Categories: Novosti

U ponedjeljak toplije, južina, gdjegod kiša, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju

U ponedjeljak jačanje južine, zatopljenje, novo naoblačenje i malo kiše uglavnom na sjevernom Jadranu u gorju. U utorak u većini krajeva kiša, ponegdje i obilnija, pa bura, zahladnjenje, u gorju mjestimice i snijeg, a i u hladniju srijedu vjetrovito, još ponegdje uz oborine. Od četvrtka stabilnije i mirnije, ali na kopnu uz jutarnje “minuse”, gdjegod i maglu.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak toplije, južina, ponegdje kiša, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U ponedjeljak u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz uglavnom slab vjetar. U noći i ujutro te osobito potkraj dana uz više oblaka ponegdje može pasti malo kiše. Poslijepodnevna temperatura oko 15 °C.

Ujutro u središnjoj Hrvatskoj lokalno moguća magla te temperatura između 0 i 5 °C. Danju djelomice sunčano uz postupan rast naoblake, a navečer mjestimice kiša. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju naoblačenje već tijekom noći, te će u ponedjeljak prevladavati oblačno, uglavnom od sredine dana ponegdje s kišom, navečer sve češćom. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu i jugo koje će pojačati na mjestimice jako. More mirno i malo valovito, lokalno umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 °C u gorju do 17 °C na moru.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, a prema kraju dana na sjeveru gdjegod malo kiše. Jugo u jačanju, potkraj dana mjestimice će biti i jako. More malo, poslijepodne i umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od oko 7 °C u Zagori do 12 °C na otocima.

I na jugu Hrvatske postupno naoblačenje, a nakon slabog do umjerenog istočnjaka i bure, zapuhat će umjereno jugo i potkraj dana jačati. More većinom malo valovito. Dnevna temperatura od 16 do 18 °C.”

I dalje promjenjivo

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U hladniji utorak na kopnu oblačno s kišom, osobito u prvom dijelu dana, a uz pad temperature u višem gorju moguć je i snijeg. Zatim još hladnije, u srijedu u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg, drugdje od sredine dana prestanak kiše i smanjenje naoblake, a u četvrtak još sunčanije. Slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, u srijedu ponegdje i jak, zatim slabiji. U četvrtak ujutro temperaturni minusi.

Na Jadranu će u utorak prevladavati oblačno, povremeno s kišom, mjestimice izraženijom uz grmljavinu. U srijedu prestanak kiše i poslijepodne smanjenje naoblake, zatim pretežno sunčano. U utorak će jako jugo najprije na sjeveru okrenuti na jaku buru, koja u srijedu može biti i olujna, osobito podno Velebita. Temperatura u postupnom padu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

FK Crvena zvezda saopštila je da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača tog…

30 minuta ago

U Budimpešti se danas očekuje najviša razina Dunava

Vodostaj Dunava kod Budimpešte raste iz sata u sat. Najvišu razinu trebao bi dosegnuti do…

36 minuta ago

Ovo je najbolje mjesto za sušenje odjeće u kući

Čini se da je sušenje odjeće lako, da je dovoljno samo da ostavite odjeću na…

59 minuta ago

Važno je da dobro startujemo sezonu

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su u petak u Dubai, gdje ih u nedjelju očekuje zvaničan…

3 sata ago

Vijeće sigurnosti: Nova razaranja mogla bi uvelike nadmašiti dosadašnja

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-aFoto: United Nations, X profil / HRTŠefica političkih pitanja Ujedinjenih naroda Rosemary…

3 sata ago