in

ZAMKE DUŽNIČKOG ROPSTVA: Jordan u 13,6 milijardi dolara teškoj borbi s Kinom oko elektrane

ZAMKE DUŽNIČKOG ROPSTVA: Jordan u 13,6 milijardi dolara teškoj borbi s Kinom oko elektrane
Slatka-Tajna.Eu
ZAMKE DUŽNIČKOG ROPSTVA: Jordan u 13,6 milijardi dolara teškoj borbi s Kinom oko elektrane

 

Jordanska elektrana Attarat zamišljena je kao značajan projekt koji obećava da će pustinjskom kraljevstvu pružiti glavni izvor energije dok će učvrstiti odnose s Kinom. No, sedmicama nakon službenog otvaranja, mjesto nije vidjelo mnogo ugljena u neplodnoj pustinji južno od jordanskog glavnog grada, ali je postalo izvor žustrih kontroverzi, piše Stuff.

Dogovori oko elektrane doveli su Jordan u probleme zbog milijardi dolara duga Kini. Elektrana, tvrde više nije energetski potrebna za zbog drugih sporazuma sklopljenih od začeća projekta. Rezultat je potpirivanje napetosti između Kine i Jordana dok jordanske vlada pokušava osporiti dogovor u međunarodnoj pravnoj borbi. Kako kineski utjecaj raste na Bliskom istoku, a Amerika se povlači, platforma za naftu iz škriljevca vrijedna 2,1 milijardu američkih dolara ukazuje na kineski širi model koji je mnoge azijske i afričke države opteretio ogromnim dugom i poslužio kao opomena za regiju.

“Attarat je prikaz onoga što je Inicijativa Pojas i put bila i postala”, rekao je Jesse Marks, saradnik u Stimson centru sa sjedištem u Washingtonu, govoreći o kineskom planu izgradnje globalne infrastrukture i jačanja političkog utjecaja Pekinga.

Prvobitno zamišljena prije nekih 15 godina kao način da se ispune nacionalne ambicije energetske nezavisnosti, Attarat tvornica nafte iz škriljevca sada izaziva bijes u Jordanu zbog svoje enormne cijene. Ako se izvorni sporazum održi, Jordan bi Kini morao platiti nevjerojatnih 8,4 milijarde američkih dolara tijekom 30 godina za kupnju električne energije proizvedene u postrojenju. Radnici koji dolaze iz ruralne Kine rade u sjeni divovske postaje, nekih 100 km južno od Ammana.

Sa svojim oskudnim prirodnim resursima u regiji koja je inače preplavljena naftom i plinom, vlada Jordana nije bila zadovoljna. Zatim su 2000-ih pronašli naftu iz škriljevca zarobljenu u crnoj stijeni koja je ispod zemlje. S četvrtom najvećom koncentracijom nafte iz škriljevca na svijetu, Jordan se nadao velikoj isplati.

Godine 2012. jordanska kompanija Attarat Power Company predložila je vladi vađenje nafte iz škriljevca iz pustinje i izgradnju elektrane koja bi činila 15% opskrbe zemlje električnom energijom. Prijedlog odgovara sve jačoj želji vlade za energetskom samodostatnošću usred arapskih pobuna 2011., kažu rukovodoioce kompanije. No, vađenje se pokazalo skupim, riskantnim i tehnološki izazovnim. Kako je projekat kasnio, Jordan je 2014. sklopio ugovor vrijedan 15 milijardi američkih dolara za uvoz fiksnih količina prirodnog plina iz Izraela po konkurentnim cijenama. Zanimanje za Attarat je oslabilo

Izvršni direktor Mohammed Maaitah rekao je da je predstavio projekt diljem svijeta – od Sjedinjenih Država i Evrope do Japana i Južne Koreje. Niko nije zagrizao, rekao je. Na iznenađenje Jordana, kineske banke ponudile su Jordanu više od 1,6 milijardi američkih dolara zajmova za financiranje elektrane 2017. Kineska državna kompanija, Guangdong Energy Group, kupila je 45% udjela u Attarat Power Co., i tada ga pretvorila u najveće privatno preduzeće proizašlo iz inicijative Pojas i put izvan Kine, prema kompaniji. Ulaganje je bilo dio šireg prodora Kine u arapski svijet gladan stranih ulaganja, kažu stručnjaci.

