Categories: Novosti

U srijedu još toplije, potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući pljuskovi

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

U srijedu u većini krajeva još malo toplije te i dalje većinom sunčano, no potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući su pljuskovi. Najavljivana promjena stiže u četvrtak, s njom lokalno i poneko jače nevrijeme te manje osvježenje uz koje će barem nakratko popustiti toplinski val. Naime, od subote opet vruće, a ubrzo i vrlo vruće te i dalje uz uglavnom sunčano vrijeme u cijeloj zemlji. Na Jadranu toplinski val u većini mjesta neće popustiti, nego se nastavlja i zbog mjestimice vrlo toplih noći i dnevne vrućine. Manje osvježenje stići će na sjever u petak, no ono, nažalost, nosi i opasnost od lokalnih nevera, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu još toplije, potkraj dana na krajnjem sjeveru mogući pljuskovi

Dr. sc. Tanja Renko:” Dotok toplog zraka nastavlja se s jugozapada i sutra, a frontalni poremećaj zaustavit će se nad Alpama iako dio nestabilnog zraka može do naših krajeva doći sutra potkraj dana. No glavnina će stići s četvrtka na petak, zbog čega će vrućina ponaprije u unutrašnjosti nakratko popustiti.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u srijedu će prevladavati sunčano vrijeme, uz pokoji stupanj više. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 21°C, a najviša dnevna i do 37°C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će zapuhati i u središnjim predjelima, gdje će povremeno biti ponešto oblaka na nebu, posebno navečer, kada će postojati i mogućnost za poneki pljusak, ponajprije na krajnjem sjeveru. Zbog tople noći te dnevne temperature iznad 35°C na snazi je i najveći stupanj upozorenja na vrućinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







To vrijedi i za sjeverni dio Jadrana, gdje se i iduće noći ponegdje temperatura neće spuštati ispod 25°C, a dnevna će biti između 33 i 35°C. Zapuhat će jugo pa će more, čija je temperatura već između 25 i 27°C, na otvorenome biti i umjereno valovito. A u također većinom sunčanom gorju jugozapadnjak, koji u višim predjelima može biti i vrlo jak.

U Dalmaciji u većini predjela vedro, dakle bez oblaka na nebu te uz dnevnu temperaturu između 32°C, koliko će biti na udaljenijim otocima, do 37°C, koliko se očekuje u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugo, prema večeri i umjereno jako, te jugozapadnjak, koji će biti malo češći na krajnjem jugu gdje će također dan obilježiti vedrina i vrućina, zbog čega će se osvježenje tražiti u moru koje će biti uglavnom malo valovito.”

Na obalu stižu nakratko jugo, oblaci i nevere, a u unutrašnjosti prekid toplinskoga vala

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U četvrtak i dalje uz jugo, s kojim će pristizati i oblaci, posebno na sjevernom dijelu, gdje je i najveća vjerojatnost za nevere, i to prema večeri te u noći na petak. Za vikend opet sunčano, a vrućina će neznatno popustiti.

U unutrašnjosti, posebno na sjeveru zemlje u četvrtak velika vjerojatnost za lokalno izraženije nevrijeme. S promjenom vremena stiže i pad temperature te barem nakratko prekid toplinskoga vala, “, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Plakao sam nedjelju dana poslije utakmice sa Hrvatskom na SP u Kataru

Romelu Lukaku, od dolaska u Napoli ponovo podsjeća na igrača iz najsvjetlijih dana karijere. Belgijanac…

2 sata ago

UN: Izraelci iz Zapadne obale “ratnom” taktikom uništavaju maslinike Palestincima

UN: Izraelci iz Zapadne obale "ratnom" taktikom uništavaju maslinike PalestincimaFoto: Ilustracija / ShutterstockHumanitarni ured Ujedinjenih…

2 sata ago

Zirkze se već vraća u Italiju?

Mančester junajted je uoči sezone doveo nekoliko velikih pojačanja, Leni Joro je plaćen 62 miliona,…

4 sata ago

Pregovori ‘u posljednjoj fazi’ o angažovanju Frontexa u BiH, poručili iz EU

Pregovori o angažovanju graničara Evropske unije na čuvanju granica i Bosne i Hercegovine su u…

4 sata ago

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet” – Hayat Production

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet“ Nakon dužeg vremenskog perioda i jednog…

5 sati ago