Categories: Novosti

Papa uputio pozdrave “plemenitom” kineskom narodu

Papa uputio pozdrave “plemenitom” kineskom narodu

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo je u nedjelju uputio pozdrave Kini, nazvavši njezine građane “plemenitim” narodom te zamolio kineske katolike da budu “dobri kršćani i dobri građani”, subtilno se obraćajući kineskoj Komunističkoj partiji da ublaži restrikcije vezano uz religiju.

Franjo je te riječi uputio mimo predviđenog govora, na kraju mise, pozvavši bivšeg i sadašnjeg nadbiskupa Hong Konga, kardinala Johna Tonga Hona i nadbiskupa Stephena Chowa, da mu se pridruže za vrijeme govora.

– Ova dva biskupska brata – emeritus Hong Konga i aktualni biskup Hong Koga. Želio bih iskoristiti njihovu nazočnost da uputim tople pozdrave plemenitom kineskom narodu, rekao je papa Franjo. Želim sve najbolje svim ljudima u Kini, da idu naprijed, da uvijek napreduju. A kineske katolike molim da budu dobri kršćani i dobri građani, rekao je Papa.

Franjo je govorio na kraju događaja bez presedana, u mongolskoj prijestolnici Ulan Batoru, gdje su on i gotova cijela katolička zajednica u zemlji bili u jednoj prostoriji.

U subotu je, riječima koje su očito bile upućene Kini a ne Mongoliji, kazao da vlade ne trebaju strahovati od Katoličke Crkve jer ona nema političku agendu.

Peking sustavno slijedi politiku preoblikovanja te religije, nastojeći iskorijeniti strane utjecaje i nametnuti potpunu pokornost komunističkoj stranci.

Vatikan i Kina su 2018. potpisali sporazum o imenovanju biskupa koji se, u najboljem slučaju, pokazao kao prilično “tanak” te se Vatikan nekoliko puta već žalio da Peking krši potpisani dokument.

Fraza koju je Papa upotrijebio u nedjelju – “dobri kršćani i dobri građani” je jedna od onih koju Vatikan koristi kako bi uvjerio komunističke vlade da bi davanje više slobode katolicima samo pomoglo socijalnom i ekonomskom napretku njihovih zemalja.

Istu je frazu Vatikan iskoristio za Vijetnam. Ta je zemlja u srpnju unaprijedila odnose na višu razinu, dozvolivši Vatikanu otvaranje papinskog predstavništva u Hanoju.

Vatikan je uputio isti zahtjev Kini.

U subotnjem obraćanju u Mongoliji biskupima, svećenicima, misionarima i pastoralnim radnicima Papa je rekao da Isus svojim apostolima nije dao nikakav politički mandat, već im je rekao da vjerom ublaže patnje “ranjenog čovječanstva”.

– Upravo zato nema razloga da vlade i svjetovne institucije strahuju od evangelizacijskog rada Crkve, jer ona nema nikakav politički program. Pokreće je tiha snaga Božje milosti i poruka milosrđa i istine, koje je svrha promicati dobro svih, rekao je papa.

Chow, najviši katolički klerik Hong Konga, je u travnju službeno posjetio kinesku prijestolnicu. Bio je to prvi posjet nekog biskupa bivše britanske kolonije u zadnjih gotovo 30 godina. Chow, kojeg će Papa u rujnu proglasiti kardinalom, novinarima je rekao kako se nada da bi Crkva u Hong Kongu mogla biti svojevrstan “most” s kontinentalnom Kinom.

On predvodi izaslanstvo od oko 40 katolika iz Hong Konga. Kazao je da Katolička Crkva u Aziji raste i sada je u poziciji da pomogne u međusobnom razumijevanju između katolika istoka i zapada.

Istaknuo je da Papa, koji se potrudio prijeći tako dugačak put kako bi posjetio tako malenu zajednicu, pokazuje “da se Crkva širi na periferije, jer Crkva nije samo Crkva u Rimu već i Crkva svijeta”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Papa Franjo govorio je na međureligijskom skupu u mongolskom glavnom gradu

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo pozvao na vjerski dijalog i borbu protiv fundamentalizma

Papa Franjo pozvao je u nedjelju pripadnike svih religija da žive u skladu i izbjegavaju ideološki fundamentalizam jer on potiče nasilje, a sebe je nazvao “skromnim nasljednikom drevnih škola mudrosti”.

