in

Pregled sposobnosti ukrajinske 47. Mehanizirane brigade

Pregled sposobnosti ukrajinske 47. Mehanizirane brigade
Slatka-Tajna.Eu
Pregled sposobnosti ukrajinske 47. Mehanizirane brigade

Slovenska modernizacija tenka T-55, M-55S

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine / Ministarstvo obrane Ukrajine

Iako se o ukrajinskoj protuofenzivi govori od početka godine, vremenski uvjeti kontinuirano odgađaju ovaj pothvat. Dok ukrajinski branitelji čekaju povoljniji trenutak za udar, širom Ukrajine odvijaju se vježbe novomobiliziranih brigada i formacija. Većina tih brigada opremljena je kombinacijom tehnike zapadne i istočne proizvodnje. Jedna od tih je i 47. Mehanizirana brigada.

Ova brigada formirana od istoimene bojne na današnji dan prije godinu dana. Popunjena je dobrovoljcima koji pretežito dolaze iz Kijeva, Odese, Dnjipra i Lavova.

Prilikom jedne od vježbi, uočeni su kako koriste vojnu tehniku pristiglu sa Zapada.

Preciznije, vježbaju na tenkovima “M-55S”, koji su pristigli iz Slovenije i oklopnim vozilima “Bradley M2A2 ODS” iz SAD-a.

Prisutnost ova dva vozila u istoj formaciji je donedavno bila nezamisliva. Prije četrdesetak godina ova dva stroja su se gledala preko nišana, a danas se nadopunjuju u izvršenju borbenih zadaća.

Dok čekaju modernije tenkove zapadne proizvodnje, Ukrajinci tehnikom istočne proizvodnje pokušavaju popuniti rupe i sastaviti brigadu po NATO standardima.

Tijekom restrukturiranja i dolaskom 2023. godine brigada je koncipirana na sljedeći način:

Zapovjedništvo čini zapovjedna satnija, pod kojom se nalaze tri mehanizirane bojne i jedna tenkovska bojna, za artiljerijsku podršku zadužena je artiljerijska grupa. Dužnost protuzračne obrane obavlja zasebna bojna.

Tri dodatne bojne zadužene su za održavanje, logistiku i inžinjerstvo, a još tri satnije su zadužene za sanitet, vezu i radarsko osmatranje.

M-55S i Bradley M2A2 ODS na vojnoj vježbi

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine / Ministarstvo obrane Ukrajine

Slovenski M-55S

Nakon raspada Jugoslavije, Slovenija se našla u poziciji gdje je u zalihama imala veću količinu tenkova T-55 sa kraja 50-ih godina. Već u to vrijeme, tenk se bližio kraju svoje relevantnosti na suvremenom bojnom polju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Stoga, Slovenija kreće u ekstenzivan program modernizacije ove stare platforme. Ugrađen je novi top, britanske proizvodnje (L7) kalibra 105 milimetara. Unaprijeđeni su optički sustavi i sustav upravljanja vatrom.

Ovim dogradnjama tenku je povećana preciznost i višestruko je poboljšano djelovanje po ciljevima u noćnim uvjetima. Zaštita tenka je povećana dodavanjem eksplozivnog reaktivnog oklopa, senzora za lasersko označavanje i setom bacača dimne zavjese.

Ugrađeni su novi sustavi za komunikaciju sa drugim tenkovima te sustavi za internu komunikaciju. Ova modernizacija predstavlja jednu od najrelevantijih, kada je u pitanju produživanje životnog vijeka tenkova koji se bliže starosti od 70 godina.

Američki Bradley M2A2 ODS

Krajem Hladnog rata, i početkom 21. stoljeća, Sjedinjene Američke Države, su u skladištima imale tisuće oklopnih vozila Bradley različitih varijanti. Jedna od najbrojnijih je M2A2 ODS (Operation Desert Storm) korištena u Zaljevskom ratu. Zaljevski rat je bio jedan od prvih “poligona” na kojemu su Sjedinjene Američke Države testirale napad kombiniranim naoružanjem.

Uz djelovanje avijacije, usporedno su napredovale formacije tenkova i oklopnih vozila Bradley. Na taj način, postrojbe su u vrlo kratkom roku, dubokim prodorima osvajale velike djelove terena.

Zanimljivost je, da su upravo ova oklopna vozila, donirana i Hrvatskoj u sklopu programa suradnje između MORH-a i Nacionalne garde savezne države Minnesote.

Ova inačica Bradley-a posjeduje Bushmaster, 25 milimetarski top, lansere za protuoklopne rakete TOW i dvije lake strojnice. Vozilo može prevoziti i šest vojnika opremljenih punim kompletom naoružanja.

Za noćne operacije, dostupna je i termalna optika. Na ukrajinsku verziju, stavljena je digitalna kamuflaža u šumskom uzorku, pretpostavlja se da će i hrvatski bradley-i dobiti istu kamuflažu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“TO SU LIMUNADICE!” Darko progovorio o tajnom vjenčanju sa Kaćom, otkrio da li će biti svadbe, pa udario po bivšim djevojkama – Senzacija

“TO SU LIMUNADICE!” Darko progovorio o tajnom vjenčanju sa Kaćom, otkrio da li će biti svadbe, pa udario po bivšim djevojkama – Senzacija

Novi tripl dabl Nikole Jokića za četvrtfinale

Novi tripl dabl Nikole Jokića za četvrtfinale