Categories: Novosti

WP: Povjerljive dokumente dijelio muškarac koji je radio u američkoj vojnoj bazi

Osoba koja je odgovorna za curenje stotina povjerljivih dokumenata Pentagona je mladi rasista i entuzijasta za vatreno oružje koji je radio u vojnoj bazi i koji je želio impresionirati dvadesetak drugih članova internet grupe za razmjenu poruka, piše Washington Post.

Novinari Washington Posta su razgovarali sa tinejdžerom koji je član ove grupe, a on je rekao da je u putanju čovjek poznat pod inicijalima “OG” iz njihove online prepiske, i podijelio fotografije i video zapise. Novinari su pregledali video na kojem se vidi muškarac identifikovan kao “OG” na streljani sa velikom puškom.

Vikao je u kameru niz rasnih i antisemitskih uvreda, a zatim ispalio nekoliko metaka u metu“, navodi WP.

OG je drugim članovima iste internet grupe rekao da je radio u vojnoj bazi gdje je njegov posao uključivao pregledavanje velike količine povjerljivih informacija.

Dokumenti koji su procurili otkrili su tajne o pripremama Ukrajine za proljetnu kontraofanzivu, o tome kako SAD špijuniraju saveznike kao što su Ukrajina, Južna Koreja i Izrael, te o tenzijama između Washingtona i savezničkih prijestolnica oko naoružavanja Kijeva.

Sve je više dokaza da curenje podataka nije bila obavještajna operacija državnog aktera s ciljem da diskredituje SAD, već je vjerovatnije posljedica politike Pentagona davanja strogo povjerljivih sigurnosnih dozvola velikom broju pripadnika službi, civila i izvođača radova. Broj zaposlenih i izvođača u cijeloj američkoj vladi sa strogom tajnom provjerom je oko 1,25 miliona.

Čini se da je OG djelovao kao lider na serveru koji je 2020. godine na Discord platformi za razmjenu poruka prvobitno postavila mala grupa entuzijasta i gejmera. Grupa je imala nekoliko imena, ali najčešće je bila poznata kao Thug Shaker Central. Počevši od prošle godine, OG je objavio dokumente na kanalu na serveru koji je nazvao “Medvjed protiv svinje”, referenca na ukrajinski rat, ali i viralni video koji prikazuje svinje kako se bore s crnim medvjedom.
Tinejdžer je novinarima ispričao da je OG imao “mračan pogled na vladu”, prikazujući vladu, a posebno organe za provođenje zakona i obavještajne agencije, kao represivnu silu. Često je navodno govorio o “prekoračenju ovlaštenja” vlade.

WP navodi da su detalje anonimno potvrdili drugi članovi grupe i da je pregledao ukupno 300 fotografija povjerljivih dokumenata, tri puta više od broja za koji se ranije mislilo da kruži.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







O porijeklu curenja informacija o Thug Shaker Centralu prvi je izvijestila grupa istraživačkog novinara Bellingcat u nedjelju, koja je također intervjuisala istog člana koji je mlađi od 18 godina.

Međutim, Washington Post navodi da tinejdžerski član, koji je bio u kontaktu s OG “proteklih nekoliko dana” još nije pozvan na informativni razgovor kod službenika za provođenje zakona do trenutka objave u srijedu navečer, iako je ministarstvo pravde početkom sedmice pokrenulo krivičnu istragu. Ministar odbrane, Lloyd Austin, obećao je da će “preokrenuti svaki kamen” u potrazi za osobom koja je odgovorna za curenje informacija.

Nepoznato je gdje se trenutno OG nalazi. Član grupe rekao je za WP da je “izgledao veoma zbunjen i izgubljen u vezi s time šta će sada uraditi”.

“Potpuno je svjestan šta se dešava i kakve bi posljedice mogle biti. On jednostavno nije siguran kako da riješi ovu situaciju… Čini se da je prilično izbezumljen zbog toga”, rekao je mladić.

U svojoj završnoj poruci članovima svoje grupe, OG im je rekao da “izbrišu sve informacije koje bi se eventualno mogle odnositi na njega”, uključujući sve kopije povjerljivih dokumenata.

Kako navodi Guardian, Rusija se do sada nije mnogo oglašavala na curenje informacija. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov sugerirao je u srijedu da bi curenje informacija moglo biti američki trik dezinformacija.

Pošto su SAD strana u sukobu i u suštini vode hibridni rat protiv nas, moguće je da se takve tehnike koriste da bi se prevario njihov protivnik, Ruska Federacija“, rekao je Rjabkov ruskim novinskim agencijama.

Ukrajinska vlada procjenjuje moguću štetu nakon curenja ovih podataka. U dokumentima se navode detalji o 12 novoformiranih brigada, opremljenih zapadnim borbenim tenkovima i oklopnim vozilima, koje će vjerovatno voditi napad na ukopane ruske položaje.

Ukrajina je prošle godine bila kritikovana jer nije bila pouzdan partner. Na početku invazije nismo dobili oružje zbog ovog nedostatka povjerenja. Zbog toga smo izgubili mnogo teritorija i ljudi. Ova percepcija je bila pogrešna. A sada se ovo curenje dešava sa američke strane”, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je sada je prerano reći da li će curenje podataka uticati na planiranje ukrajinske kontraofanzive koja je sada u poodmakloj fazi. Očekuje se da će se napad desiti na jugu zemlje, a možda i na istoku. Cilj Ukrajine je razbijanje kopnenog koridora koji povezuje Krim sa provincijom Donjeck i iseljavanje Rusa iz okupiranog grada Melitopolja i luke Berdjansk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Redakcija

Recent Posts

U Sarajevu protesti mladih nezadovoljnih subvencijama za kupovinu stanova

Protestnom šetnjom u Sarajevu, grupa mladih je u subotu, 21. septembra poručila da je nezadovoljna…

2 minute ago

Trouglovi sa lješnicima i bademima

Trouglovi sa lješnicima i bademima su naš današnji prijedlog. SASTOJCI: 250 g mljevenog keksa 200…

26 minuta ago

Bivši predsjednik UEFA predlaže tektonsku promjenu fudbala

Bivši poznati francuski fudbaler Mišel Platini predložio da bi trebalo da fudbalski tim ima igrača…

2 sata ago

S&P poboljšao kreditni rejting Grada Zagreba na BBB+

Ilustracija Foto: Izvor: / Shutterstock Agencija Standard and Poor's (S&P) podigla je u petak kreditni…

2 sata ago

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

FK Crvena zvezda saopštila je da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača tog…

4 sata ago

U Budimpešti se danas očekuje najviša razina Dunava

Vodostaj Dunava kod Budimpešte raste iz sata u sat. Najvišu razinu trebao bi dosegnuti do…

4 sata ago