Categories: Lifestyle

Kako da se riješite moljaca?

Moljci, mala naporna stvorenja koja se uvuku u odjeću mogu proizvesti veliku štetu, a posebno ako se zavuku u materijale poput vune, svile, kože, perja… Odjevni moljci izbjegavaju svjetlost koliko god mogu, dobro se skrivaju, a u nastavku možete pročitati kako da ih pronađete i riješite ih se.

Koji su znakovi da su moljci ušli u odjeću

Moljci koji jedu tkaninu mogu proizvesti veliku štetu, napraviti rupe u tkaninama, poput, osim već navedenih, pamuka ili sintetički materijali, a ako su ti materijali pomiješani s vunom ili su premazani uljima za tijelo ili mrljama od hrane.

Najčešći znakovi da su vam moljci ušli u odjeću su:

*Male sitne rupice na nasumičnim mjestima u odjeći

*Tkanina izgleda izgužvano, ima rupice

*Po tkanini pužu male ličinke ne veće od jednog cm

Kako se riješiti moljaca u ormaru?

Za početak, prikupite i pregledajte sve odjevne predmete, te odvojite na stranu one koji su zaraženi. Najbolji način da se riješite odjevnih moljaca nije ubijanje odraslih moljaca, nego jaja i larvi čišćenjem svakog predmeta koji bi mogao biti zaražen.

Sljedeća opcija je da operete odjeću u vrućoj vodi ili na visokoj temperaturi, ili je odnesite na hemijsko čišćenje. To će svakako ubiti jaja i larve moljca.

Ako ipak ne možete prati odjeću na visokoj temperature, drugi način je da je zamrznete. Predmete posložite u plastične vrećice i istisnite sav vazduh, te ih ostavite u zamrzivaču minimalno 72 časa, a po mogućnosti i cijelu sedmicu. Zatim je polako odmrzavajte u frižideru.

I sunčeva svjetlost direktno ubija lerve i jaja moljca, pa u skladu s tim, očetkajte predmete na suncu, te ih ostavite još neko vrijeme kako bi preostale ličinke uginule.

Prirodne i komercijalne repelente (sprej protiv kukaca, tvar koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte), postavite na sva mjesta kako bi odbijali moljce i kako se više ne bi pojavljivali.

Možete staviti i vrećice lavande, mente ili čak naftalinske kocke.

Ranije su ljudi stvari natapali u naftalin kako bi uništili moljce. Preporuka je da se tablete naftalina stave u džepove kaputa i krznenih jakni. Ono što je potrebno znati je da naftalin nije najzdravije udisati iako je jedna od najefikasnijih metoda za rešavanje problema sa moljcima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Šta još uništava moljce?

Kora od pomorandže

Koru od citrusa, odnosno narandže, stavite u kuhinjske ormare, a moljci bi trebali pobjeći glavom bez obzira zbog jakog mirisa.

Sapun kao još jedna odlična metoda

U takvoj situaciji koristite sapun intenzivnog mirisa. Otvorite pakovanje, te sapun ostavite u ormar. Unutrašnjost će lijepo mirisati, a takođe će čuvati stvari od neželjenog gosta.

Esencijalna ulja

Jak miris aromatičnih ulja bi takođe trebala otjerati moljce iz ormara.

Lavanda

Prirodna sredstava ujedno imaju dobar miris te su sigurna za respiratorni sistem. Lavanda se, na primer, može staviti u vazu u kuću. Takođe se stavlja u platnene mini kesice i odlaže se u ormare.

Geranijum

Moljci naprosto ne podnose miris geranijuma. Suvi cvijet ili list odložite u ormar i mirni ste kada su u pitanju štetočine.

Ljepljivi papir

U prodavnicama postoji i ova varijanta protiv moljaca. Oni se lijepe na ovaj papir, ali je potrebno i čišćenje, jer ih ova metoda ne može skroz istrijebiti.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Siner otkrio da li je zaprosio rusku teniserku

Prvi reket svijeta Italijan Janik Sinner nazvao je lažnom informaciju da je zaprosio rusku teniserku…

5 minuta ago

Očekivana pobjeda srpskog kandidata u Srebrenici

Nivo učešća građana Srebrenice na lokalnim izborima nije bio na kojem je trebao, a problem…

12 minuta ago

Porsche BH:  Jesen u znaku podrške ugroženoj djeci i i mladima

Briga za zajednicu načelo je duboko ukorijenjeno u poslovanje kompanije Porsche BH. Bilo da se…

39 minuta ago

Piksi pozvao još jednog fudbalera za mečeve protiv Švajcarske

Fudbalska reprezentacija Srbije "jača" je za još jedno ime za mečeve protiv Švajcarske i Španije…

2 sata ago

Banski dvori raketirani su prije 33 godine

U povodu 33. obljetnice raketiranja Banskih dvora, premijer Andrej Plenković i tadašnji premijer Franjo Gregurić…

2 sata ago