Categories: Novosti

Natjecanje pripadnika Oružanih snaga, snage odmjerili najbolji od najboljih

Natjecanje oružanih snaga Republike Hrvatske

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Otvoreno je osmo natjecanje pripadnika Oružanih snaga i sastavnica domovinske sigurnosti u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti”. Na dvodnevnom natjecanju snage odmjerava 55 natjecatelja kojima je fizička spremnost jedan od preduvjeta za posao koji obavljaju.

Snage odmjerili najbolji od najboljih

– Radit ćemo elemente corssfita općenito. On predstavlja sport koji je kombinacija više sportova od gimnastike do powerliftinga do ostalih elementa kardia i ostalog, najavio je natporučnik Danijel Oštrin, zapovjednik voda Počasno-zaštitne bojne.

– Prvo 600 metara vučemo, poslije toga 4 kruga 10 snečeva, 40 kila pa 10 preskoka preko šipke i 15 wallbalova – lopta je od 9kila. Tako 4 kruga i opet na kraju 600 metara izveslat. Smrt, dodaje Slaven Tintor, dodaje pravosudni policajac Zatvora u Zagrebu.

Ovo natjecanje pomiče granice fizičke izdržljivosti čak i kod pripadnika onih elitnih, specijalnih postrojbi poput Antiterorističke jedinice Lučko. Uz Oružane snage sudjeluju i pripadnici policije i vatrogasne zajednice, a natječu se pojedinačno u četiri muške i jednoj ženskoj kategoriji.

– Dečki su nam bili dobra konkurencija tako da uz njih se guraš još malo više nego da si samo među curama, kaže Vesna Martinnez.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Cilj je promicanje zdravog načina života, ali i podizanje borbene spremnosti, jer tjelesna je spremnost nešto što im treba svaki dan. To se posebno odnosi na specijalne postrojbe i postrojbe iz sastava domovinske sigurnosti, dodaje bojnik Zvonimir Andrić, voditelj operativnog odsjeka Počasno-zaštitne bojne.

Dvodnevno natjecanje u vojarni na zagrebačkom Tuškancu prvi se put održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a kao izaslanik Zorana Milanovića otvorio ga je predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić koji je naglasio da odaziv na natjecanje iz godine u godinu pokazuje koliko je cijenjeno.

Tu ste, dodao je, s jedne strane da pokažete koliko ste spremni, a s druge strane da pokažete jedan duh koji vlada, jer danas-sutra ako zatreba, priskočit ćete u pomoć ljudima kao dio sustava domovinske sigurnosti.

Ove se godine natječu 44 muškarca i 11 žena, a tri su natjecatelja iz Kosova. Uz pripadnike Hrvatske vojske, sudjeluju i pripadnici MUP-a, Ministarstva pravosuđa i uprave te Hrvatske vatrogasne zajednice, a snage će odmjeriti pojedinačno u četiri muške i jednoj ženskoj kategoriji.

 “Viribus unitis”- zajedničkim snagama, službeno je geslo Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH koje je kroz preustroj preuzeto iz “ponosnih i slavnih vremena” 1. Hrvatskog gardijskog zdruga i specijalnih postrojbi Glavnog stožera.

Cilj je promovirati sportske aktivnosti

Natjecanjem se kroz to geslo želi potaknuti druženje i zajedništvo, međusobnu potporu i uvažavanje u Oružanim snagama i drugim sastavnicama koje uz vojsku doprinose izgradnji sustava domovinske sigurnosti.

Cilj je natjecanja promicanje bavljenja sportskim aktivnostima pripadnika Oružanih snaga i sustava domovinske sigurnosti, poticanje zdravog natjecateljskog duha te razvijanje osobina poput upornosti, dosljednosti, izdržljivosti, motivacije i posvećenosti cilju kako bi ih se primijenilo u obavljanju svakodnevnih zadaća.

Organizira se u znak sjećanja na hrvatskog viteza, časničkog namjesnika Antu Malića koji je poginuo 26. lipnja 1995. godine u 22. godini tijekom operacije “Skok 2”.

Bio je pripadnik 3. gardijske padobranske bojne 1. Hrvatskog gardijskog zdruga i veliki poznavatelj borilačkih sportova i vještina. Trerenirao je boks, karate i jiu-jitsu u kojem je bio nositelj crnog pojasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

U organizaciji LRC Bonitetne agencije Održano poslovno takmičenje “B2B Pitch Battle” u Brčkom

Ovaj jedinstveni događaj, takmičarskog karatkera, koji se održao u predivnom ambijentu restorana Bakarni lonac u…

32 minute ago

Preokret Igokee u Splitu

​Košarkaši Igokee pobijedili su večeras na gostujućem terenu Split 79:74 (14:14, 21:18, 24:31, 20:11), u…

1 sat ago

Na tornjevima bazilike Srca Isusova uzdignule su se kupole u novom ruhu

Nakon više od dvije godine - obnovljene kupole bazilike Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici…

1 sat ago

Barena paprika kao najukusnija zimnica na trpezi

​Barena paprika je jedna od traženijih vrsta zimnice koje mogu da se nađu na našoj…

2 sata ago

Liverpul bez milosti samljeo “Trešnjice”

​Fudbaleri Liverpula su poslije pobjede u Milanu na startu Lige šampiona u istom ritmu nastavili…

3 sata ago

Koliko su mladi u BiH politički pismeni?

Predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH je u punom jeku. Na izborima 6. oktobra…

3 sata ago