Categories: Novosti

Predsjednici Republike, Vlade i Sabora uputili uskrsne čestitke

Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković

Foto: Davor Javorovic/Ivica Galovic/Goran Stanzl / PIXSELL

Uskrsnu čestitku uputili su predsjednici Republike, Vlade i Sabora. U povodu najvećeg kršćanskog blagdana svima su poželjeli mir, ljubav i zajedništvo.

Milanović: Neka ovo bude početak preispitivanja svega što činimo

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je u subotu uskrsnu čestitku u kojoj ističe kako mu je želja da predstojeći blagdan bude početak preispitivanja svega što činimo jer “svatko od nas može činiti više i bolje za dobrobit hrvatskog društva”.

– Uskrs je blagdan koji se smatra temeljem kršćanstva jer slavi pobjedu života i novi početak, a u suštini slavi pobjedu ljudskosti. Zbog toga je u cijelom kršćanskom svijetu prihvaćen kao najveći blagdan, a to njegovo suštinsko značenje slavi se ne samo među vjernicima nego i kao najveća svjetovna vrijednost. U današnjem svijetu koji se dramatično mijenja, pri čemu u tim mijenama često na vidjelo izlazi baš nedostatak ljudskosti, isticati i slaviti vrijednosti Uskrsa potrebno je u svakom društvu koje želi mir, sigurnost i toleranciju među ljudima i narodima, stoji u čestitki predsjednika Republike.

“Bez ljudskosti, dobrote u čovjeku i ljubavi prema drugima”, ističe Milanović, “lako se uruše sva postignuća suvremenog društva za koja smo olako mislili da su neuništivi temelji budućnosti.”

– Kako ljudima u nemirnom svijetu oko nas, tako i hrvatskim ljudima, bili vjernici ili ne, trebaju nada i ohrabrenje da svima može biti bolje i da će svjetlo nadjačati tamu. Uvjeren kako će vrijednosti ljudskosti u konačnici pobijediti, moja je želja da već predstojeći uskršnji blagdan bude početak preispitivanja svega što činimo jer svatko od nas može činiti više i bolje za dobrobit hrvatskog društva, poručuje predsjednik Republike.

– Svima u našoj Domovini, kao i Hrvatima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Neka vam dani uskršnjeg blagdana budu ispunjeni mirom i radošću, provedite ih u okruženju obitelji i prijatelja, stoji na kraju uskrsne čestitke predsjednik RH Zorana Milanovića.

Plenković: Uskrs je vrijeme kad se suočavamo s vlastitim odlukama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je uskrsnu čestitku katoličkim vjernicima i svima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, u kojoj stoji:

“U ime Vlade i osobno, svim vjernicama i vjernicima od srca čestitam najveći katolički i kršćanski blagdan. Želim da vam bude ispunjen mirom i veseljem te da ga provedete u krugu obitelji i najmilijih.

No svima onima koji će taj blagdan ipak provesti daleko od svojih najbližih, jer će biti na službi svojim sugrađanima, u oružanim snagama, u policiji, u bolnicama ili drugim dežurstvima, želim izraziti posebnu zahvalnost u ime cijele Vlade.

Uskrs je vrijeme kad se suočavamo s vlastitim odlukama i propitivanjem svojih postupaka. Stoga neka nam ovaj veliki blagdan donese obilje snage i nadahnuća u ispunjavanju predstojećih zadaća i izazova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ovi dani mira i nade potiču nas na dobrohotnost, međusobno razumijevanje i uvažavanje. Dodatno nas potiču na poštovanje drugih, na brigu i solidarnost za bližnje, osobito prema svima koji trebaju našu pomoć i pažnju.

Neka nas poruka Uskrsa potakne da zajedno i složno gradimo društvo po mjeri čovjeka za što bolji život svih hrvatskih građana, u Hrvatskoj u kojoj se gaji tolerancija, socijalna osjetljivost i društvena odgovornost.