Novac za velike infrastrukturne projekte došao je s nekoliko političkih veza. “Kina ne nosi sa sobom prtljagu Sjedinjenih Država u smislu da su zabrinuti za demokratske procese, transparentnost, korupciju”, rekao je David Schenker, bivši pomoćnik američkog državnog tajnika za politiku Bliskog istoka. “Za autoritarne države, Kina ima neke privlačnosti”. Kina je kupila mnogo iračke nafte, ponudila luku u sjevernom Libanu i uložila novac u novi glavni grad predsjednika Abdel-Fattaha el-Sissija u Egiptu. Sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom 2017. koji je dobio prednost u građanskom ratu u svojoj zemlji, Kina je imala interes ulagati u projekat Attarat u susjednom Jordanu kao odskočnu dasku, predviđajući obnovu Sirije koja bi mogala otključati milijarde dolara ulaganja, kažu stručnjaci .

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema njihovom 30-godišnjem ugovoru o kupnji električne energije, jordanska državna tvrtka za električnu energiju morat će kupovati električnu energiju od Attarata koji sada zapravo vodi Kina, po pretjeranoj stopi, što znači da bi jordanska vlada gubila 280 milijuna američkih dolara godišnje, sada tvrde iz vlade. Kako bi pokrio plaćanja, Jordan bi morao povećati cijene električne energije za potrošače za 17%, rekli su energetski stručnjaci – što je ozbiljan udarac za privredu koja je već opterećena dugovima i inflacijom.

Razmjeri gubitaka za Kinu zgrozili su jordansku vladu. Jordansko Ministarstvo energetike pokrenulo je međunarodnu arbitražu protiv Attarat Power Co. 2020. “na temelju velike nepoštenosti”. Na pitanje zašto je Jordan uopće pristao na tako jednostran ugovor, jordansko Ministarstvo energetike odbilo je komentirati, kao i državna tvrtka National Electricity Co.

U junu su se održavala saslušanja pred arbitražnim sudom Međunarodne trgovačke komore sa sjedištem u Parizu. Musa Hantash, geolog u parlamentarnom odboru za energetiku, opisao je dogovor kao prirodan rezultat korupcije i nedostatka tehničke stručnosti. “Vrlo je teško uvjeriti te velike tvrtke da ulažu u Jordan. Postoje stvari koje pomažu određenim ljudima da ostvare profit”, rekao je, ne navodeći pojedinosti.

Američki zvaničnici opisali su ugovor iz Attarata kao slučaj pekinške “diplomatije zamke duga”. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati projekt Attarat. No, brane ideju ulaganja Pekinga u zemlje u razvoju, negirajući optužbe da zarobljavaju partnere u dugovima i tvrdeći da Kina nikada ne prisiljava “druge da na silu posuđuju od nas”. “Nikada ne pridajemo nikakve političke uvjete ugovorima o zajmu”, reklo je ministarstvo iz Pekinga, pozivajući međunarodne financijske institucije da pomognu u otpisu duga.

Attarat Power je rekao da očekuje odluku o slučaju kasnije ove godine. Presude Svjetske poslovne organizacije su pravno obvezujuće i provedive. Maaitah i drugi dužnosnici tvrtke odbacili su jordanske tvrdnje o nepravedno napuhanim cijenama, optužujući Jordan da je odstupio od svog sporazuma zbog novog protukineskog raspoloženja. Otkako je prvi od dva energetska bloka pušten u rad prošle jeseni, jordanska vlada platila je samo polovicu svojih mjesečnih naknada, rekao je Maaitah.

U Jordanu i drugim siromašnijim arapskim državama koje su u savezu sa SAD-om, tempo kineskih ulaganja posljednjih je godina usporen. Suočena s protivljenjem u inostranstvu i sve većom zabrinutošću kod kuće, Kina mijenja svoj pristup u regiji, rekao je stručnjak za Kinu sa sjedištem u Ammanu, Samer Khraino. No, bogate države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije nemaju problema s vraćanjem velikih zajmova Kine. Za sada se čini da Jordan nije voljan više riskirati s Kinom. U maju je jordanska telekomunikacijska tvrtka Orange potpisala novi ugovor za 5G opremu. Iako su prvobitno planirali da se sporazum sklopi s kineskim Huaweijem, ipak su odabrali Nokiju.

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

‘EXPRESS’ SAZNAJE… SUPRUGA RAHMETLI ARMINA SE PORODILA: Enes Begović juče dobio unuče

‘EXPRESS’ SAZNAJE… SUPRUGA RAHMETLI ARMINA SE PORODILA: Enes Begović juče dobio unuče

“Imam ručak za sedam dana”

“Imam ručak za sedam dana”