Categories: Lifestyle

Ovaj dio svakodnevice može uništiti brak

Bilo da se radi o hrpi neispeglanog veša, suđu koje čeka da ga neko opere ili složi u mašinu ili prašini koja se već danima taloži po kući, kućanski poslovi mogu uticati na odnose između partnera na različite načine – i pozitivno i negativno.

Tvrdi to i dr Regina Lark, stručnjak za veze, i objašnjava kako situacija u kojoj jedna strana osjeća da na sebe preuzima više kućanskih poslova može izazvati ljutnju.

Ta emocija može ključati i vremenom dovesti do značajnih nesuglasica ili napetosti u odnosu, kaže Lark. S druge strane, kada oba partnera jednako pridonose kućanstvu i priznaju međusobne napore, to, kaže, potiče osjećaj vrijednosti i uvažavanja jačajući vezu.

Kako biste izbjegli potencijalni problem, u nastavku smo izdvojili najveće greške vezane za kućne poslove koje parovi rade.

1. Nepospremanje za sobom

Može se raditi o bilo čemu, od ostavljanja prljavog posuđa do neiznošenja smeća. Kada jedna osoba stalno čisti za drugom, pojavljuju se ljutnja i frustracija. Nepospremanjem zapravo pokazujemo nedostatak poštovanja prema trudu i vremenu druge strane.

2. Različiti standardi

Ovo je nešto što se često događa. U mnogim slučajevima jedna strana može istrpjeti manje ili više nereda, dok druga želi da sve bude besprijekorno. Različiti standardi mogu dovesti do sukoba ako se o njima ne razgovara. Nerealna očekivanja dovode do razočaranja i sukoba, zato je bitno međusobno razgovarati o tome i zajednički pronaći najbolje rješenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







3. Zanemarivanje “nevidljivog truda”

Postoje zadaci, odnosno poslovi koji često prolaze neopaženo, a zapravo su ključni za neometano vođenje kućanstva.

Neki od “nevidljivih” zadataka na koje morate obratiti pažnju i cijeniti ih jesu izrada popisa namirnica, dogovaranje termina kod zubara, plaćanje računa, održavanje kontakta sa komšijama, porodicom, prijateljima…

4. Umanjivanje uticaja našeg ponašanja na djecu

To kako pristupamo kućanskim poslovima može uticati na djecu. Ukratko, djeca često oponašaju ono što vide u svojoj okolini. Ako vide da jedan roditelj preuzima većinu tereta na sebe, lako mogu zaključiti da je to uobičajen način funkcionisanja i jednom kada odrastu funkcionisaće po istom obrascu.

Podjela kućanskih poslova koja se temelji na tradicionalnim rodnim ulogama može ojačati stereotipna uvjerenja kod djece, objasnila je Lark. U praksi to može značiti da će dječak koji gleda oca koji radi samo na otvorenom i majku koja obavlja sve poslove u kućipotencijalno definisati to kao uloge specifične za pol, što nije dobro.

(Zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

“Zmajići” na UEFA razvojnom turniru u Albaniji

Mlada fudbalska U15 reprezentacija Bosne i Hercegovine će od 23. do 28. oktobra učestvovati na…

2 sata ago

Ministarstvo sigurnosti BiH negira informacije moldavske policije o obukama za nerede

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nije dobilo nikakve zvanične upite od moldavskih vlasti, niti su…

2 sata ago

Plakao sam nedjelju dana poslije utakmice sa Hrvatskom na SP u Kataru

Romelu Lukaku, od dolaska u Napoli ponovo podsjeća na igrača iz najsvjetlijih dana karijere. Belgijanac…

4 sata ago

UN: Izraelci iz Zapadne obale “ratnom” taktikom uništavaju maslinike Palestincima

UN: Izraelci iz Zapadne obale "ratnom" taktikom uništavaju maslinike PalestincimaFoto: Ilustracija / ShutterstockHumanitarni ured Ujedinjenih…

4 sata ago

Zirkze se već vraća u Italiju?

Mančester junajted je uoči sezone doveo nekoliko velikih pojačanja, Leni Joro je plaćen 62 miliona,…

6 sati ago