Categories: Novosti

Skoko u vinariji koja je krenula iz garaže, a završila u bivšoj vojarni

David Skoko

Foto: Motor, loza, kuhača / HRT

U novoj avanturi serijala “Motor, loza, kuhača” kuhar David Skoko svojim se motorom zaputio u Zadar, u jednu sasvim posebnu vinariju koju su obitelji Pestić i Šulentić pokrenula u garaži, a danas pod nazivom Vinarija Degarra enološke užitke nudi u preuređenoj bivšoj vojarni. Za gastronomske užitke bio je, naravno, zadužen naš chef i vodič Skoko.

Vinarija Degarra, koja se imenom i idejom vezuje uz pokret francuskih garažnih vinara, nastala je preko noći, početak je bio u garaži, a osnovale su je dvije obitelji koje prije dogovora o suradnji nisu ni poznavale.

Zatim su dvije godine tako zaneseno radili da nisu stigli ni potpisati ugovor. Njihova suradnja i prijateljstvo rođeni su iz zajedničke strasti prema vinu, iz koje je proizašla i prva nagrada Decanter u Zadarskoj županiji.

– Ne mogu reći da je moj san bio odmalena baviti se vinarstvom zato što sam kao mala morala raditi u obiteljskom vinogradu koji je tu u blizini. I dan danas pamtim suhe ruke. Ali danas to volim, vratile su se emocije, ova tišina, čuju se samo ptice… Volim zemlju, volim ovaj mir, volim ovu oazu, volim vidjeti moju djecu ovdje, priča suvlasnica vinarije Dragana, inače po struci enologinja.

Vinograd pod Velebitom prkosi vjetru i posolici

Draganin suprug Dane 33 godine je proveo u Njemačkoj, tamo se školovao, upoznao suprugu, te se odlučio vratiti u Hrvatsku zbog ljubavi – prema supruzi, i prema zemlji. No, njihov se vinograd nalazi na specifičnoj poziciji – podno Velebita:

– Kad puhne, onda nosi. Najgore je kad je vjetar orkanski. Tada je problem taj što se iz mora diže posolica. To je jedna posebna bura koja kao da iz mora vadi nekakvu maglu. Kad ona padne, tu nema pranja, to je gotovo, kao da je brener prošao. Inače, vjetar je dobrodošao jer je onda manje bolesti, vinograd se brže suši, kaže Dane.

Od instalatera klime do vinara

U vinariji Degarra rade se male serije vina, a probijanje na tržište nije nimalo lak posao:

– Bilo je teško. Ja sam se u to vrijeme bavio klima uređajima. Tata je imao obrt. Ljudi su mi tada govorili “‘di ćeš ti vino raditi, a servisiraš klime po gradu?!” Čudno bi me gledali kad bih im ponudio da kupe vino, mislili bi si “freon ili pošip”, smije se suvlasnik vinarije Mate.

No, zbog prvih reakcija nisu se previše zabrinjavali.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Imao je zanimljiv stav: ako vi nećete vino, nema problema, mi ćemo ga popiti, nadovezuje se Matina supruga Marina, koja je bila zadužena za uređenje interijera vinarije opremljenog među ostalim i mnoštvom odbačenih predmeta koje su zatekli na lokaciji bivše vojarne.

I španjolska kraljevska obitelj uživala u njihovu vinu

Još jedna zanimljivost vezana za vinariju Degarra je ta da je španjolska kraljevska obitelj prilikom posjete Hrvatskoj pila upravo njihova vina:

– Mi smo to saznali dva dana nakon što se to dogodilo. Nazvala me prijateljica da mi čestita, a ja je pitam “pa na čemu?”, a ona mi kaže da su španjolski kralj i kraljica pili naše vino, priča Dragana.

Plava riba i začini s obale

Morska labada, mladi motar, morski ružmarin – to su samo su neki od začina koje je David Skoko nabrao dok je čekao svježu ribu, i to plavu koju posebno voli.

Na meniju koji je Skoko pripremio za svoje domaćine bili su tako marinirani šaruni, morski pas u ulju, filet skuše na žaru i balancane s premazom od badema, češnjaka i ulja, i slasni desert – kroštata sa suhim smokvama kuhanim u vinu.

Ako ste propustili ovu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala “David Skoko: Motor, loza, kuhača”, možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i sve ostale epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Plakao sam nedjelju dana poslije utakmice sa Hrvatskom na SP u Kataru

Romelu Lukaku, od dolaska u Napoli ponovo podsjeća na igrača iz najsvjetlijih dana karijere. Belgijanac…

2 sata ago

UN: Izraelci iz Zapadne obale “ratnom” taktikom uništavaju maslinike Palestincima

UN: Izraelci iz Zapadne obale "ratnom" taktikom uništavaju maslinike PalestincimaFoto: Ilustracija / ShutterstockHumanitarni ured Ujedinjenih…

2 sata ago

Zirkze se već vraća u Italiju?

Mančester junajted je uoči sezone doveo nekoliko velikih pojačanja, Leni Joro je plaćen 62 miliona,…

4 sata ago

Pregovori ‘u posljednjoj fazi’ o angažovanju Frontexa u BiH, poručili iz EU

Pregovori o angažovanju graničara Evropske unije na čuvanju granica i Bosne i Hercegovine su u…

4 sata ago

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet” – Hayat Production

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet“ Nakon dužeg vremenskog perioda i jednog…

5 sati ago