Categories: Novosti

Pritvor određen desetorici Hrvata, sutra ih pred suca izlazi 30

Prva skupina uhićenih u navijačkim neredima u Ateni izašla je danas pred istražne suce i javne tužitelje. 26 Hrvata izjasnilo se o optužnici, a 10-torici je određen istražni zatvor. S obzirom na velik broj uhićenih, više od stotinu – pred suce će izlaziti i iduća dva dana.

Proces je praćen snažnim mjerama osiguranja, a ispred zgrade suda okupili su se i pristaše AEK-a, kluba čiji je navijač ubijen u krvavom obračunu u ponedjeljak. Popis osumnjičenih za njegovo ubojstvo – smanjen je na 5 osoba, među njima je jedan Hrvat.

Ministar Malenica i zamjenik grčkog ministra pravosuđa o suđenju navijačima

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica razgovarao je u petak sa zamjenikom grčkog ministra pravosuđa Ioannisom Bougasom o suradnji u postupku vezanom uz navijačke nerede, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ministar Malenica zatražio je da se hrvatskim državljanima osigura pravo na pravično suđenje, pravnu zaštitu i razumijevanje postupka kao i druga prava za vrijeme lišenja slobode i trajanja postupka, stoji u priopćenju.

Ministar je istaknuo da Republika Hrvatska očekuje da će se u suradnji svih nadležnih tijela tijekom postupka rasvijetliti sve okolnosti ovih nereda.

Naglasio je da Vlada RH osuđuje navijačke nerede i huliganizam koji predstavljaju negaciju sporta, priopćeno je.

Pritvor određen desetorici Hrvata

Od 30 izgrednika koji su se u petak pojavili pred istražnim sucima u Ateni zbog izgreda u četvrti Nea Philadelphia u noći s ponedjeljka na utorak, njih 12 je zadržano u pritvoru.

Pritvor je određen desetorici hrvatskih državljana te jednom Grku i Albancu.

Pred istražne suce i javne tužitelje bi u subotu trebala izaći još 30 optuženika, a u nedjelju bi se o optužnici trebalo izjasniti preostalih 45 uhićenika.

Hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko za središnji Dnevnik HTV-a rekao je da je razgovarao s grčkim dužnosnicima o primjedbama koje su mu iznijeli Bad Blue Boysi kad ih je posjetio u pritvoru. Dio tih primjedbi je prihvaćen.

– To se osobito odnosi na pravo na pravodobne liječničke konzultacije, higijenske potrepštine i druga pitanja vezana za tehničke uvijete zadržavanja u pritvora. Nastojimo djelovati na konkretna pitanja. U pravni meritum ne možemo ulaziti, ustvrdio je Sunko.

Olujić: Stvara se atmosfera linča

U navijačkim neredima teško je identificirati konkretne počinitelje. Pretpostavlja se da će glavni dokazi biti oduzete stvari, mobiteli, snimke nadzornih kamera i eventualna komunikacija putem društvenih mreža.

– Ukoliko su točne ove informacije koje su danas objavljene u hrvatslo, medijima da je ispred suda traju demonstracije AEK-ovih navijača i da se ove hrvatske državljane naziva fašistima, onda možemo govoriti o jednoj atmosferi linča koji se stvara unutar Grčke i koje može dovesti do povrede prava na pravično suđenje našim državljanima, rekao je odvjetnik Fran Olujić.

Odvjetnik obitelji uhićenih: Puno naših državljana je tamo ozlijeđeno

Popis osumnjičenih za ubojstvo navijača AEK-a i dalje se skraćuje, osumnjičeno je pet osoba: jedan Hrvat, jedan Albanac i tri Grka. Teško je prognozirati što će biti dalje, objašnjava odvjetnik. U navijačkim neredima teško je identificirati konkretne počinitelje. Pretpostavlja se da će glavni dokazi biti oduzete stvari, mobiteli, snimke nadzornih kamera i eventualna komunikacija putem društvenih mreža.

– Ova medijska hajka, jedna ogromna haranga šteti ljudima koji su tamo uhićeni, zapravo bi njihova pravna pozicija bila puno jednostavnija kada toga svega ne bi bilo, mislim da se to prvenstveno potencira iz Grčke i sa strane grčkih medija, kazao je Ivan Stanić, odvjetnik obitelji uhićenih navijača.

– Možemo li govoriti o nekakvom zločinačkom udruživanju, mi znamo da je puno naših državljana tamo ozlijeđeno, dakle jesu li oni naišli na kakav otpor, da li se radi možda o nekakvom sukobu koji je iniciran s druge strane, to su sve pitanje za istragu, dodao je.

Grčka u budućnosti može pokrenuti novi postupak

Ako hrvatski državljani budu pušteni na slobodu, Grčka i u budućnosti može pokrenuti kazneni postupak protiv njih. A u Hrvatskoj se može pokrenuti policijski postupak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Ukoliko smatra neke od ovih osoba sigurnosno interesantnima, s njima može obaviti obavijesne razgovore hrvatska policija, pogotovo ukoliko među njima ima osoba koje su odranije poznate policiji po nekim kaznenim djelima ili prekršajima s elementima nasilja, otkrio je Olujić.

Božinović: Ništa se ne prepušta slučaju

U utorak na Maksimiru “plavi” igraju s AEK-om. Ministar unutarnjih poslova poručuje, organizirano djeluju sve sastavnice policije i domovinske sigurnosti kao i jučer na Poljudu.

– Ništa se ne prepušta slučaju, kao što je bilo sinoć u Splitu, tako će se maksimalno svi angažirati i kada je upitanju utakmica u Zagrebu i siguran sam da ćemo učiniti sve da prođe, kao i sinoć, sve u najboljem redu, rekao je.

