Categories: Novosti

Osjetno bolja situacija na požarištu kod Šibenika, gasit će se cijelu noć

Nedaleko od Šibenika malo prije podneva buknuo je prvi veliki ovosezonski požar na našoj obali. Vatra je planula kod mjesta Grebaštica i, nošena jakim jugom, iznimno se brzo proširila. Iako je u gašenje odmah uključen velik broj vatrogasaca i gotovo svi raspoloživi protupožarni zrakoplovi, vatra je ušla u neke kuće i gospodarske objekte, a gorjeli su i automobili. Stanovništvo je evakuirano. Večeras je situacija nešto bolja zahvaljujući operativnim snagama koje su dale svoj maksimum. 

Osjetno bolja situacija na požarištu, 160 vatrogasaca gasit će cijelu noć

Stanje na požarištu kod Šibenika puno bolje

Gunjača: Požar izbio na godišnjicu velikog požara, točno gotovo u minutu

– U ovom trenutku najvažnije je za reći da je situacija bolja nego što je bila, a bolja je zbog toga što su sve sastavnice koje su radile, dakle operativne snage, dale svoj maksimum. Požar je prema prvim procjenama zahvatio nekih 600 hektara površine, dakle od Grebaštice prema istoku. Vrlo je velika površina, međutim s koordinacijom svih snaga koje su ovdje bile na terenu je otklonjena neposredna opasnost za ljude. Ono što je najvažnije kod svake nesreće, a to vrijedi naravno i za danas, nema ljudskih žrtava. Imamo tri vatrogasca koji su zatražili liječničku pomoć, mislim da su se nagutali dima, ali su se odmah nakon toga vratili svojim zadaćama, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je da je oštećeno sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade. Izgorjelo je i sedam automobila te je napomenuo kako tek treba utvrditi jesu li svi bili u voznom stanju.

– Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, čini mi se dva ili tri, rekao je, dodavši kako će se to riješiti kad se stanje smiri.

Naglasio je da imovinska šteta, bilo da su kuće, gospodarski objekti ili vozila, nije velika. 

Sada su, napomenuo je, snage usmjerene prema Kalini i Primoštenu. Prema onome što am čuo od vatrogasnog zapovjednika, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje požara, rekao je ministar, dodavši kako će dosta toga ovisiti o vremenskim prilikama. 

Dukić: Naselja su osigurana

Božinović ide u obilazak opožarenog područja kod Šibenika

Stanje na požarištu kod Grebaštice: Gore krovovi kuća

Zbog jakih udara vjetra požar koji je iza 11 sati buknuo kod Grabeštice u blizini Šibenika još uvijek nije pod kontrolom i širi se nošen jugom, zahvatio je i stambene objekte, a stožer civilne zaštite odlučio je da se evakuirani stanovnici smjeste u sportsku dvoranu Baldekin.

– Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na terenu je 148 vatrogasaca, 56 vozila i pet kanadera. Obustavljen je promet tim dijelom magistrale te je do daljnjeg prekinuta isporuka električne energije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Šibenski Stožer Civilne zaštite priopćio je da je vatra zahvatila i stambene objekte te se evakuiraju obitelji iz objekata koji su ugroženi ili zahvaćeni požarom.

Stanovnici ugroženog dijela Grebaštice prevoze se vozilima MUP-a do Morinjskog mosta, potom autobusom ATP-a do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj.

Stožer civilne zaštite je pripravan i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu, poručio je Danijel Mileta, načelnik Stožera.

Novinarka HRT-a Ana Štrelov izvijestila je u Vijestima u 16.30 kakva je situacija.

Policija je zatvorila državnu cestu D-8 od Žaborića prema Primoštenu, kako bi osigurala nesmetan rad vatrogasaca i ostalih službi angažiranih na gašenju požara. Promet se preusmjerava na cestu D-58.

U gašenju požara kod Grebaštice angažirani su vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik.

To je drugi požar u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni u kojoj sudjeluju zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, kažu u Ministarstvu obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Girasi donio pobjedu Dortmundu

Borusija Dortmund nije dozvolila drugo iznenađenje u nizu u Bundesligi, mada je imala mnogo problema…

38 minuta ago

Volonteri čiste Jablaničko jezero posle poplava u Bosni i Hercegovini

Šezdesetak volontera počelo je 19. oktobra čišćenje smeća sa obala Jablaničkog jezera na jugu Bosne…

44 minute ago

Kalinić izdvojio ključni detalj poraza od Barselone

Košarkaš Crvene zvezde Nikola Kalinić izdvojio je određene detalje koji su odlučili meč protiv Barselone.…

3 sata ago

Kuba polako počinje vraćati struju, život na otoku postao nepodnošljiv

KubaFoto: Norlys Perez / ReutersKuba je do petka navečer počela vraćati opskrbu električnom energijom u…

3 sata ago

Rafa, imaš lak meč protiv Novaka

Endru Kasl, nekadašnji britanski teniser, danas novinar, jedan je od voditelja programa na "Slemu šest…

5 sati ago