in

Poremećaji u opskrbi zadržali cijene nafte na 81 dolar

Poremećaji u opskrbi zadržali cijene nafte na 81 dolar
Slatka-Tajna.Eu
Poremećaji u opskrbi zadržali cijene nafte na 81 dolar

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na razini od 81 dolar, poduprte optimističnim prognozama o potražnji i poremećajima u opskrbi iz Libije i Nigerije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 30 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,06 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 76,55 dolara.

Trgovce je u četvrtak zabrinuo podatak o oštrom padu kineskog izvoza u lipnju koji odražava posustajanje globalnog gospodarstva u uvjetima podignutih kamatnih stopa i geopolitičkih napetosti. Slabiji gospodarski rast znači i skromniju potražnju za naftom.

Ohrabruje ih pak popuštanje inflacije u SAD-u budući da bi moglo potaknuti središnju banku da zaključi ciklus zaoštravanja monetarne politike

Potporu cijenama pružilo je u četvrtak i zatvaranje nekoliko naftnih polja u Libiji zbog prosvjeda protiv otmice bivšeg ministra. Shell je istodobno obustavio utovar nigerijske sirove nafte zbog mogućeg oštećenja na terminalu.

– Procjenjuje se da je opskrba iz Libije smanjena za nekih 370.000 barela dnevno, a opskrba iz Nigerije za 225.000 barela dnevno, navodi analitičar PVM-a John Evans.

Smanjio se ruski izvoz nafte

Ruski izvoz nafte također se značajno smanjio i ako se taj trend nastavio i idući tjedan, cijene će vjerojatno ponovo porasti, posebno kada se ima na umu da Moskva službeno planira smanjiti izvoz u kolovozu za 500.000 barela dnevno, dodali su analitičari Commerzbanka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognoziraju pak da će potražnja ojačati u drugoj polovini godine, osobito u Kini, unatoč nepovoljnim makroekonomskim trendovima.

– Sve se jasnije nazire svjetlo na kraju tunela postrožene (američke) monetarne politike i ulagači su sve sigurniji da će Fed zaključiti ciklus, nakon što za dva tjedna još jednom podigne kamatne stope, rekao je viši analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 90 centi, na 81,53 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Đoković u istoriji i novom finalu

Đoković u istoriji i novom finalu

SIN LEPE BRENE POVRIJEĐEN U MONAKU: Pjevačica zabrinuta, evo o čemu je riječ

SIN LEPE BRENE POVRIJEĐEN U MONAKU: Pjevačica zabrinuta, evo o čemu je riječ