Categories: Sport

Ruski i bjeloruski sportisti moraju da dokažu da su nezavisni i neutralni?

Ruski teniser Danil Medvedev će britanskim vlastima morati da pruži uvjerenje da ne podržava predsjednika Rusije Vladimira Putina da bi mogao da igra na Vimbldonu.

Vijest je praktično potvrdio ministar sporta u Vladi Velike Britanije, Najdžel Hadlston. On je u izjavi za “Miror” rekao da će svi pojedinačni učesnici iz Rusije i Bjelorusije morati da pruže uvjerenje da ne podržavaju Putunov režim kako bi igrali na britanskom tlu.

To bi zahtjevalo od svih tenisera i teniserki da “dokažu neutralnost”, te da ne podržavaju i ne primaju novac od Putina i ruskih vlasti.

Praktično, to će sve tenisere iz ove dvije zemlje staviti u vrlo tešku poziciju, jer bi u slučaju javnog izjašnjavanja mogli da imaju problema u svojoj zemlji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Poslali smo zahtjev Vladi koji se tiču ruskih i bjeloruskih sportista koji žele da se takmiče u Velikoj Britaniji, moraju da dokažu da su nezavisni i neutralni. Želimo da dobijemo pismenu izjavu da ne dobijaju novac od Putina, Rusije i Bjelorusije i da neće pričati afirmativno o njima. Ako kažu da su neutralni, želimo da dobijemo uvjerenje da su zaista neutralni i da nemaju nikakve veze sa Putinom. Ako neki sportovi odluče da zabrane takmičenje ruskim i bjeloruskim sportistima, mi ćemo to podržati”, rekao je Hadlston.

Grend slemovi mogu da sljede drugačija pravila od ATP i WTA, pošto ih organizuje ITF, mada je Vimbldon do sada sljedio sva uputstva britanske vlade tokom pandemije virusa korona.

(B92)

Redakcija

Recent Posts

Udineze poslije preokreta lider Serije A

Malo ko je ovo mogao da očekuje, ali se ipak desilo. Udineze je lider Serije…

4 minute ago

‘DA SU LJUDI BILI LJUDI, NE BI BILO RATA’: 32. godine od pugubljenja doktora Filipovića i 23 osobe iz Kalinovika, premijerno prikazan film Aide Hadžimusić ‘Daidžin prsten’ (FOTO, VIDEO)

Dokumentarac „Daidžin prsten“ autorice novinarke Al Jazeere Aide Hadžimusić premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu…

15 minuta ago

Došao sam u Olimpijakos da osvojim sve trofeje

Povratnik u redove Olimpijakosa, krilni centar Saša Vezenkov, izjavio je da želi da započne novu…

2 sata ago

Uzgajivači za najljepše konje ne štede novac, više od 10 miliona dolara za čistokrvne pasmine

Kada se pomene konjički sport, prva asocijacija je novac. Konjske trke su oduvijek bile stvar…

2 sata ago

Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog učenja o Karadžiću i Mladiću u Republici Srpskoj

Pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine naći će se apelacija koju je podnijelo 13 poslanika…

2 sata ago

Gasi se jedan od najtrofejnijih fudbalskih timova

Dundalk, Fudbalski klub iz Republike Irske, nalazi se pred gašenjem.

4 sata ago