Kakva će biti budućnost Bad Blue Boysa u Ateni, znat će se kada završe njihova ispitivanja, koja se održavaju sutra i preksutra.

‘To su hrvatski državljani, o njima moramo voditi računa’

Grčki mediji prenose kako je moguće da će neki od optuženika tražiti novi rok za izjašnjavanje o krivnji jer čini se da su tek jučer uzeli branitelje, koji nisu upoznati sa spisom. Odvjetnik Ivan Stanić, kojeg su angažirale obitelji nekoliko navijača, rekao je za Hrvatski radio da je točno da se postavlja ta problematika.

– Ali ja vjerujem da hrvatsko veleposlanstvo u Ateni putem svojih stručnih službi i na političkoj razini jasno ukazuje na potrebu poštovanja i pravičnog postupanja tijekom ovog istraživanja. Ponavljam, to su hrvatski državljani, mi o njima moramo voditi računa i moramo učiniti sve da im se ne stavlja na teret nešto više povrh onoga što se doista tamo događalo. Doista, to treba biti pravičnog postupanja, rekao je.

Grčki premijer i Čeferin sastaju se u Ateni

Grčka novinska agencija AMNA objavila je kako su iz ureda tamošnjeg premijera Kyriakosa Mitsotakisa objavili da je u telefonskom razgovoru dogovoren sastanak s predsjednikom Europskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksandera Čeferina u Ateni u srijedu 16. kolovoza.

Tema razgovora Mitsotakisa i Čeferina bit će što se događa u grčkom i europskom nogometu, a Čeferin bi potom trebao biti nazočan i na sastanku nadležnih ministara u grčkoj vladi s vlasnicima četiri najjača grčka kluba Olympiacosa, Panathinaikosa, AEK-a i PAOK-a.

Sužen krug osumnjičenih

– Grčki mediji govore o vrlo suženom krugu sumnjivaca u potrazi za ubojicom. Grčka javna televizija javlja da se radi o po jednom hrvatskom i albanskom državljaninu te tri grčka, od kojih su dvojica otprije poznata policiji, dok se za trećim navodno još traga. Sve su to i dalje neslužbeni navodi, javio je iz Atene novinar Dameo Ramić-Kovačić.

Dodao je kako se okolnosti tragičnog događaja još istražuju, a analiza dokaznih materijala traje. Službenih zaključaka tog dijela istrage i dalje nema.

Preko puta sudnice okupilo se stotinjak navijača AEK-a

Dok hrvatske navijače privode na sud, preko puta sudnice stotinjak navijača AEK-a pjeva navijačke pjesme, a okruženi su velikim brojem policajaca. Zabilježen je i incident – jedan navijač AEK-a bacio je bočicu vode na policajca. Boca je navodno bila ‘namijenjena’ lokalnim novinarskim ekipama.

Uhićene se tereti za 4 kaznena djela i 7 prekršaja

Uhićene se tereti za čak četiri kaznena djela i sedam prekršaja, među ostalim, za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji. Nakon davanja iskaza, bit će donesen prijedlog o održavanju ročišta radi odlučivanja o istražnome zatvoru. To ročište trebalo bi biti najkasnije u nedjelju.

Visoko na popisu osumnjičenih za ubojstvo 29-godišnjeg navijača AEK-a je Grk – navijač Panathinaikosa. Riječ je o osobi s poviješću navijačkih izgreda koja je odslužila zatvorsku kaznu i posljednjih 6 mjeseci bila na uvjetnoj slobodi, prenose grčki mediji pozivajući se na policijske izvore.

– Počinitelj ovog brutalnog ubojstva može biti Hrvat, Albanac ili Grk. Nitko nema pravo prejudicirati krivnju bilo koje osobe. Grčka je zemlja zakona. Nemojmo potpaljivati atmosferu, nemojmo kvariti odnose Grka i Hrvata, koji su, vjerujem, u velikoj većini demokratični, miroljubivi te, poput mene i svih nas, osuđuju nasilje u sportu, izjavio je za portal sdna.gr. odvjetnik Vasilis Noulezas koji brani trojicu optuženih.

Pogreb ubijenog navijača danas poslijepodne

Danas poslijepodne trebao bi se održati sprovod preminulog navijača koji je prema potvrdi obdukcije stradao zbog krvarenja ubodne rane na ruci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Piksi ostao bez još jednog fudbalera za Švajcarsku i Španiju

BEOGRAD - Fudbaler Torina Ivan Ilić definitivno neće moći da igra za reprezentaciju Srbije protiv…

6 minuta ago

VAŽNO UPOZORENJE IZ FHMZ-a: Očekuju se JAČE padavine, moguća pojava BUJICA i potoka u ovim dijelovima BiH

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_18.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_18.jpg","caption":"Ilustracija; Foto: Samir Saletovi\u0107\/ Slobodna Bosna","bg":"bebbc0"}] Federalnih hidrometereološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za jače…

13 minuta ago

Siner otkrio da li je zaprosio rusku teniserku

Prvi reket svijeta Italijan Janik Sinner nazvao je lažnom informaciju da je zaprosio rusku teniserku…

2 sata ago

Očekivana pobjeda srpskog kandidata u Srebrenici

Nivo učešća građana Srebrenice na lokalnim izborima nije bio na kojem je trebao, a problem…

2 sata ago

Porsche BH:  Jesen u znaku podrške ugroženoj djeci i i mladima

Briga za zajednicu načelo je duboko ukorijenjeno u poslovanje kompanije Porsche BH. Bilo da se…

3 sata ago

Piksi pozvao još jednog fudbalera za mečeve protiv Švajcarske

Fudbalska reprezentacija Srbije "jača" je za još jedno ime za mečeve protiv Švajcarske i Španije…

4 sata ago