Categories: Novosti

Njemačka intezivira pregovore o isporuci Taurusa

Krstareća raketa Taurus

Foto: Sergey Kohl / Shutterstock

Njemačka vlada pregovara s proizvođačem oružja MBDA o isporuci krstarećih projektila Taurus Ukrajini, rekao je sigurnosni izvor za Reuters u petak, ponavljajući izvješće časopisa Spiegel.

Kijev je već duže vremena pritiskao Berlin da mu isporuči Taurus, projektil s dometom većim od 500 km (311 milja) koji ispaljuju borbeni zrakoplovi kao što su Tornado, F-15 ili F-18. Berlin se suzdržao zbog zabrinutosti zbog velikog dometa oružja i njegove potencijalne upotrebe protiv ciljeva unutar Rusije.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je Reutersu da vlada nije ažurirala svoje stajalište.

– Njemačka se fokusira na teško topništvo, oklopna vozila i sustave protuzračne obrane. Nema novih informacija o krstarećim projektilima Taurus, rekao je glasnogovornik.

Radari protuzračne obrane teško mogu otkriti krstareće projektile jer lete na malim visinama. Uglavnom se koriste za gađanje važnih ciljeva iza neprijateljskih linija kao što su zapovjedni bunkeri, skladišta streljiva i goriva, aerodromi i mostovi.

Francuska i UK već su poslali “Stormshadow” i “SCALP”

Britanija i Francuska opskrbile su Ukrajinu krstarećim projektilima Storm Shadow i Scalp, a ukrajinska vojska je rekla da je prilagodila zrakoplove sovjetske proizvodnje za njihovo korištenje. Međutim, Sjedinjene Države su se dosad suzdržavale od slanja svog ATACMS-a u Ukrajinu unatoč zahtjevima Kijeva.

Stručnjaci tvrde da je tehnički vrlo lako ograničiti domet krstareće rakete Taurus.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Razgovori između njemačke vlade i MBDA usredotočeni su na takvu modifikaciju, budući da kancelar Olaf Scholz želi pod svaku cijenu spriječiti sve ukrajinske napade na ruski teritorij oružjem, izvijestio je Spiegel.

U lipnju je Kremlj upozorio Francusku i Njemačku da bi isporuka krstarećih projektila Kijevu dovela do daljnjeg kruga “spiralne napetosti” u ukrajinskom sukobu.

Rusija koristi projektile dugog dometa za uništavanje ciljeva u Ukrajini, uključujući civilnu infrastrukturu, a Ukrajina nema jednostavan način odgovoriti na to.

Njemačka vojska ima oko 600 projektila Taurus u svom inventaru, od kojih je oko 150 spremno za upotrebu, prema medijskim izvješćima. Španjolska i Južna Koreja također upravljaju Taurusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

“Orlice” i “osice” u humanoj misiji: Za poplavljene i Jelenu

Banjalučki sportski kolektivi, Ženski košarkaški klub Orlovi i Ženski rukometni klub Borac pridružili su se…

1 minuta ago

Manje od mjesec dana do izbora u SAD-u, Trump se vratio u Butler

Manje je od mjesec dana do najiščekivanijih, američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 5. studenog.…

8 minuta ago

Poplave uzele život bivšeg fudbalera Klisa

Buturović Polje je bilo žestoko pogođeno katastrofalnim poplavama a Fudbalski klub Klis oglasio se nakon…

2 sata ago

‘OVO SU OSTACI VLAGE’: Sladić objasnio, količina padavina u Jablanici uglavnom se bilježi za 3 ili 4 mjeseca (FOTO)

Meteorolog Nedim Sladić govorio je o vremenskim prilikama koje su pred nama, ali i pojasnio…

2 sata ago

Odložen Đokovićev meč u Šangaju

Srpski teniser Novak Đoković moraće da sačeka još jedan dan prije nego što nastupi na…

4 sata ago