Categories: Novosti

Vojni režim je otvoren za diplomatsko rješenje

Prosvjedi za državni udar u Nigeru

Foto: Djibo Issifou / PIXSELL

Nigerski vojni režim je spreman riješiti krizu diplomatskim putem, izjavio je u nedjelju vođa nigerijskog vjerskog izaslanstva, dan nakon posjeta Niameyju.

General Abdourahamane Tiani je “rekao da su njegova vrata uvijek otvorena za proučavanje diplomatskog i mirnog rješenja” krize, rekao je u priopćenju Šeik Bala Lau, čelnik Izale, muslimanskog salafističkog pokreta koji predvodi misiju posredovanja.

Potonja je organizirana po dogovoru s nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubuom (koji je ujedno aktualni predsjednik Zapadnoafričke gospodarske zajednice, ECOWAS-a) koji se početkom tjedna sastao s vjerskim vođama.

Dana 3. kolovoza izaslanstvo ECOWAS-a na čelu s generalom Abubakarom doputovalo je u Niamey, ali se vratilo nakon samo nekoliko sati pošto se nije moglo sastati s novim čelnikom zemlje, generalom Tianijem.

U priopćenju koje je objavio posrednički tim, navodi se da je general Tiani izjavio da su pučisti “žalosni” što čelnici ECOWAS-a “nisu čuli njihovu verziju događaja prije nego su im dali ultimatum”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Niger pod sankcijama, moguća intervencija ECOWAS-a

Dana 30. srpnja, četiri dana nakon puča, čelnici ECOWAS-a su odlučili financijski sankcionirati Niger i dali su vojnicima sedmodnevni rok za ponovnu uspostavu ustavnog poretka, zaprijetivši mogućom primjenom sile kao posljednjim sredstvom.

General Tiani je, navodi se u priopćenju vjerskih posrednika, rekao da su vojnici svrgnuli predsjednika Bazouma “zbog neposredne prijetnje koja bi naštetila ne samo Nigeru, nego i Nigeriji”.

Dva dana nakon državnog udara general Tiani je postupanje vojske opravdao “pogoršanjem sigurnosne situacije” u zemlji kojom hara nasilje džihadističkih skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Đoković otkrio da li će igrati i sljedeće sezone

Srpski teniser Novak Đoković rekao je da planira da se takmiči i igra i sljedeće…

37 minuta ago

Hrvatska na putu da premaši 2021. po broju investicija u gospodarstvo

U prva tri mjeseca inozemni su ulagači u našu zemlju uložili više od milijardu eura…

43 minute ago

Jamal ne igra protiv Srbije

Španski fudbaler Lamin Jamal neće igrati za reprezentaciju u utorak uveče protiv Srbije zbog preopterećenosti…

3 sata ago

Hrvatska policija bila je puno puta predmet neosnovanih napada

Davor BožinovićFoto: HTV / HRTDavor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova gostujući u središnjem…

3 sata ago

Dok čeka početak NBA, Jokić otišao na hokej (VIDEO)

Dok čeka početak sezone sa Denver Nagetsima, Nikola Jokić iskoristio je priliku i pojavio se…

5 sati ago

Nova pravila rada na izdvojenom mjestu rada u državnoj službi

Nova pravila rada na izdvojenom mjestu rada u državnoj službiFoto: Ilustracija / ShutterstockTraje javna rasprava…

5 sati ago