Papa Franjo govorio je na međureligijskom skupu u mongolskom glavnom gradu gdje je dijelio kazališnu pozornicu s još deset vjerskih vođa, no zbog sličnih su skupova papu već napadali njegovi konzervativni kritičari.

Glavni razlog papina dolaska u Mongoliju bilo je upoznavanje s malom katoličkom zajednicom, koja broji oko 1450 vjernika, pred kojom će u nedjelju služiti misu

S obzirom da Mongolija graniči s Kinom, papa Franjo je iskoristio priliku ne bi li Pekingu, s kojim Vatikan nema naročito dobre odnose, poslao poruku da se ne treba bojati Katoličke crkve jer ona nema političku agendu.

Rimokatolički poglavar pohvalio je razinu vjerske slobode u Mongoliji, koja je nekoć bila suzbijana dok se zemlja nalazila pod sovjetskom zonom utjecaja, na što mu je pozornost ukazao jedan od budističkih svećenika koji mu se obratio.

– Religije su pozvane ponuditi svijetu jedan sklad koji tehnološki napredak ne može sam dati, kazao je Papa nakon što je poslušao obraćanja ostalih vjerskih vođa koji su predstavljali mongolske budiste, muslimane, evangelike, Židove, pravoslavce, mormone, hinduiste i druge.

Braćo i sestre, danas se susrećemo kao skromni nasljednici drevnih škola mudrosti. U našem susretu jedni s drugima želimo podijeliti brojne dragocjenosti koje imamo kako bi obogatili čovječanstvo, koje je toliko često zavedeno na stranputicu i traži samo profit i materijalnu udobnost.

Papa Franjo

Papa je potom citirao Budine zapise, prema kojima se “mudar čovjek raduje davanju”, dodavši da je te rečenica slična onoj Isusovoj “Blaženije je davati nego primati”.

Konzervativno orijentirani katolici, kao što je biskup Athanasius Schneider na službi u Kazahstanu, zamjeraju svom poglavaru što uopće sudjeluje na ovakvim skupovima koje Schneider naziva “supermarketom religija” koji umanjuje status Katoličke crkve.

Međutim, papa Franjo ponavlja da pridaje veliku važnost “ekumenskim, međureligijskim i međukulturnim razgovorima”. Za njega, dijalog “ne znači zamagliti razlike, već tražiti razumijevanje”.

Osim toga, osudio je “uskogrudnost, jednostrano nametanje, fundamentalizam i ideološka ograničenja”, rekavši da navedeno “uništava bratstvo, potiče napetosti i ugrožava mir”.

– Nije moguće spojiti vjerska uvjerenja i nasilje, svetosti i ugnjetavanja, vjerske tradicije i sektaštvo, kazao je papa Franjo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Široki Brijeg protiv Posušja prekinuo lošu seriju

Fudbaleri Posušja i Širokog Brijega otvorili su večeras na stadionu „Mokri Dolac“ deseto kolo WWin…

2 sata ago

EESC: Zabrinjavajuć je pritisak vlada i privatnih interesa na novinare

IlustracijaFoto: Izvor: / Shutterstock Novinari su pod sve većim pritiskom vlada i privatnih interesa koji…

2 sata ago

Pas uletio na utakmicu Zvezde i Barselone (FOTO/VIDEO)

Nesvakidašnja scena na utakmici Crvene zvezde i Barselone. Naime, u jednom trenutku prilikom napada ‘’crveno-bijelih'',…

4 sata ago

Iz budžeta BiH i Federacije BiH 1,5 milion maraka za poplavljene opštine

Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH donijeli su odluke da za područjima koja su…

4 sata ago

Barsa poslije produžetaka bolja od Zvezde

Barselona poslije produžetaka bila je bolja u Beogradu i tako Zvezdi nanijela prvi poraz u…

6 sati ago