Categories: Lifestyle

Pomoću ovih trikova izbijelićete odjeću bez upotrebe hemikalija

Ako u svojem domu posjedujete barem jedan komad bijele odjeće, znate koliko je teško održati tu odjeću bijelom.

Nudimo vam šest trikova kako efikasno izbijeliti odjeću bez štetnih hemikalija.

1. Koristite prirodni izbjeljivač – Sunce

Kad operete odjeću, okačite je na žicu i ostavite na suncu da se osuši. Preskočite sušilicu jer će sunčevi zraci izbijeliti vašu odjeću bez mirisa i opasnosti od izbjeljivača.

Do izbjeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju hemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod hemijskih sredstava za izbjeljivanje.

2. Namačite odjeću u limunovom soku

Sok od limuna izvrstan je izbjeljivač koji bijeloj odjeći daj novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od pretjeranog izbjeljivanja, kao što to kod biste sredstva za izbjeljivanje. Pomiješajte pola šoljice limunovog soka u oko 3,5 litara vruće vode.

Ovaj rastvor dobro promiješajte i ostavite da odjeća u njemu stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odjeću iz rastvora, ostatak rastvora sipajte u mašinu i operite odjeću kao i inače.

3. Dodajte alkoholno sirće u mašinu tokom pranja

Sirće bi trebalo da vam bude najbolji prijatelj što se tiče vaše odjeće. Od izbjeljivanja odjeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, sirće može stvarno učiniti mnogo toga kad je odjeća u pitanju. Za izbjeljivanje bijele odjeće, napravite rastvor od 1/4 šoljice soka od limuna s 1/2 šoljice destilovanog alkoholnog sirćeta. Ovaj rastvor idealan je alternativa za izbjeljivač.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ako pak imate odjeću neprijatnog mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šoljice sirćeta u mašinu tokom posljednjeg ciklusa ispiranja.

4. Soda bikarbona takođe djeluje kao izbjeljivač

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je hemijski vrlo slična prašku za pranje rublja (natrijum karbonat) pa se zato može koristiti na sličan način.

Soda je prirodni ublaživač neprijatnih mirisa, tako da vaša odjeća ne samo da će biti svjetlija, nego će i oni imati vrlo svježi miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odjeća ali i mašina biti zaštićena od bakterija.

5. Koristite prirodne deterdžente za pranje rublja

Danas u prodavnicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje rublja. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako efikasno kao i oni s hemikalijama.

Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa tako mogu i znatno produžiti vijek vašoj odjeći. Najbolji dio je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.

6. Plava je nova bijela

Plava i žuta su komplementarne boje. Tako ćete dodavanjem plave tečnosti ukloniti žućkastu nijansu koju je vaša odjeća poprimila. Slijedite uputstva na ambalaži kada dodajete plavu boju. Dodavanje 1/4 do 1/8 čajne kašičice trebalo bi da dâ rezultate, piše Bright Side.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Primili smo jeftine golove koji su nas skupo koštali

Odigrali smo dobru utakmicu, međutim primili smo i dva jeftina gola, koja su nas skupo…

1 sat ago

Izraelski ministar obrane: Hezbolah će plaćati sve veću cijenu

Eskalirao je sukob na Bliskom istoku. Izrael je najavio novu fazu rata i tijekom noći…

1 sat ago

Klimatske promjene koštat će bh. ekonomiju 6,8 milijardi dolara

Šest ekonomija zapadnog Balkana trebaju u sljedećoj deceniji zajedno uložiti najmanje 37 milijardi američkih dolara…

3 sata ago

Poluvrijeme na "Marakani": Zvezda u zaostatku za dva gola

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno igraju meč 1. kola nove sezone Lige šampiona a nakon prvih…

3 sata ago

Bivši logoraši na ulici: 'Sramota me ovdje biti, ali moram'

Nekoliko desetaka bivših logoraša okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.…

3 sata ago