Categories: Lifestyle

Savjeti pekara za najljepše krofne

Uz naše savjete svako će moći da napravi savršeno ukusne i vazdušaste krofne, a da li ćete ih jesti prazne ili punjene džemom, e to je na vama.

Vjeruje se da su prve krofne došle iz antičke Grčke i Rima i da su izgledale kao trake od tijesta koje su se umakale u med i sjekle na komade. Tokom 15. vijeka krofne doživljavaju pravu ekspanziju, u početku na dvorovima u Evropi, gdje su se jele kao loptice od tijesta koje su utapane u šećerni sirup. Vjeruje se da su se krofne, najsličnije ovim današinjim, pojavile u Danskoj početkom 19. veka. Upravo su danski doseljenici tokom 19. vijeka prenijeli recept za u Ameriku, gdje one dostižu svoju popularnost.

Postoji milion recepata za krofne, pa tako možete da pravite punjene džemom, čokoladom, prelivene glazurom… Ipak prije nego što krenete sa dekoracijom bitno je da dobro umijesite tijesto za krofne kako bi one ispale vazdušaste.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prije nego što krenete sa miješanjem tijesta sve sastojke izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temepraturi nekih pola sata. Prvo se priprema kvasac koji je obavezan, a bilo bi dobro da dodate i pola kesice praška za pecivo, jer će on spriječiti nastajanje rupica u krofnama. Uvijek tijesto umjesite dan ranije i ostavite da polako narasta preko noći, jer će se tako ukus bolje razviti. Vodite računa da ga ne premijesite, krofne neće biti mekane i vazdušaste. Umjesto putera u tijesto dodajte maslac, a savjet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate omekšalog na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac tijestu daje sjaj i ukus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju miješenja. Tako će brašno imati vremena da upije mlijeko i razvije ukus.

I još jedna bitna stvar kod pripreme krofni jeste ta da u tijesto dodate i rakiju. Ona služi da upije višak miasnoće, a umjesto nje možete da dodate votku ili rum.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Zvezda bi mogla da ostane bez Silasa već na zimu

Stigao je u foto-finišu kao kapitalac, nego ko će praviti razliku u Ligi šampiona i…

4 minute ago

State Department: Mirovne snage UN-a u Libanonu ne smiju biti dovedene u opasnost

LibanonFoto: Aziz Taher / ReutersSjedinjene Države ne žele da mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu…

11 minuta ago

Zlatko Dalić sedam godina za kormilom “vatrenih”

Zvižduci su parali nebo nad Rujevicom. Hrvatska je u pretposljednjoj utakmici kvalifikacijskoga ciklusa osvojila mršav…

2 sata ago

ŽELJEZNICE FBiH OTKRIVAJU ZA ‘SB’: Uz kompletno ljudstvo i mehanizaciju sami nećemo moći riješiti ovaj problem, eksperti će morati predložiti rješenja, a šteta je… (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_6.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_6.jpg","caption":"(Foto: \u017dFBiH)","bg":"4a4a47"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_7.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_7.jpg","caption":"(Foto: \u017dFBiH)","bg":"6e6e64"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_9.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_9.jpg","caption":"(Foto: \u017dFBiH)","bg":"686758"}] "Zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i…

2 sata ago

Zvezda i u Monaku bez Ivanića

Fudbaler Crvene zvezde Mirko Ivanić propustiće utakmicu trećeg kola Lige šampiona u kojoj će ''crveno-bijeli''…

4 sata ago

Koja je uloga kamenoloma u jablaničkoj tragediji?

Kamen po kamen i tako 23 godine. Toliko je trajalo iskopavanje dolomita u kamenolomu udaljenom…

4 sata ago