Categories: Biznis

ENERGETSKI SAMIT U BOSNI I HERCEGOVINI 2023 OD 26. DO 28. APRILA U NEUMU

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, organizuju  Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 od 26. do 28. aprila u Neumu. Samit će okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

Ovogodišnji Energetski samit u Bosni i Hercegovini okupit će ključne ljude i adresirati najvažnija pitanja vezana za proces energetske reforme u Bosni i Hercegovini. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, s ponosom organizuje ovaj samit zajedno sa našim partnerima jer smo predani podršci naporima BiH u jačanju energetske sigurnosti, prelasku na održive izvore energije, stvaranju novih poslovnih prilika u energetskom sektoru i konačnom obezbjeđivanju boljeg života za građane Bosne i Hercegovine“, istakla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Neke od ključnih tema o kojima će se govoriti na ovogodišnjem Samitu su Nacionalni energetski i klimatski plan  odnosno prilike koje donosi njegova implementacija, Energetski sektor u BiH: Između tranzicije i energetske krize, sa fokusom na prelazak energetske industrije u Bosni i Hercegovini na čiste izvore energije, koje su prednosti i kako prilagoditi već postojeću proizvodnju novim standardima. Poslovne prilike prelaska na obnovljive izvore energije, odnosno kako identifikovati nove poslovne prilike u fazi tranzicije ka čistoj energiji. Cyber sigurnost u energetskom sektoru, trenutno jedna od najaktuelnijih tema koja analizira sve potencijalne cyber prijetnje za sve oblasti energetskog sektora, te na koji način prevenirati i zaštititi se od potencijalnih napada. Panel o potencijalima energetske efikasnosti u stambenom sektoru tematizirat će činjenicu da Bosna i Hercegovina ima veoma nizak stepen provođenja mjera energetske efikasnosti u stambenim objekatima, a kao rezultat građani i institucije plaćaju velike finansijske troškove. Završni panel na ovogodišnjem samitu govorit će o elektromobilnosti kao prilici za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Najveći samit ove vrste u Bosni i Hercegovini, ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Redakcija

Recent Posts

Održan seminar za delegate Premijer futsal lige BiH

U prostorijama Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan seminar…

35 minuta ago

Koliki je budžet Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana

Koliki je budžet Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana

41 minuta ago

Pet najčešćih razloga koji mijenjaju higijenske navike ljubimca

Iako poslije obavljene nužde pas često udara nogama o tlo što se smatra normalnom i…

1 sat ago

ASA Bolnica otvara Centar za gojaznost: Liječenje i podrška kroz multidisciplinarni pristup

Predstavnici ASA Bolnice najavili su početak rada Centra za gojaznost, koji je posvećen sveobuhvatnom pristupu…

2 sata ago

Alkaraz ima jednu misiju na Lejver kupu

​Karlos Alkaraz prvi put će igrati na Lejver kupu, a tome se posebno raduje Rodžer…

3 sata ago