in

U srijedu još toplije, potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući pljuskovi

U srijedu još toplije, potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući pljuskovi
Slatka-Tajna.Eu
U srijedu još toplije, potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući pljuskovi

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

U srijedu u većini krajeva još malo toplije te i dalje većinom sunčano, no potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući su pljuskovi. Najavljivana promjena stiže u četvrtak, s njom lokalno i poneko jače nevrijeme te manje osvježenje uz koje će barem nakratko popustiti toplinski val. Naime, od subote opet vruće, a ubrzo i vrlo vruće te i dalje uz uglavnom sunčano vrijeme u cijeloj zemlji. Na Jadranu toplinski val u većini mjesta neće popustiti, nego se nastavlja i zbog mjestimice vrlo toplih noći i dnevne vrućine. Manje osvježenje stići će na sjever u petak, no ono, nažalost, nosi i opasnost od lokalnih nevera, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu još toplije, potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući pljuskovi

Dr. sc. Tanja Renko:” Dotok toplog zraka nastavlja se s jugozapada i sutra, a frontalni poremećaj zaustavit će se nad Alpama iako dio nestabilnog zraka može do naših krajeva doći sutra potkraj dana. No glavnina će stići s četvrtka na petak, zbog čega će vrućina ponaprije u unutrašnjosti nakratko popustiti.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u srijedu će prevladavati sunčano vrijeme, uz pokoji stupanj više. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 21°C, a najviša dnevna i do 37°C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će zapuhati i u središnjim predjelima, gdje će povremeno biti ponešto oblaka na nebu, posebno navečer, kada će postojati i mogućnost za poneki pljusak, ponajprije na krajnjem sjeveru. Zbog tople noći te dnevne temperature iznad 35°C na snazi je i najveći stupanj upozorenja na vrućinu.

To vrijedi i za sjeverni dio Jadrana, gdje se i iduće noći ponegdje temperatura neće spuštati ispod 25°C, a dnevna će biti između 33 i 35°C. Zapuhat će jugo pa će more, čija je temperatura već između 25 i 27°C, na otvorenome biti i umjereno valovito. A u također većinom sunčanom gorju jugozapadnjak, koji u višim predjelima može biti i vrlo jak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Dalmaciji u većini predjela vedro, dakle bez oblaka na nebu te uz dnevnu temperaturu između 32°C, koliko će biti na udaljenijim otocima, do 37°C, koliko se očekuje u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugo, prema večeri i umjereno jako, te jugozapadnjak, koji će biti malo češći na krajnjem jugu gdje će također dan obilježiti vedrina i vrućina, zbog čega će se osvježenje tražiti u moru koje će biti uglavnom malo valovito.”

Na obalu stižu nakratko jugo, oblaci i nevere, a u unutrašnjosti prekid toplinskoga vala

emisija "Vrijeme"

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U četvrtak i dalje uz jugo, s kojim će pristizati i oblaci, posebno na sjevernom dijelu, gdje je i najveća vjerojatnost za nevere, i to prema večeri te u noći na petak. Za vikend opet sunčano, a vrućina će neznatno popustiti.

U unutrašnjosti, posebno na sjeveru zemlje u četvrtak velika vjerojatnost za lokalno izraženije nevrijeme. S promjenom vremena stiže i pad temperature te barem nakratko prekid toplinskoga vala, “, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novak izgubio prvi set, pa se upalila mašina za novo polufinale Wimbledona

Novak izgubio prvi set, pa se upalila mašina za novo polufinale Wimbledona

JEZIVA SLIKA IZ URGENTNOG CENTRA! Šavija objavila uznemirujuću fotografiju – tvrdi da joj je Karić ovo uradio – Senzacija

JEZIVA SLIKA IZ URGENTNOG CENTRA! Šavija objavila uznemirujuću fotografiju – tvrdi da joj je Karić ovo uradio – Senzacija