kazališta.

Gradonačelnik Mariupolja je rekao da je najmanje 5.000 ljudi poginulo, a da je 90 posto građevina uništeno.

15:06 Norveški premijer Jonas Gahr Stoere rekao je da ga je ruski čelnik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru uvjerio da će Rusija pridonijeti osiguravanju humanitarnog koridora za civile iz Mariupolja.

Stoere je u 60 minuta razgovora ruskog predsjednika pozvao da završi rat u Ukrajini, povuče ruske snage i omogući dostavu humanitarne pomoći.

14:48 Rusija je optužila Ukrajinu da je oštetila komunikacijsku infrastrukturu u Černobilu, podnoseći izvješće o upravljanju nuklearnim elektranama koje je preuzela.

U njemu se navodi da je Ukrajina prekinula komunikaciju između Černobila i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da su ukrajinski dužnosnici savjetovali osoblju da ne sarađuje s ruskim snagama u postrojenju.

Rusija tvrdi da se rotacija osoblja u elektrani odvija po planu, te da Ukrajina ometa proces kako bi stvorila izgovor za antirusku propagandu.

14:12 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da novinarima u Moskvi da ni američki State Department niti Pentagon nemaju prave informacije o tome šta se događa u Kremlju.

“Oni ne razumiju Putina, ne razumiju kako se donose odluke i na razumiju naš način rada. Pojasnio je kako je to zabrinjavajuće jer takvo potpuno nerazumijevanje vodi do donošenja krivih odluka koje imaju strašne posljedice.”

13:46 Šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se ruske trupe premještaju, odnosno da se ne povlače.

“Prema našim objavještajnim izvorima, ruske snage se pokušavaju pregrupirati, opskrbiti i pojačati svoju ofanzivu u regiji Donbas. U isto vrijeme, Rusija nastavlja pritisak na Kijev i druge gradove. Možemo očekivati nove ofanzivne operacije, koje će donijeti još više patnji”, rekao je na pressici u Bruxellesu.

13:35 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pohvalio je posredničku ulogu ruskog oligarha Romana Abramoviča u mirovnom procesu.

On “iskreno radi” na okončanju rata i on je posrednik između Kijeva i Moskve od početka ruske invazije 24. februara, rekao je Cavusoglu.

13:13 Vladimir Putin je danas potpisao dekret kojim se 134.500 ruskih mladića tokom proljeća šalje na odsluženje vojnog roka. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ovaj poziv nema veze sa sukobom u Ukrajini.

12: 25 Američki senator Angus King rekao je za CNN da rat u Ukrajini ulazi u “ključno razdoblje” dok ruske trupe preusmjeravaju svoje napore, a ruski predsjednik Vladimir Putin postaje sve očajniji.

“Sljedeće dvije sedmice bit će doista ključne da vidimo mogu li ukrajinske snage održati izvanrednu razinu borbe koju su imale tokom posljednjih nekoliko sedmica”, rekao je King i dodao da Rusi prebacuju fokus na istok zemlje.

11:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je australskom parlamentu u četvrtak da Moskva mora odgovarati za prošla nedjela jer da se reagiralo ranije ne bi se odvijala sadašnja invazija te je upozorio da bi nekažnjavanje Moskve moglo ohrabriti druge zemlje da zarate protiv svojih susjeda.

Zelenski je pozvao na nove i strože sankcije kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine i sugerirao da su godine neuspjeha u obuzdavanju globalne moći ohrabrile Moskvu.

“Ne zaustavimo li sada Rusiju, ne pozovemo li Rusiju na odgovornost onda će neke druge zemlje u svijetu koje jedva čekaju sličan rat protiv svojih susjeda odlučiti da su takve stvari i njima moguće, rekao je Zelenski u videoobraćanju, navodi Hina.

11:15 Pojavile su se snimke koje pokazuju razmjere razaranja u ukrajinskom opkoljenom gradu Mariupolju.

