Categories: Novosti

Turska slavi 100 godina republike: Erdogan obećao uspjeh i pobjedu

Turska slavi 100 godina republike

Foto: Cagla Gurdogan / Reuters

Velikim vojnim mimohodom u Istanbulu i drugim svečanostima u Turskoj je obilježena 100. obljenica uspostave Republike Turske, kao sekularne sljednice posrnulog Otomanskog carstva. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je Turskoj “uspjeh i pobjedu” koje “nijedna imperijalna sila” neće moći spriječiti.

– Nijedna imperijalna sila neće moći spriječiti sreću, uspjeh i pobjedu Republike Turske”, poručio je predsjednik u govoru u palači ponad Bospora u Istanbulu u 19,23 sati po mjesnom vremenu, što odgovara 1923. godini kada je stvorena Republika.

Iako ga neki politički protivnici kritiziraju da želi izbrisati naslijeđe Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske, predsjednik Erdogan je istaknuo da cijeni “svaku etapu naše slavne prošlosti”.

Nakon govora turskog predsjednika Bospor su osvijetlili vatromet i svjetlosna predstava pomoću dronova. Tijekom dopodneva u Istanbulu se održala smotra zračno-pomorskih snaga, što je bila prigoda da vojska, druga u NATO-u po broju vojnika i osma u svijetu, pokaže mišiće.

Nakon opetovanih preleta američkih F-16 koji su na nebu ispisali broj 100, nosač zrakoplova Anadolu, posebno uređen za prihvat dronova, otvorio je put “najvećoj pomorskoj vojnoj smotri” u povijesti, ploveći tjesnacem prema Crnom moru dok je iza njega bila flota sa sto brodova.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je položio vijenac u mauzoleju u kojem je pokopan osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk.

– Dragi Ataturče, mi kao nacija osjećamo ponos i radost što smo dostigli stogodišnjicu Republike Turske, koju si nazivao svojim najvećim djelom. Naša republika danas je sigurnija nego ikada prije, u sigurnim i dobrim rukama. Neka tvoja duša mirno počiva, sretan ti 100. rođendan Republike, poručio je Recep Tayyip Erdogan.

Slavlje zasjenjeno Erdoganovim napadima na Izrael

Slavlje je djelomično zasjenjeno Erdoganovim sve žešćim napadima na Izrael zbog njegova odgovora na napade Hamasa 7. listopada. Militanti su ubili 1400 ljudi u Izraelu i uzeli 230 talaca u iznenadnom napadu koji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao najgorim od holokausta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Turska je prošla kroz turbulentno razdoblje u odnosima sa zapadnim saveznicima otkako je Erdogan preživio neuspjeli pokušaj puča 2016. za koji je okrivio muslimanskog propovjednika koji živi u SAD-u. Predavač na Sveučilištu Kadir Has u Istanbulu Soli Ozel vidi subotnje propalestinsko okupljanje kao dio Erdoganova prešutnog nastojanja da potkopa Ataturkovu sekularnu viziju.

– Nije li (taj skup) mogao pričekati do sljedećeg tjedna? Stota obljetnica dolazi samo jednom u stoljeću, rekao je Ozel.

Istraživanje Metropola pokazalo je da takvi Erdoganovi nastupi imaju prolaz samo u islamskoj konzervativnoj jezgri njegovih pristaša, a ne i u široj javnosti. Istraživanje je pokazalo da samo 11,3% ispitanika kaže da podržava Hamas, 34,5% reklo je da Turska treba ostati neutralna, dok 26,4% misli da bi trebala posredovati.

Ataturk utemeljitelj moderne Turske

Prije stotinu godina Ataturk je ukinuo kalifat i proveo reforme u državi, odvojio islamsku vjeru od države, zamijenio arpasko pismo latinicom, te dao ženama pravo glasa. No, tijekom tih procesa prisilno su asimillirane etničke manjine u Turskoj.

Ataturka se slavi u turskom društvu jer je protjerao osvajačke snage i izgradio potpuno novu naciju na ruševinama palog Otomanskog Carstva nakon Prvog svjetskog rata. Turska je formirana kao nacija okrenuta zapadu koja je uklonila religiju iz državnih institucija i pokušala iskovati novi moderni identitet od svojih bezbrojnih etničkih skupina. Na kraju je postala ponosna članica obrambenog NATO saveza predvođenog SAD-om i svjetionik demokratskih nada na Bliskom istoku.

Ali Ataturkova društvena i geopolitička transformacija većinski muslimanske nacije stvorila je podjele koje opterećuju tursku politiku do danas. Erdogan je to iskoristio dovodeći svoju konzervativnu Stranku pravde i razvoja (AKP) na vlast pobjedom nad ljevičarskom Republikanskom narodnom strankom (CHP) koju je osnovao Ataturk. Velik dio prošlog desetljeća proveo je testirajući granice turske sekularne tradicije, kao i njezinih veza sa Zapadom. Te će suprotne snage biti jasno vidljive dok Erdogan započinje dan odavanjem počasti Ataturku, a završava ga proslavom postignuća Turske iz vremena svog premijerskog i predsjedničkog mandata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Artur Fis trijumfovao u Tokiju

U spektakularnom finalu koje je trajalo tri sata i dva minuta, Artur Fis je pobijedio…

22 minute ago

Državljanka BiH zatražila pomoć u evakuaciji iz Libanona

Državljanka Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Libanonu zatražila je pomoć države u evakuaciji…

30 minuta ago

Nebojša Čović zvanično predsjednik KSS

Nebojša Čović zvanično je imenovan za novog predsjednika Košarkaškog saveza Srbije (KSS). Čović je na…

2 sata ago

Austrijski konzervativci žele da se krajnjoj desnici pruži šansa da formira vladu

Vođa austrijskih konzervativaca i kancelar Karl Nehammer pozvao je predsjednika Alexandera Van der Bellena da…

3 sata ago

Pet stvari koje nikako ne trebate raditi umjesto svog djeteta

Ukoliko želite da vaše dijete izraste u samostalnu i odgovornu osobu, neke stvari ne bi…

4 sata ago