Categories: Novosti

Huti napali dva broda kod Jemena, Maersk razmišlja o ukidanju linije

Ilustracija

Foto: Houthi Military / Reuters

Nakon novog napada na brodove u tjesnacu Bab al-Mandab, danska brodarska tvrtka Maersk objavila je da će do daljnjega obustaviti prijevoz svih kontejnerskih pošiljki preko Crvenog mora, a o tome razmišlja i njemački kontejnerski prijevoznik Hapag-Lloyd.

Brod Al Jasrah, u njemačkom vlasništvu, napadnut je, kako se čini, dronom, zbog čega je izbio požar. No, kako je rekao američki dužnosnik, nema ozlijeđenih.

U drugom napadu korištena su dva balistička projektila,od kojih je jedan pogodio metu. Na tom brodu je također izbio požar koji posada nastoji ugasiti, a u pomoć mu stiže razarač američke ratne mornarice.

Tijekom dana u blizini su napadnuta još dva broda, za što su odgovornost preuzeli jemenski Huti koji napadaju brodove koji plove za Izrael.

Glasnogovornik Hapag-Lloyda, kompanije u čijem je vlasništvu brod Al Jasrah, je potvrdio da je brod napadnut dok je plovio uz jemensku obalu te da će kompanija “poduzeti dodatme mjere kako bi zajamčila sigurnost svojih posada”.

U petak su zabilježena još dva incidenta sa stranim brodovima koji plove pod liberijskom zastavom, teretnim brodom MSC ALANYA, i brodom MSC PALATIUM III u švicarskom vlasništvu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







MSC ALANYA je primio upozorenje Huta da ne smije nastaviti plovidbu prema Crvenom moru te da mora promijeniti kurs na jug, dok je švicarski brod, na putu za Saudijsku Arabiju, napadnut 23 milje jugozapadno od Mokhe.

Pobunjeni Huti u Jemenu zaprijetili su prošlog vikenda da će spriječiti brodove koji putuju u Izrael da ubuduće prolaze kroz Crveno more. Huti su posljednjih godina značajno proširili svoj arsenal oružja.

Posebni američki izaslanik za Jemen Tim Lenderking je u četvrtak rekao da SAD želi “najširu moguću” pomorsku koaliciju za zaštitu brodova u Crvenom moru koja bi također Hutima dala do znanja da se napadi neće tolerirati.

Iran uzvraća da bi se multinacionalne pomorske snage suočile s “nezapamćenim problemima” te da nitko “u regiji u kojoj Iran ima prevlast ne može poduzeti nešto”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Nijemci na pogon Undava minimalno slavili u Zenici

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras od Njemačke u utakmici UEFA Lige nacija.…

56 minuta ago

Guterres: Rat u Libanonu mora se izbjeći; Izrael pogodio pripadnike UN-a

U izraelskim udarima na središte Bejruta poginule su 22 osobe, a ranjeno ih je više…

1 sat ago

TK: Tokom inspekcijskih nadzora izrečene kazne preko 48 hiljada KM

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika. U…

2 sata ago

Turci nanijeli treći poraz Crnogorcima

Fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je večeras i treću pobjedu u aktuelnoj sezoni UEFA Lige…

3 sata ago

PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/viber_image_2024-10-11_17-26-46-286_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/viber_image_2024-10-11_17-26-46-286_1.jpg","caption":"Esad Bajtal i Donja Jablanica (Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107\/Monta\u017ea)","bg":"414b4a"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_1_1_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_1_1_1.jpg","caption":"(Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)","bg":"b9bbbf"}] Prošlo je sedam…

3 sata ago