in

Povjerenstvo za sukob interesa radi na predmetu Banožić i Vojni studij

Povjerenstvo za sukob interesa radi na predmetu Banožić i Vojni studij
Slatka-Tajna.Eu
Povjerenstvo za sukob interesa radi na predmetu Banožić i Vojni studij

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa aktivno radi na predmetu ministra obrane Marija Banožića i njegovog imenovanja za sunositelja kolegija na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU), čiji je osnivač MORH, doznaje Hina u Povjerenstvu.

Povjerenstvo ističe da je predmet protiv Banožića otvorilo 27. srpnja te je zatražilo sve potrebne podatke od Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatskog vojnog učilišta, nakon čega slijedi donošenje obavijesti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra.

U Povjerenstvu pojašnjavaju da je riječ o novoj fazi koja je zatvorena za javnost, tijekom koje se utvrđuje postoje li osnove za daljnje vođenje postupka i donošenje konačne odluke za slučaj da pretpostavke o sukobu interesa postoje. Dodaju kako je konačna odluka javna i o njoj se odlučuje na sjednicama povjerenstva.

Banožića predložio Boras

Prema pisanju medija, Banožića je za sunositelja kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja predložio zapovjednik HVU-a, nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane, a potvrdio ga je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. 

Riječ je o kolegiju Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI), a radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na zagrebačkom Sveučilištu.

Banožić je po pisanju medija sunositelj kolegija Ekonomija obrane od siječnja 2021. te predaje na vukovarskom Veleučilištu ”Lavoslav Ružička”. Podsjećaju i kako se nedavno pojavila informacija da je ministar platio Ekonomskom fakultetu u Osijeku 929 eura kako bi došao do zvanja izvanrednog profesora, ali da je Banožić u kolovozu povukao zahtjev za izbor u naslov izvanrednog profesora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










MORH: Banožić nije ostvario korist

U Ministarstvu obrane (MORH) potvrđuju da je Banožić 2021. postao sunositelj na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na kolegiju Ekonomija obrane Sveučilišta u Zagrebu, ali naglašavaju da ministar nikada nije zatražio ni primao novčanu naknadu kao sunositelj kolegija.

– S obzirom na to da je riječ o predmetu čiji je cilj, između ostalog, prepoznati važnost nacionalne sigurnosti i njezin utjecaj na ekonomski sustav jedne države, Banožić kao doktor ekonomskih znanosti i aktualni ministar obrane, posjeduje kompetencije, znanja i iskustvo za održavanje predavanja budućim časnicima Hrvatske vojske, ističe MORH.

U MORH-u dodaju da je Banožić odlukom matičnog odbora za polje ekonomije iz 2015. izabran u znanstvenog suradnika, a nakon toga i u znanstveno nastavno zvanje docenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u skladu s uvjetima za izbor u znanstvena znanja.

Dodaju i da se Banožić, u sklopu kolegija Ekonomija obrane, susreo u ožujku s kadetima polaznicima studija Vojno vođenje i upravljanje te im predstavio daljnje planove razvoja Hrvatske vojske koje uključuju obrambeni proračun i izdvajanja za obranu. U Ministarstvu naglašavaju i da Banožić kao sunositelj na predmetnom kolegiju nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MILICA PAVLOVIĆ OTKRILA NEŠTO ŠTO NIJE SMJELA!? Za Karleušu pažljivo birala riječi

MILICA PAVLOVIĆ OTKRILA NEŠTO ŠTO NIJE SMJELA!? Za Karleušu pažljivo birala riječi

Danijela Dimitrovska pozirala s dečkom: On je za tebe, a ne drvosječa Ognjen

Danijela Dimitrovska pozirala s dečkom: On je za tebe, a ne drvosječa Ognjen