Categories: Novosti

HRT: Budućnost maturalnih putovanja – za i protiv

Budućnost maturalnih putovanja – za i protiv

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon stravične tragedije u kojoj je na maturalnom putovanju u Pragu poginuo učenik, otvorila su se brojna pitanja- sve češće se govori i o ukidanju maturalnih putovanja.

Jesu li maturalci stručne ekskurzije ili zabava, kako je u ostalim državama Europe to regulirano u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec. 

– Maturalnih putovanja u Pravilniku nema. Ima samo stručnih ekskurzija koje za cilj imaju odgojno obrazovne aktivnosti, kazala je Suzana Hitrec.

Komentirajući prijedloge za ukidanjem maturalnih putovanja ili obveznu pratnju roditelja Nada Lovrić je rekla kako se u Pravilniku definira da roditelj i nitko ne smije biti u pratnji, osim ako se radi o učeniku s posebnim potrebama, kada je to i opravdano.

– Maturalna putovanja nisu od jučer i to je nešto što se pamti. Treba raditi na poboljšanju povjerenja i odgovornosti svih u sustavu, od roditelja, učenika i nastavnika, naglasila je.

Ogromna odgovornost

Dodala je kako je odgovornost o brizi tuđeg djeteta ogromna, a da dijete mora znati da vam se može i mora obratiti. Djeca su na maturalcima pod nadzorom, znaju da se ne smiju odvajati i opet se dogode ovakvi slučajevi, napominje.

– Nesreća se može dogoditi svugdje. A odgojno obrazovni moment ne postoji slučajno. Iz tog iskustva učenici uče sve – od kontakta, ponašanja, odgovornosti, kazala je Lovrić.

Prisjetila se jedne ekskurzije na kojoj su im u Pragu htjeli naplatiti kauciju na što su oni zvali veleposlansto. Iz tog iskustva učenici su, dodala je – vidjeli kako brinuti jedni o drugima i kako se asertivno zauzeti za sebe te kako stvari rješavati u hodu.

– Svako uključivanje sa strane remeti povjerenje između nastavnika i učenika. Ali roditelji moraju biti odgovorni i jasno uputiti dijete na odgovornost i prava, dodala je.

Ukidanje maturalnih putovanja?

– Već sada imamo škola u kojima se ne ide na ovakva putovanja i to zbog negativnih iskustava od ranije. O tome odlučuje školski odbor, jer je to dio kurikuluma, kazala je Suzana Hitrec.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Napomenula je kako srednje škole ne moraju ići na ekskurzije, ali da su neke škole već ove godine odlučile da idu na putovanja u Hrvatskoj. U svakom slučaju, dodala je – “Promišljamo što treba napraviti da putovanja budu što sigurnija kako se tragedije više ne bi ponavljale”. 

U emisiji je prikazana i anketa među učenicima i studentima koji su svoja maturalna putovanja opisali kao jedno od najljepših iskustava. Smatraju kako ih ne treba ukinuti i genralizirati ih zbog izdvojenih negativnih događaja.

Kakva su iskustva drugih zemalja?

Suzana Hitrec je napomenula da su u Sloveniji ukinuli maturalce kao takve, i idu samo na stručna i projektna putovanja. Dodala je kako to prakticira dosta europskih zemalja pa učenici nakon ekskurzije rade zadaće.

– Slovenci imaju putovanja koja organiziraju sami učenici koji su punoljetni. Njihova svrha je zabava i to ja jako velika odgovornost za školu i nastavnike u pratnji. Oni moraju kontrolirati stvari koje i ne mogu kontrolirati, dodala je.

Najvažnija je, napominje – odgovornost. Učenici se pripremaju u školama, ali se nikad ne zna što netko može napraviti. Udruga ravnatelja predlaže da roditelj dođe po dijete koje se ne ponaša primjereno.

‘Najslabija karika u cijeloj priči ne postoji’

– Ja bih tražila najjaču kariku u toj priči. Ako imamo učenika, roditelja i razrednika. Ako je učenik najjča karika onda nemate problem. Imate odgovorno dijete koje zna svoje granice i mogućnosti. Ako je roditelj najjača karika, on će povezati razrednika i učenika. Ako je razrednik najjača karika onda će on povezati ostalo dvoje. Najslabija karika u ovoj priči ne postoji, tvrdi Nada Lovrić.

U Pragu je, dodaje – postojao samo splet nesretnih okolnosti. I po pravilniku je da roditelj može i mora doći po svoje dijete, a učeniku koji krši propise može se izreći pedagoška mjera. S tim moraju biti upoznati i roditelji i učenik, a razrednik mora znati koje su mu mogućnosti i ograničenja.

Za putovanja maturanata iz Europe kazala je da su bez ikakve kontrole te upitala bi li itko pustio svoje dijete da “bez nadzora, svjesno ide piti, drogirati se”. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Ovo je najbolje mjesto za sušenje odjeće u kući

Čini se da je sušenje odjeće lako, da je dovoljno samo da ostavite odjeću na…

2 minute ago

Važno je da dobro startujemo sezonu

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su u petak u Dubai, gdje ih u nedjelju očekuje zvaničan…

2 sata ago

Vijeće sigurnosti: Nova razaranja mogla bi uvelike nadmašiti dosadašnja

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-aFoto: United Nations, X profil / HRTŠefica političkih pitanja Ujedinjenih naroda Rosemary…

2 sata ago

Sahranjen legendarni Toto Skilaći (VIDEO)

Hiljade ljudi prisustvovalo je u petak u Palermu sahrani legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Tota Skilaćija,…

4 sata ago

Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta

Evropska komisija je 18. septembra potvrdila da je primila dokument iz Bosne i Hercegovine (BiH)…

4 sata ago