Categories: Novosti

MONEYVAL procjenjuje standarde BiH u oblasti pranja novca i sprječavanja terorizma

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma MONEYVAL nalazi se u posjeti Bosni i Hercegovini radi procjene da li je zemlja postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

BiH prijeti stavljanje na sivu listu Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), ukoliko izvještaj predstavnika MONEYVAl-a bude negativan.

Radna grupa financijske akcije (FATF) je međunarodno tijelo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma, i ispunjavanja standarada u ovim oblastima.

Uvodni sastanak predstavnika MONEYVAL-a sa bh. vlastima, održan je u Ministarstvu bezbjednosti BiH, u Sarajevu, 12. februara.

Iz Ministarstva su saopštili da je provođenje FATF preporuka izuzetno važno, jer bi stavljanje BiH na sivu listu “imalo negativan uticaj na kredibilnost Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, smanjenje investicija i otežan tok međunarodne trgovine”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Savjet ministara BiH je usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i on se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Prošle sedmice, direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u Sarajevu, je, nakon što se susrela sa predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini 7. februara, izjavila kako su ovaj zakon, te zaključivanje sporazuma o statusu Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX), Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima, prioriteti koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti do marta, kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju EU.

Na usvajanje zakona je pozvala i Kancelarija Evropske unije u BiH, koja je zatražila od Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH da zakaže sjednicu na kojoj će ga usvojiti, kako bi on ušao u evaluaciju MONEYVAL-a.

MONEYVAL je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope zaduženo za procjenu poštovanja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koje ima i zadatak davanja preporuka nacionalnim vlastima u pogledu potrebnih poboljšanja njihovih sistema.

Redakcija

Recent Posts

Đoković i Nadal igraju posljednji put

Novak Đoković i Rafael Nadal će u subotu od 16.30 u Rijadu odigrati svoj posljednji…

36 minuta ago

Maloljetnik osumnjičen za 49 lažnih dojava o bombama u Sarajevu smješten u popravni dom

Općinski sud u Sarajevu odredio je 17. oktobra privremeni smještaj maloljetniku osumnjičenom da je za…

42 minute ago

Prva fotografija Dani Alveša nakon izlaska iz zatvora (FOTO)

Dani Alveš vratio se na društvene mreže, a njegova prva objava nakon izlaska iz zatvora…

3 sata ago

Rusija: Preuzeli smo kontrolu nad selom nedaleko grada Kurakove

Ukrajinska regija DonjeckFoto: Inna Varenytsia / ReutersRusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak navečer da…

3 sata ago

“Plakao sam sedam dana” (VIDEO)

Belgijski napadač Romelu Lukaku gostovao je u Koolcast Sport podcastu, u kojem je govorio o…

5 sati ago