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs!”

Predsjednik Sabora Jandroković čestitao Uskrs

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je uskrsnu čestitku u kojoj je poručio da Uskrs uvijek poziva na brigu za druge te da političari, a osobito vjernici među njima, trebaju bitno pridonijeti boljitku promičući odgovorne politike te duh suradnje i solidarnosti.

– Ništa tako upečatljivo kao Uskrs ne simbolizira pobjedu svjetla nad tamom, trijumf života nad smrću. Najveći kršćanski blagdan jest vrijeme posebne radosti, ali nas uvijek poziva i na brigu za sve one koji su na bilo koji način zakinuti, zaboravljeni ili izolirani, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Upravo iznimno izazovna vremena u kojima živimo, istaknuo je Jandroković, kršćanima mogu donijeti i nove prilike za praktično milosrđe i djelatnu ljubav.

– Snažeći konkretan osobni angažman nasuprot pasivnom promatranju i zagovarajući više zajedništva kako u našim obiteljima, tako i u društvu – možemo bitno doprinijeti boljitku naše Domovine i svijeta u kojem živimo. Političari, a osobito vjernici među njima, mogu i trebaju to činiti promičući odgovorne politike te afirmirajući duh suradnje, uvažavanja i solidarnosti nasuprot onomu podjela i polarizacije, poručio je.

Na poseban način prisjećamo se Krvavog Uskrsa prije 33 godine

Ove se godine u Hrvatskoj na poseban način prisjećamo Krvavog Uskrsa prije 33 godine i pogibije mladog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata, podsjetio je predsjednik Sabora.

– To nas podsjeća na stradanja našeg naroda, ali poziva i da ne zaboravimo na sva ona mjesta patnje i napetosti u svijetu, gdje ljudi proživljavaju teške trenutke, trpeći bol, nepravdu, nasilje i ugnjetavanje. Neka im Kristovo uskrsnuće, u kojem ljubav nadvladava mržnju, a istina laž, svima donese prijeko potrebnu utjehu, istaknuo je

Slikom svjetla koje razgoni tamu i osvjetljava put naprijed, Uskrs nam uvijek iznova poručuje da ostanemo postojani u svojoj vjeri i da nikad ne gubimo nadu da ćemo uspjeti prevladati sve poteškoće, poručio je predsjednik Sabora zaželjevši radostan i blagoslovljen Uskrs svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima u domovini i inozemstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

"Staza labirinata" privukla hodače u Novi Vinodolski

U okviru programa nordijskog hodanja i pješačenja pod nazivom "Nordijskim hodanjem po povijesnim šetnicama Novog…

7 minuta ago

Danijel Pranjić više nije trener GOŠK-a

Danijel Pranjić više nije šef stručnog štaba Nogometnog kluba GOŠK iz Gabele. Nakon poraza u…

1 sat ago

NAJPOZNATIJI METEOROLOG U REGIONU, ZORAN VAKULA, ZA ‘SB’ OTKRIVA: Evo kakva nas zima očekuje, i na što posebno trebamo obratiti pozornost…

Vidjevši u petak navečer neobičnu objavu na LinkedIn profilu Zorana Vakule, poznatog meteorologa Hrvatske radiotelevizije,…

2 sata ago

Broni se seli u G ligu

​Ove sezone mladi Broni Džejms stigao je u Los Anđeles Lejkerse i prvi put u…

3 sata ago

Ivana Jovanović izazvala polemiku zbog akcenta: Suprug se uključio u raspravu na mrežama! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Glumica Ivana Jovanović, poznata po ulozi Nede u seriji "Greh njene majke", izazvala je mnoštvo…

4 sata ago

Šta se zna o spornim kineskim respiratorima uvezenim u RS tokom pandemije?

Kineski respiratori. Njihovu nabavku, odnosno sumnjive ugovore ovih dana istražuje tužilaštvo u Republici Srpskoj (RS).…

4 sata ago