Categories: Novosti

U razmjerno hladnu subotu dosta oblaka, ponegdje i magle, lokalno slabe oborine

Planirate li na put ovoga vikenda, računajte na zimske uvjete po cestama unutrašnjosti. U subotu malo snijega i ponegdje gusta magla, a u nedjelju poledica zbog smrzavanja kiše na hladnom tlu. Stoga – oprez u vožnji! Na Jadranu rijetko malo kiše, uglavnom na sjevernom dijelu.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U razmjerno hladnu subotu dosta oblaka, ponegdje i magle, lokalno slabe oborine

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Na istoku Hrvatske će u noći na subotu nastajati niski oblaci i magla, koja će u jutarnjim satima ponegdje biti gusta. Premda bi moglo proviriti i malo sunca, subota će proteći uz oblačno, tmurno i prilično prohladno vrijeme, uz temperaturu od -3 do 2 °C.

Razmjerno hladno uz čestu te ujutro i gustu maglu i u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne će mjestimice pasti malo snijega, a popodne su moguća kraća sunčana razdoblja.

Na poneku pahulju u jutarnjim satima može se računati i u dijelovima gorske Hrvatske, a na sjevernom Jadranu na malo kiše. Popodne sunčana razdoblja. Na obali će puhati slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar, koji će navečer okretati na jugo. Dnevna temperatura u gorju oko 2 °C, a na Jadranu oko 10 °C.

U Dalmaciji uglavnom suho te umjereno do pretežno oblačno, uz češća sunčana razdoblja prijepodne. Puhat će slaba do umjerena bura, koja će krajem dana okretati na jugo. Dnevna temperatura oko 8 °C u unutrašnjosti, a na moru od 10 do 13 °C. 

Najviše sunčanih razdoblja bit će na jugu Hrvatske, osobito prijepodne. Puhat će slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, u zaobalju oko 0 °C °C, a dnevna od 9 do 13 °C.”

Promjenjivi dani

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U idućim danima na kopnu zatopljenje uz slab i umjeren vjetar južnih smjerova. U nedjelju će uz naoblačenje pasti kiša, koja se tijekom hladnog jutra ponegdje može smrzavati na tlu. U novom tjednu i dalje podosta oblaka, kiša uglavnom slaba i lokalna. Ujutro u nizinama ponegdje magla, osobito u ponedjeljak, a minusi i mraz u utorak će izostati.

Na Jadranu u novom tjednu promjenljiva naoblaka, osobito na sjevernom dijelu i malo kiše. U nedjelju će biti češća i padati posvuda te će prolazno ojačati bura. No većinom će puhati umjereno jugo i južni vjetar, pa će temperatura zraka postupno rasti.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Udineze poslije preokreta lider Serije A

Malo ko je ovo mogao da očekuje, ali se ipak desilo. Udineze je lider Serije…

43 minute ago

‘DA SU LJUDI BILI LJUDI, NE BI BILO RATA’: 32. godine od pugubljenja doktora Filipovića i 23 osobe iz Kalinovika, premijerno prikazan film Aide Hadžimusić ‘Daidžin prsten’ (FOTO, VIDEO)

Dokumentarac „Daidžin prsten“ autorice novinarke Al Jazeere Aide Hadžimusić premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu…

54 minute ago

Došao sam u Olimpijakos da osvojim sve trofeje

Povratnik u redove Olimpijakosa, krilni centar Saša Vezenkov, izjavio je da želi da započne novu…

3 sata ago

Uzgajivači za najljepše konje ne štede novac, više od 10 miliona dolara za čistokrvne pasmine

Kada se pomene konjički sport, prva asocijacija je novac. Konjske trke su oduvijek bile stvar…

3 sata ago

Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog učenja o Karadžiću i Mladiću u Republici Srpskoj

Pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine naći će se apelacija koju je podnijelo 13 poslanika…

3 sata ago

Gasi se jedan od najtrofejnijih fudbalskih timova

Dundalk, Fudbalski klub iz Republike Irske, nalazi se pred gašenjem.

5 sati ago