Categories: Novosti

U iznadprosječno toplu srijedu većinom oblačno, kišovito, na moru jaka južina

U razmjerno toplu srijedu pretežno oblačno s kišom, u mnogim krajevima i obilnijom, osobito na Jadranu i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te s često jakom, lokalno i olujnom južinom. Kasno navečer i u noći na petak u višem gorju moguć je i snijeg.

Početkom većinom malo manje toplog i vjetrovitog četvrtka još oborine pa djelomično razvedravanje, a od petka uglavnom suho te barem djelomice sunčano, uz nižu temperaturu, u unutrašnjosti i jutarnju mjestimičnu maglu, mraz i poledicu, na Jadranu umjerenu i jaku buru.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U iznadprosječno toplu srijedu većinom oblačno, kišovito, na moru jaka južina

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno povremeno s kišom, uglavnom u drugom dijelu dana. Ponegdje može pasti i obilnija kiša. Poslijepodne će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, a najviša dnevna između 11 i 13 °C.

Malo niža temperatura zraka, ali i dalje iznad prosjeka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme, mjestimice s kišom. Prijepodne će puhati umjeren jugozapadni, a poslijepodne sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru većinom oblačno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i jače izraženi. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C, na moru između 14 i 16 °C. 

U Dalmaciji promjenjivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Ponegdje može biti i obilnije oborine. Puhat će umjereno i jako jugo, mjestimice i olujno, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 10 do 14 °C, uz obalu između 14 i 18 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar.”

Od četvrtka stabilnije, ali i hladnije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U četvrtak u unutrašnjosti postupno razvedravanje s kišom još uglavnom u gorskim krajevima. U petak i subotu djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, u subotu i mrazom. U petak će puhati gdjegod umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U četvrtak na Jadranu kiša uglavnom na srednjem i južnom dijelu, i to većinom u prvom dijelu dana. U petak i subotu djelomice, pa i pretežno sunčano, ali i vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna, koja će potkraj subote postupno oslabjeti.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, iz emisije “Istrage prometnih nesreća” – utorkom na HTV2 oko 17:45 sati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Kanski šampion Riccardo Fregoso govornik na 12. Brending konferenciji

Zamisli istinskog inovatora. Zamisli čovjeka koji neprestano propituje norme i inspiriše nove načine razmišljanja. Zamisli…

4 minute ago

Đoković u polufinalu Šangaja: Zakazao okršaj sa Fricom

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se polufinale mastersa u Šangaju nakon što je danas u…

13 minuta ago

Ustavni sud BiH u privremenoj mjeri obustavio učenje o Karadžiću i Mladiću u RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremeno je obustavio provođenje Pravilnika o izučavanju istorije, prema kojem…

19 minuta ago

Umro Branko Rašović, legenda Partizana

Legendarni fudbaler Partizana Branko Rašović preminuo je u 83. godini. Rašović je pet godina, tačnije…

2 sata ago

Sabor usvojio izmjene Zakona o sestrinstvu kojima im se proširuju ovlasti

Sabor usvojio izmjene Zakona o sestrinstvu kojima im se proširuju ovlastiFoto: Patrik Macek / PIXSELLHrvatski…

2 sata ago

“Azuri” prokockali dva gola prednosti

Fudbaleri Italije i Belgije odigrali su derbi utakmicu u Ligi nacija u kojoj su navijači…

4 sata ago