Categories: Novosti

U utorak još stabilno i sunčano te posebice danju iznadprosječno toplo

Nazire se kraj stabilnom vremenu i danju osjetno toplijem od prosječnog ovog dijela godine, kakvo će diljem Hrvatske biti i u utorak. U još većinom vruću srijedu južina i porast vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, kojih će u manje topli četvrtak biti u većini unutrašnjosti, pa i na dijelu Jadrana, a sasvim stabilno neće biti ni u nastavku tjedna.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak još stabilno i sunčano te posebice danju iznadprosječno toplo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “I u utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu moći uživati ljubitelji sunčanog vremena. Vjetar će uglavnom izostati, pa bi ujutro uz rijeke moglo biti kratkotrajne magle. Nakon svježeg jutra, uz 12 do 14 °C, popodne će biti vruće – od 31 do 33 °C.

Utorak će sunčano proteći i u središnjoj Hrvatskoj, tek mjestimice na nebu uz tanke, visoke oblake. Tijekom svježeg jutra, lokalno će biti kratkotrajne magle. Popodne iznadprosječno toplo, oko 30 °C.

Uz pretežno sunčano vrijeme i na zapadu Hrvatske će u poslijepodnevnim satima biti vrlo toplo i vruće. Jutro na sjevernom Jadranu mnogima ugodno uz 18 do 21 °C, a u gorju i unutrašnjosti Istre svježe od 9 do 12 °C, po kotlinama mjestimice i s maglom. U noći i ujutro ponegdje na moru burin, a poslijepodne slab do umjeren jugozapadni vjetar.

I u Dalmaciji popodne umjeren vjetar s mora, koje će većinom biti malo valovito. Bit će sunčano, vrlo rijetko i s ponekim tankim cirusom na nebu. Jutarnja temperatura zraka u zaobalju od 13 do 15 °C, uz more od 18 do 23 °C. Danju vruće uz 30 do 33 °C.

Nakon tople noći, na jugu Hrvatske slijedi još jedan vrlo topao i vruć sunčan dan, uz najvišu temperaturu zraka od 29 do 31 °C. U noći i tijekom jutra mjestimice će zapuhati burin, a u poslijepodnevnim satima slab do umjeren vjetar s mora.”

U srijedu još vruće, ali i sve nestabilnije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U srijedu će još biti poprilično vruće, uz južinu nekima i neugodno. No polako će pristizati oblaci, pa je navečer moguć i poneki pljusak s grmljavinom. S jačim naoblačenjem u četvrtak su pljuskovi mogući u gotovo cijeloj unutrašnjosti, a sa sjevernim vjetrom osjetno će osvježiti. Posve stabilno neće biti ni tijekom djelomice sunčanog petka.

I na Jadranu će idućih dana povremeno biti umjerene naoblake, uz malo povećanu vjerojatnost za neverin, osobito u četvrtak na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, u petak na sjeveru prolazno bura. Dnevna će temperatura biti malo niža.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Održan seminar za delegate Premijer futsal lige BiH

U prostorijama Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan seminar…

43 minute ago

Koliki je budžet Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana

Koliki je budžet Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana

49 minuta ago

Pet najčešćih razloga koji mijenjaju higijenske navike ljubimca

Iako poslije obavljene nužde pas često udara nogama o tlo što se smatra normalnom i…

1 sat ago

ASA Bolnica otvara Centar za gojaznost: Liječenje i podrška kroz multidisciplinarni pristup

Predstavnici ASA Bolnice najavili su početak rada Centra za gojaznost, koji je posvećen sveobuhvatnom pristupu…

2 sata ago

Alkaraz ima jednu misiju na Lejver kupu

​Karlos Alkaraz prvi put će igrati na Lejver kupu, a tome se posebno raduje Rodžer…

3 sata ago