Categories: Novosti

Rublja pala na 16-mjesečni minimum u odnosu na dolar

Rublja je pala na 16-mjesečni minimum u odnosu na dolar jer su porast ruske vojne potrošnje i kolaps prihoda od izvoza izvršili pritisak na valutu koja pati pod zapadnim sankcijama i odlivom kapitala.

Ruska valuta je izgubila oko 25 posto svoje vrijednosti ove godine i oslabila je preko 100 rubalja za dolar, pokazuju podaci objavljeni u ponedjeljak ujutro, u vrijeme kada je rat s Ukrajinom u punom intenzitetu.

Pad rublje je poništio sav rast koji je ova valuta doživjela prošle godine kada je ruska invazija na Ukrajinu bila praćena naglim povećanjem cijena nafte i plina, prenose agencije.

Ovaj pad se brzo dogodio posljednjih sedmica i predstavlja veći finansijski pritisak na Moskvu. Pritisak se povećava zbog sankcija zapadnih zemalja koje ograničavaju ulazak novca u Rusiju i zbog toga što evropske zemlje koriste manje ruske energije, pa Rusija manje zarađuje od prodaje nafte.

Ruska ekonomija je dobila poticaj od vlade koja je trošila novac na odbranu i socijalne obaveze, kao što je isplata porodicama vojnika koji su poginuli u sukobu u Ukrajini. Ali ova dodatna potrošnja je takođe povećala budžetski deficit Rusije, što dovodi do pada vrijednosti valute zemlje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zbog ove povećane potrošnje, u prvoj polovini ove godine došlo je do povećanja količine robe koja se uvozi u Rusiju za 20 posto.

Oštar pad kamatnih stopa u prošloj godini dodatno je izvršio pritisak na vrijednost rublje. Centralna banka Ruske Federacije smanjila je svoju stopu sa 20 na 7,5 posto za manje od godinu dana.

U rijetkom slučaju kritika unutar sistema nakon invazije, ruska propaganda je požurila da okrivi rusku Centralnu banku, čija je šefica Elvira Nabiullina bila na meti ruskih tvrdolinijaša zbog toga što je bila “previše slobodna” s depresijacijom rublje.

Nedavni trgovinski podaci Rusije otkrivaju značajan pad suficita na njenom tekućem računu – koji predstavlja razliku između novca zarađenog od izvoza i potrošenog na uvoz – za prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj pad bi mogao dovesti do slabije rublje i inflacije zbog rasta troškova uvoza. Centralna banka je odgovorila pauziranjem pravila koje je koristilo štednju za upravljanje razmjenom valuta na osnovu prihoda od nafte i gasa.

Zarada Rusije od njenog glavnog izvoza, poput nafte i gasa, znatno je opala ranije tokom godine zbog različitih faktora. Međutim, oni su ponovo počeli da rastu u julu, premašivši 800 milijardi rubalja po prvi put od kada su uvedena određena ograničenja.

Ekonomisti sugerišu da bi privremena suspenzija pravila upravljanja valutama mogla pomoći rublji da povrati snagu, posebno pošto više cijene nafte posljednjih sedmica utiču na njihovu zaradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Redakcija

Recent Posts

Alimpijević i Bešiktaš oduvali Ulm

Ulm je, kao i u nekoliko prethodnih sezona, oformio mladu ekipu za borbu na dva…

21 minuta ago

EU sankcionirao tri iranske zrakoplovne kompanije

EU sankcionirao tri iranske zrakoplovne kompanijeFoto: Ilustracija / ShutterstockEuropska unija sankcionirala je tri iranske zrakoplovne…

25 minuta ago

Evroliga suspendovala Tarika Biberovića i Elajdžu Brajanta

Košarkaš Fenerbahčea Tarik Biberović i Elajdža Brajant iz Efesa suspendovani su na po jednu utakmicu…

2 sata ago

Australija pozvala građane da napuste Izrael dok još ima letova

Milijuni Izraelaca požurili su u skloništa kada su se sirene za zračnu opasnost oglasile diljem…

2 sata ago

Mađari golovima Soboslaja nanijeli novi poraz “zmajevima”

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila je večeras novi poraz, te ostala bez pobjede i…

4 sata ago