Categories: Novosti

‘STIŽE UGRIZ ZIME’: Meteorolozi izdali upozorenje za predstojeće dane i najavili zahlađenje

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/01\/bjelasnica.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/01\/bjelasnica.jpg”,”caption”:”Foto: SB”,”bg”:”838c9c”}]

Hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) danas je izdao je posebno saopćenje u kojem upozorava na kraj toplije zime.

Nakon iznadprosječno toplog decembra stiže drastična promjena vremena s velikim zahlađenjem koja stiže već za vikend. Uz svoje saopćenje napisali su da nas očekuje “pravi ugriz zime”.

Saopćili su da nakon rekordno tople godine i decembra stiže promjena vremena. 

“Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. januara, na subotu, 6. januar, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. januara.

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna, kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije”, objavili su iz DHMZ-a Hrvatske. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Najavili su kako se izraženije zahladnjenje očekuje u nedjelju, 7. januara te da će se “hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine iduće sedmice, kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije. Za četvrtak i petak najavili su mjestimične kiše, dok će glavnina oborina stići za vikend”. Pritom će već u petak, 5. januara, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno.

Saopćili su kako u pojedinim dijelovima Hrvatske možemo očekivati i snijeg.

“S burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu. Detaljna i pouzdanija prognoza za te dane slijedi u redovnim prognozama na mrežnim stranicama DHMZ-a. Planirate li putovanje za vikend svakako pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Printscreen

Budite spremni na zimske uvjete, posebice tokom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području'”, zaključuje DHMZ Hrvatske.

Redakcija

Recent Posts

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

FK Crvena zvezda saopštila je da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača tog…

2 sata ago

U Budimpešti se danas očekuje najviša razina Dunava

Vodostaj Dunava kod Budimpešte raste iz sata u sat. Najvišu razinu trebao bi dosegnuti do…

2 sata ago

Ovo je najbolje mjesto za sušenje odjeće u kući

Čini se da je sušenje odjeće lako, da je dovoljno samo da ostavite odjeću na…

2 sata ago

Važno je da dobro startujemo sezonu

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su u petak u Dubai, gdje ih u nedjelju očekuje zvaničan…

4 sata ago

Vijeće sigurnosti: Nova razaranja mogla bi uvelike nadmašiti dosadašnja

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-aFoto: United Nations, X profil / HRTŠefica političkih pitanja Ujedinjenih naroda Rosemary…

4 sata ago