in

Kako ukloniti masne mrlje sa zidova?

Kako ukloniti masne mrlje sa zidova?
Slatka-Tajna.Eu

Dok ste pripremali obrok, ulje vam je poprskalo zid i sada se hvatate za glavu jer ne znate kako da ga očistite.

Svi znamo da uklanjanje mrlja nije lak zadatak, ali ipak postoje efikasni prirodni proizvodi za to. U nastavku možete pročitati nekoliko savjeta za uklanjanje takvih mrlja.

Prvi korak prilikom uklanjanja masnih mrlja

Prije nego što počnete sa primjenom određenih preparata, a ako se zid može prati, očistite ga sa malo tople vode i blagog sapuna ili deterdženta. Uzmite mekanu spužvu, namočite je u tu smjesu i utrljajte na mrlju. Čim završite sa čišćenjem, uzmite čistu krpu, namočite je samo vodom i uklonite ostatke sapuna sa zida. Kad je sve gotovo, osušite je drugom čistom krpom. Ako ovo ne uspije, postoji i opcija da dodate kašičicu amonijaka na litar vode i zatim ponovite isti postupak.

Za bijele zidove možete koristiti neutralni sapun za izbjeljivanje, jer je mnogo efikasniji, ali imajte na umu da je izbjeljivač vrlo agresivan proizvod koji ne možete koristiti na obojenim zidovima ili pozadinama jer će ukloniti boju.

S druge strane, za zidove sa tapetama ne preporučuje se korišćenje prethodno navedenog proizvoda jer može oštetiti papir. Jedini papir koji se može očistiti vodom i sapunom je vinil.

Uklonite mrlju od ulja pomoću ovih trikova

Ako mrlju od ulja niste odmah očistili, još jedna opcija je da stavite papir na nju, te fenom za kosu ili peglom za veš pređete preko nje. Ipak, biće potrebno promijeniti papir jer će izgorjeti i neće dati očekivane rezultate.

Još jedan vrlo efikasan trik za uklanjanje mrlja od ulja sa zidova je da pomiješate po jednu kašičicu boraksa i sapuna za suđe sa dva litra tople vode. Ovu smjesu dobro promiješajte i nanesite na neabrazivnu spužvu, te utrljajte na mrlju od ulja. Uzmite drugu čistu krpu, navlažite je samo u vodi i obrišite preostalu smjesu, te dobro osušite.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ima još načina na koji ćete izvući masnoću i očistiti mrlju, a jedan od njih je i korišćenje laka za kosu, koji se, osim osnovne namjene, može koristiti i za uklanjanje masnih fleka. Savjet je da mrlje na zidu poprskate lakom za kosu, te nakon toga prebrišite masna mjesta suvom krpom.

Kukuruzni skrob je takođe dobar za otklanjanje fleka od ulja, a da biste to uradili, napravite mješavinu vode i kukuruznog skroba, te smjesu razmažite po masnoći na zidu i ostavite da djeluje neko vrijeme, sve dok ne upije masnoću. Nakon određenog perioda smjesu pažljivo skinite vlažnom krpom.

I sirće je odličan saveznik za otklanjanje mrlja, a dovoljni su vam samo sunđer i alkoholno sirće. Tom smjesom istrljajte masne mrlje sve dok više ne budu vidljive. Nakon toga čistim sunđerom nježno uklonite ostatke sirćeta sa zida, a na kraju zid obrišite suvom krpom i ostavite da se osuši.

Ako ništa od ovoga ne uspije, postoje i proizvodi koji uklanjanju mrlje od ulja na zidovima, a koje možete potražiti u dobro opremljenim marketima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

69. Izbor deset najboljih sportista Srpske: Najbolji Božidar Vučurević

69. Izbor deset najboljih sportista Srpske: Najbolji Božidar Vučurević

Dačićeva i Vučićeva ‘ofanziva’ na glasače u Republici Srpskoj

Dačićeva i Vučićeva ‘ofanziva’ na glasače u Republici Srpskoj