in

Snimak prethodne misije Titana: Pilot izgubio kontrolu, putnici prestravljeni

Snimak prethodne misije Titana: Pilot izgubio kontrolu, putnici prestravljeni
Slatka-Tajna.Eu
Snimak prethodne misije Titana: Pilot izgubio kontrolu, putnici prestravljeni

Pilot podmornice Titan, kako se pokazalo, tokom prethodne misije izgubio je kontrolu nad plovilom, nakon čega je ono počelo da se okreće ukrug, dok su prestravljeni putnici čekali na pomoć.

Pet putnika bilo je na 300 metara od Titanika tokom misije prošle godine, kada je pilot Skot Grifit rekao da imaju problem, što su reči koje niko ne želi da čuje na 3.800 metara ispod površine mora, piše Daily Mail.

Na snimku iz unutrašnjosti podmornice, prikazanog kao deo BBC dokumentarca iz 2022, vidi se uznemirena ekipa kako sluša Grifita dok im govori da nešto nije u redu sa Titanovim potisnicima.

Taj tehnički problem uslovio je da se podmornica nekontrolisano okreće, bez mogućnosti da ide naprijed ili nazad.

Vidi se jedna putnica sa glavom među rukama, dok ostali čekaju u agoniji pomoć sa matičnog broda.

U dokumentarcu, koji jedino može da se vidi van SAD, zabrinuti Grifit kaže putnicima: „Ne znam šta se dešava. Osjećam se kao… Ne znam šta se dešava. Nešto nije u redu sa potisnicima. Guram i ništa se ne dešava“.

Vidi se kako Grifit, zabrinutog lica, frenetično radi na kompjuteru prije nego što pita posadu, koja je gledala kroz otvor podmornice, da li se on okreće.

Kada je Meksikanka Reneta Rohas odgovorila potvrdno, Grifit je panično pitao:“Ja?“

Rohas je odgovorila: „Da, izgleda da se krećeš ka sjeveru“.

U intervjuu koji je dala posle misije Rohas je za BBC kazala:“Znate šta sam pomislila – da nećemo uspjeti. Bili smo bukvalno na 300 metara od Titanika i nismo mogli ništa drugo nego da se vrtimo u krug“.

Drugi putnik Ojsin Fening je rekao: Razmišljao sam, o ne, nemojte mi reći da smo na 300 metara od Titanika i da ćemo morati da izronimo na površinu“.

Tapšali u podmornici od sreće

U dokumentarcu se vidi Stokton Raš, izvršni direktor OceanGate vlasnika Titana, koji je implodirao prošlog mjeseca na svojoj novoj misiji ka Titaniku, kako na sve načine pokušava da pomogne posadi podmornice sa matičnog broda 3.800 metara iznad. Raš je bio među pet putnika koji su izgubili život kada je Titan implodirao.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje naučnika unutar podmornice šta je moglo da izazove problem sa potisnicima, Grifit je rekao da su zamijenili jedan od potisnika.

Naučnik je odgovorio: „Dakle, montirali su ga na pogrešan način? Mislim, to je jednosmerni potisnik, zar ne?“.

Onda je pilot iritirano kazao: „Da, trebalo bi da bude, ali nešto se desilo“.

U dokumentarcu se vidi kako Raš pokušava da pomogne posadi da otkrije način kako da reprogramira komande podmornice, dozvoljavajući potresenoj posadi da odahne, dok Titan počinje da se kreće naprijed ka Titaniku.

„Bili smo tako sretni kad smo shvatili kako da krenemo naprijed“, rekla je Rohas i dodala da su počeli da tapšu unutar podmornice, govoreći da to mogu.

Podmornica eksperimentalna i opasna

Njima je, prije nego što su zaronili, rečeno da je podmornica „eksperimentalna“ i opasna.

Jedan od putnika je kazao da im je rečeno da nema garancija da će vidjeti pramac Titanika, da nema garancija da će stići tamo, „jer postoji toliko varijabila, neke je napravio čovjek, neke su ljudska priroda, a ponekad je oboje spojeno“.

Posada je na kraju vidjela ostatke Titanika, ali ne bez napetosti kada je Grifit izgubio kontrolu nad podmornicom.

U istom dokumentarcu BBC može se čuti i kako je Raš priznao da je prekršio neka pravila dok je pravio Titan, uporedivši sebe u tome sa američkim generalom Daglasom Mekarturom.

„Voleo bih da budem zapamćen kao inovator. Mislim da je general Mekartur rekao da budeš pamćen po pravilima koja si prekršio“, kazao je i dodao: „Prekršio sam neka pravila da ovo napravim. Mislim da sam ih prekrio sa logikom i dobrim inženjeringom u pozadini“.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Počela kampanja za izbor 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu

Počela kampanja za izbor 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu

Mačak sam spakovao svoje igračke u kofer za putovanje (VIDEO)

Mačak sam spakovao svoje igračke u kofer za putovanje (VIDEO)