Categories: Novosti

Orban blokirao sporazum EU-a o financijskoj pomoći Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je ostao pri svojoj odluci da stavi veto na paket pomoći EU-a Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura i rekao da još uvijek može zaustaviti pristupanje Kijeva bloku nakon što su pregovori o članstvu dobili zeleno svjetlo država članica.

Na summitu u Bruxellesu u četvrtak, drugi čelnici Europske unije odbacili su prigovore Orbana, nakon čega je on napustio prostoriju, dok su oni poduzeli povijesni korak pristanka na početak pristupnih pregovora sa zemljom u ratu.

Ipak nisu mogli nadvladati otpor Orbana – koji održava bliske veze s Rusijom – revidiranju proračuna bloka kako bi se usmjerila vitalna financijska potpora Ukrajini i osiguralo više novca za druge prioritete EU-a kao što je upravljanje migracijama.

Otvaranje pregovora dogodilo se u kritičnom trenutku za Ukrajinu nakon što njezina protuofenziva protiv ruskih invazijskih snaga nije postigla uspjehe, te nakon što američki predsjednik Joe Biden zasad nije uspio uvjeriti Kongres da odobri paket od 60 milijardi dolara za Kijev.

Orban je u petak rekao mađarskom državnom radiju da je morao blokirati paket pomoći Ukrajini – dio šireg višegodišnjeg proračunskog plana – kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a.

– Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun – a želi – onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu, rekao je.

Čelnici EU-a završili su razgovore o financijskom paketu, za koji je potrebna jednoglasnost, u ranim jutarnjim satima u petak i rekli da će pokušati ponovno u siječnju, s optimizmom da bi tada dogovor mogao biti postignut.

Ako u tom trenutku ne bude dogovora, države članice također mogu pružiti pomoć pojedinačno ili sklopiti zasebne dogovore.

Što se tiče odluke o pristanku na početak pregovora o članstvu s Ukrajinom, koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio kao pobjedu za Ukrajinu i Europu, Orban je naglasio da će pregovori biti jako dugi, a Mađarska bi kasnije ipak mogla blokirati proces.

– Ovo je loša odluka, rekao je nacionalistički mađarski čelnik.

– Mađarska za to ne snosi nikakvu odgovornost, možemo kasnije zaustaviti ovaj proces, a ako bude potrebno povući ćemo kočnicu, a konačnu odluku donijet će mađarski parlament.

Vijest o financiranju izazvala je gorki okus u Ukrajini, pošto je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su se čelnici EU-a složili otvoriti pregovore o članstvu.

Iako bi do članstva vjerojatno trebalo proći mnogo godina, odluka na summitu u Bruxellesu vodi Ukrajinu korak bliže njenom dugoročnom strateškom cilju da se usidri na Zapadu i oslobodi iz ruske orbite.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Čelnici EU-a trebali su se ponovno okupiti u petak kako bi razgovarali o drugim temama, uključujući rat Izraela i Hamasa.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozdravile odluku Europske unije da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, priopćio je State Department.

Također su pozdravile odluku EU-a da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo i otvori pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u priopćenju.

– Sjedinjene Države nastavljaju snažno podupirati proces proširenja EU-a i radujemo se što ćemo podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU-u dok nastavljaju s ključnim reformama na putu prema članstvu, stoji u priopćenju.

Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se donijeti pregovarački okvir.

“Otvaranjem pregovora pokušava se kompenzirati smanjena pomoć Ukrajini”

Europarlamentarac iz redova Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić za HTV je rekao kako “splašnjava optimizam  SAD-a i EU-a oko pomoći Ukrajini”. Otvaranjem pregovora, rekao je, pokušava se kompenzirati smanjena pomoć Ukrajini.

– Nisam siguran koliko će im to pomoći. Iako su pregovori otvoreni, Ukrajina neće tako brzo uletjeti u EU. Meni je drago da Ukrajina želi ući u EU, mislim da je to dobro, ali mislim da neće biti brzo realizirano, rekao je Ilčić.

– Na bojištu se ništa ne mijenja, pitanje je koliko je EU u stanju financijski i vojno pomagati Ukrajini. Jasno je da taj narod ima pravo na to da se odredi i meni je jako drago da su se okrenuli prema zapadu. Dinamika ulaska ovisit će o njihovim reformama. Mi ne znamo kako će rat završiti niti kako će Ukrajina nakon toga završiti. Radi se o državi koja može značajno promijeniti odnose unutar EU-a, naglasio je Ilčić.

Putin je jučer u obraćanju naciji poručio da se nastavlja rat. Glavni ciljevi ostaju denacifikacija, demilitarizacija i ukrajinska neutralnost.

– Stvari će se trebati riješiti pregovorima. Bez obzira na Putinove želje, želje Zelenskog, činjenica je da jako puno ljudi pogiba, vrijeme je da se sjedne za stol i pokuša dogovoriti, kazao je Ilčić.

Smatra da se pitanje veta na neki način dramatizira.

– Smatram da je veto izrazito potreban jer bez konsenzusa u Vijeću EU propada, nema nikakvog smisla. Veto se dosad pokazao vrlo korisnim, poručio je.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

U Sarajevu otvoren Adria Security Summit 2024 – Najveći događaj sigurnosne industrije u JI Evropi

„Naš cilj nije samo dijeljenje znanja već i zajedničko suočavanje s izazovima koji oblikuju budućnost…

8 minuta ago

Fudbaler Panatinaikosa pronađen mrtav (FOTO)

Grčki mediji su prenijeli vijest da je Džorž Boldok, fudbaler Panatinaikosa, pronađen mrtav. Defanzivni igrač…

1 sat ago

State Department: Libanon neće biti nova Gaza

Bijela kućaFoto: Ilustracija / ShutterstockSAD je upozorio Izrael da je protiv bilo kakve ofenzive u…

2 sata ago

Udruženje poslodavaca KS poziva Vladu i institucije vlasti KS da intenziviraju rad na usaglašenim inicijativama i zaključcima za poboljšanje poslovnog ambijenta

Članovi Upravnog odbora su iskazali nezadovoljstvo ostvarenim napretkom u realizaciji ključnih inicijativa i zaključaka sa…

3 sata ago

Srpski milioner iz Like neće “u penziju”, kupuje novi klub (FOTO)

Još kao mlad čovjek, bio je jedan od pionira tehnološkog razvoja iz kojeg je u…

3 sata ago

Kako se prikuplja novac za zaštitu od prirodnih nesreća u Federaciji BiH?

Za Jablanicu 30 hiljada evra godišnje, za Centar Sarajeva više od osam miliona. Tako se,…

4 sata ago