Categories: Novosti

Fuchs: Plaće nastavnika od ožujka veće za 20 posto

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Od ožujka bi plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto, rekao je za Dnevnik HTV-a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, komentirajući izmjene i dopune Zakona o obrazovanju. Dodao je da je izmjenama i dopunama omogućen “daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih promjena u sustavu obrazovanja”.

Fuchs je naglasio kako treba donijeti novi Zakon o obrazovanju, ali i da je postojećim zakonom stvoren okvir da sve škole do 2027. prijeđu u jednu smjenu.

– Potrebno je donijeti novi zakon, međutim – izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu, rekao je.

Istaknuo je kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama.

– Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave, rekao je.

Linearna prohodnost nastavnika

Fuchs je rekao da je nastavnicima sada omogućeno premjestiti se u školu koja im je blizu mjesta stanovanja ako se ravnatelji tako dogovore.

– Omogućili smo linearnu prohodnost nastavnika iz jedne u drugu školu ako se ravnatelji tako dogovore. Ako postoji mogućnost prelaska u školu koja je bliža mjestu stanovanja nastavnika, to sada može učiniti, rekao je.

Najavio je promjene u eDnevniku. Sada, kako kaže, roditelji djeci mogu opravdati do tri dana izostanaka.

– Promjene su u dijelu eDnevnika koji omogućuje roditeljima da do tri dana izostanka iz škole ispričaju dijete, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Na pitanje koliko je vjerojatno da se sustav zloupotrebljava, odgovorio je da djeca nemaju pristup toj aplikaciji.

– Dijete bi moralo onda ukrasti ili domoći se mobitela roditelja na kojem je aplikacija. Djeca nemaju tu aplikaciju, dodao je.

Velika zainteresiranost za projekt cjelodnevne škole

Ministar Fuchs je komentirao i veliku zainteresiranost škola za projekt cjelodnevne nastave. Otkrio je kako ih se u međuvremenu zainteresiralo još deset. Ustvrdio je da vrata Ministarstva nisu zatvorena te da će se sljedeće godine o tome razmisliti.

– Javilo se desetak škola. Mi naravno, nismo zatvorili vrata. U inicijalnoj varijanti nismo zamislili da bi se broj škola koje ulaze u eksperimentalni program povećavao, međutim – kada vidimo kakva je situacija na terenu – sljedeće godine ćemo svakako razmisliti o tome, rekao je.

‘Od ožujka plaće nastavnika veće za 20 posto’

Na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, ministar je odgovorio da žele stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.

– Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele, rekao je.

Fuchs je najavio i povećanje plaća nastavnicima.

– Plaće nastavnika su u mandatu ove Vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim – te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Nadal odgovorio Đokoviću na srpskom

Srpski teniser Novak Đoković izjavio je poslije pobjede 65. igrača svijeta Čeha Jakuba Menšika (6:7,…

1 sat ago

Duda predstavio prioritete poljskog predsjedanja EU-om

Andrzej DudaFoto: Dominika Zarzycka / Sipa USAPoljski predsjednik Andrzej Duda predstavio je u Krakovu, na…

1 sat ago

Evo gdje možete gledati meč BiH-Njemačka koji se večeras igra u Zenici!

Treće kolo UEFA Lige nacija na rasporedu je ove sedmice. Fudbalska A reprezentacija Bosne i…

2 sata ago

Dijaspora može pomoći IT sektoru da doprinese zajednici

Završni skup na Trebeviću je bio prilika i za osvrt na pozitivne inicijative IT kompanija, ali…

2 sata ago

Spaleti pozvao Zaniola za meč sa Izraelom

Fudbaler Atalante Nikolo Zaniolo naknadno je pozvan u reprezentaciju Italije umjesto Lorenca Pelegrinija koji zbog…

3 sata ago