Categories: Novosti

Apokaliptične scene dan nakon velikog požara kod Grebaštice

Grebaštica

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

 Hrvatska vatrogasna zajednica ističe da je požar kod Grebaštice pod kontrolom, više nema otvorenog plamena ni širenja.

U gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena su četiri vatrogasca koja su medicinski zbrinuta, izvijestio je HVZ.

– Ozlijeđenim vatrogascima i građanima želim brzi oporavak, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na pojedinim mjestima još ima izdimljavanja te se saniraju rubni dijelovi požarišta kamo su u jutarnjim satima upućena dva kanadera, no ubrzo su se povukli.

Vatrogasci iz mjera predostrožnosti još ne žele požar proglasiti ugašenim.

Na terenu do daljnjega ostaje 130 vatrogasaca.

Magistrala otvorena, uključena el. energija

U noći s četvrtka na petak bilo je obnavljanja plamena, no vatrogasci su uspjeli obuzdati novi zamah vatrene stihije.

– Možemo konstatirati da je požar pod nadzorom. Cijelu noć je 160 vatrogasaca, sa 60 vozila, uključujući i druge operativne snage, pratilo situaciju na požarištima. Bilo je nekih manjih intervencija, a ono što je najvažnije požar se nije aktivirao. Vidjet ćemo kako će se dan razvijati. Do 13 sati ostat će sve raspoložive snage na terenu, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, koji je održao sastanak sa stožerom Civilne zaštite.

Magistrala je otvorena za sav promet te je uključena električna energija.

– Nemamo otvorene vatre, požarište je pod nadzorom. Jadranska magistara na tom je dijelu od četvrtka navečer ponovno otvorena za sva vozila, a domaćinstvima i ostalima vraćena je električna energija koja se u petak ujutro zbog povratka kanadera na teren neće gasiti jer na dijelu požarišta koje se sanira nema dalekovoda, vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Kanader je došao u pravi trenutak. Da nije bilo njega, otišla bi cijela uvala. Iza toga, pogodio je kuću i spasio je, rekla je jedna stanovnica.

Prema prvim procjenama, izgorjela je površina od oko 600 hektara. Vatra je zahvatila kuće u Grebaštici, izgorjelo je nekoliko automobila, a u jednom je trenutku vatrena stihija zaprijetila i selima u primoštenskom zaleđu.

Plamen je u četvrtak krenuo od Gornje Grebaštice, nošen jakim udarima vjetra stigao je do Šparadića, te mjesta Kalina i Bilo te brda Jelinjak.

Osim županijskih vatrogasnih snaga na terenu su bili i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko dalmatinske i Zadarske županije koji su požar gasili uz pomoć zračnih snaga tri kanadera i dva air traktora.

Teren je u četvrtak navečer obišao i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, koji je potvrdio da je počeo očevid koji bi trebao otkriti uzrok požara.

HACZ: Korištenje dronova na opožarenim područjima opasno i zabranjeno

Tijekom gašenja požara kod Grebaštice u četvrtak uočeni su dronovi koji ometaju rad protupožarnih zrakoplova, pa Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) upozorava da je upravljanje dronovima tijekom hitnih intervencija zabranjeno jer može ugroziti živote i imovinu ljudi.

Neodgovorno i protupravno ponašanje operatera i udaljenih pilota dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova može obustaviti hitne intervencije i tako ugroziti živote i imovinu na tlu te izravno ugrožava sigurnost i zračnih i zemaljskih snaga.

– Upozoravaju se operatori i udaljeni piloti bespilotnih zrakoplova da je odredbom Uredbe, koja uređuje letačke operacije dronova na području EU, izričito zabranjeno izvoditi letačke operacije dronova blizu i unutar područja u kojima je u tijeku hitna intervencija, poput gašenja požara, potražnih aktivnosti i slično, ako za to ne dobiju dopuštenje predmetnih službi za hitne intervencija, ističe se u priopćenju.

Pilotske posade će, dodaje se, obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi.

HACZ upozorava te poziva medije da ne objavljuju takve video snimke, jer će time pomoći da se obeshrabre oni koji unatoč zabrani snimaju takve situacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Rafa, imaš lak meč protiv Novaka

Endru Kasl, nekadašnji britanski teniser, danas novinar, jedan je od voditelja programa na "Slemu šest…

35 minuta ago

Lokalni izbori u četiri poplavljene bh. opštine zakazani za 20. oktobar

Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu će biti održani u nedjelju, 20. oktobra,…

41 minuta ago

Široki Brijeg protiv Posušja prekinuo lošu seriju

Fudbaleri Posušja i Širokog Brijega otvorili su večeras na stadionu „Mokri Dolac“ deseto kolo WWin…

3 sata ago

EESC: Zabrinjavajuć je pritisak vlada i privatnih interesa na novinare

IlustracijaFoto: Izvor: / Shutterstock Novinari su pod sve većim pritiskom vlada i privatnih interesa koji…

3 sata ago

Pas uletio na utakmicu Zvezde i Barselone (FOTO/VIDEO)

Nesvakidašnja scena na utakmici Crvene zvezde i Barselone. Naime, u jednom trenutku prilikom napada ‘’crveno-bijelih'',…

5 sati ago

Iz budžeta BiH i Federacije BiH 1,5 milion maraka za poplavljene opštine

Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH donijeli su odluke da za područjima koja su…

5 sati ago