10:45 Sastanak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitra Kulebe neće biti odbijen, javila je ruska novinska agencija RIA, citirajući Ministarstvo vanjskih poslova Kremlja. Međutim, razgovori između njih trebali bi biti “suštinski”, dodalo je ministarstvo.

Ova objava dolazi nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao da zemlja radi na okupljanju ukrajinskog i ruskog ministara vanjskih poslova za daljnje razgovore. Sinoć je ukrajinski pregovarač rekao da će se mirovni pregovori između Kijeva i Moskve nastaviti putem interneta od 1. aprila.

10.20 Neprijateljska granata uništila plinovod u Harkivu, popravak je trenutno nemoguć, javlja Ukrainska pravda.

10.10 Černjigovska regija: Neprijatelj trpi velike gubitke i kreće se, moguće da se povlači, objavila je Ukrajinska vojska.

Slika

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.10 Ukrajinska vojska već je poslala 17,500 agresorskih vojnika na onaj svijet, javlja Ukrainnska pravda. 

Slika

08.35 Broj žrtava ruskih napada na regionalnu državnu upravu u Nikolajevu porastao je na 16 osoba, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.30 Gori skladište nafte u Lysychansku, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.00 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je prekid vatre u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, kako bi se omogućila evakuacija civila. “Da bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da je provedemo uz izravno sudjelovanje Visokog punomoćnika UN-a za izbjeglice i Međunarodnog odbora Crvenog križa”, navodi se u saopćenju ministarstva koje je citirala agencija France Press.

Humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, kroz lučki grad Berdjansk pod ruskom kontrolom, otvorit će se u 10 sati po lokalnom vremenu. Ukrajina nije komentirala tu objavu.

06.45 Ukrajinske snage pripremaju se za nove napade na istoku zemlje gdje Rusi jačaju vojnu prisutnost, nakon što su pretrpjeli neuspjehe u blizini glavnog grada Kijeva, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U ranojutarnjem videoobraćanju, Zelenski se osvrnuo na pokrete ruskih trupa od Kijeva i Černihiva, rekavši da to nije povlačenje već “posljedica rada naših branitelja”.

  pr

06.30 Regija Harkiv: U Dergačiju okupatori pucali na Gradsko vijeće – ima mrtvih i ranjenih, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

06.00 U Harkivu su ruski agresori uništili 15% stambenih zgrada, objavio je Ukrinform.

05.20 Regija Sumy: U Trostjancu su agresori minirali groblje, javlja Ukrainska pravda.

Slika

05.00 Zastrašujući prizori iz Mariupolja.

04.00 Fabrike Ahmetov-Novinskog počele su proizvoditi ploče za pancire i protutenkovske ježeve, javljaju ukrajinski mediji.

03.00 Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine počet će ponovno online 1. aprila, rekao je ukrajinski pregovarač David Arakhamia.

Kako prenosi Reuters, Arakhamia je rekao da je Ukrajina predložila da se sastanu čelnici obje zemlje, ali je Rusija to odbila, rekavši da je potrebno više raditi na nacrtu sporazuma.

Na razgovorima u utorak, Arakhamia je rekao da je postignut napredak kako bi se omogućio budući sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog šefa države Vladimira Putina te da su prijedlozi poslani Rusiji.

02.00 Čelnik britanske obavještajne službe GCHQ izjavio je u srijedu da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršenje zapovijedi, a između ostalog su slučajno oborili i jedan ruski avion.

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno potcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama.

“Putin je uveliko krivo procijenio situaciju. Vjerujemo da mu se savjetnici boje reći istinu”, kazao je Fleming u govoru u Canberri na Australskom nacionalnom univerzitetu.

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

“Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju izvršavati zapovijedi, sabotiraju vlastitu opremu, a čak su slučajno oborili i vlastiti avion”, izjavio je Fleming.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

GLEDA U MENE: Zola raskrinkao Miljanu

Oženio se mladi pjevač HARIS SEFER – Hayat Production