in

Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja
Slatka-Tajna.Eu
Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Prosvjed vatrogasaca

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Pod zvucima sirene i geslom “Lažima se vatre ne gase” danas je na Markovu trgu u Zagrebu održan veliki prosvjed vatrogasaca koji su od Vlade zatražili regulaciju svog radnopravnog položaja, veće plaće i kvalitetnu opremu.

Franković: Osiguranje sredstava za rad vatrogasca je stvar Vlade

– Tražimo 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj, da nam se osigura dostojanstven rad i kvalitetna oprema, poručio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske pred vatrogascima koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske.

– Osiguranje sredstava za rad vatrogasca je stvar Vlade, državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouoprave, rekao je Franković.

– Ne želimo da Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) postane sam sebi svrha, poručio je praćen povicima “ne – HVZ”.

Istaknuto je da se dio sredstava za funkcioniranje javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) osigurava u proračunima lokalne i područne samouprave, a dio u državnom proračunu, te da Vlada više od deset godina nije povećala minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Šušković prozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića

Profesionalni vatrogasci stigli su iz cijele Hrvatske sa zahtjevom da se ujednače njihove plaće s onima na državnoj razini, te da Vlada poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirale su sirene u znak potpore zahtjevima Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca koja je organizirala prosvjed zbog, kako kažu, dugogodišnje nebrige oko statusa vatrogasaca i nepoštivanja odredbi Zakona o vatrogastvu.

Iva Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorila je da četiri godine od donošenja Zakona o vatrogastvu nisu doneseni podzakonski akti koji su trebali biti doneseni nakon šest mjeseci.

Posebno je prozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je, istaknula je, još 2020. rekao da je sve spremno da se ti akti donesu a do danas nisu doneseni.

Krmpotić: Vatrogascima gori pod nogama

Marko Krmpotić iz riječkog Sindikata vatrogasaca poručio je da “vatrogascima gori pod nogama te su odlučili reći – dosta je!”.

– Dosta smo čekali, a samo slušamo laži koje dolaze s vrha naše krovne organizacije, rekao je Krmpotić, jedan od niza govornika koji su prozvali HVZ.

Zakon o vatrogastvu, koji je snazi od 1. siječnja 2020., odredio je, podsjetio je, rokove Vladi i glavnom vatrogasnom zapovjedniku za donošenje pravilnika i uredbe koji bi ga upotpunili. “Sami su ga pisali i sami sebi odredili rokove koje nisu ispoštivali. Rokovi su bili do šest mjeseci, osim za vatrogasnu mreže za koju je rok bio godinu dana, rekao je Krmpotić.

– Nema pravilnika, tko je kriv – Vlada, HVZ, Udruge gradova, nitko od njih ne radi svoj posao, ustvrdio je Krmpotić

Poručio je i da situacija vodi prema štrajku vatrogasaca ako se postojeće stanje nastavi.

– U Zakonu je navedeno kada ne smijemo štrajkati, ali ako se nastavi ovako, očito će sve voditi prema tome. Pitanje je hoćemo li biti kažnjeni kao i oni koji nisu donijeli pravilnike i uredbe. Zašto bismo se mi trebali držati zakona kada ih Vlada ne poštuje, upitao je Krmpotić mnoštvo okupljenih vatrogasaca.

Milovac: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Novinarka HRT-a Lucija Judnić izvijestila je kako vatrogasci imaju nekoliko razloga za prosvjed, a kako kaže Mario Milovac iz JVP-a Šibenik, glavni je nebriga države.

– Glavni razlog je nebriga države prema vatrogascima, jer imamo dva staleža. Imamo razliku plaća između državnih vatrogasaca i profesionalnih vatrogasaca i DVD-ovaca. Razlike su ogromne. Naš vatrogasac ima (op. a. koeficijent) 0.89 dok vatrogasac u državnoj službi ima 1.54, naglasio je ranije. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kazao je kako “je država dala neke uredbe za vatrogasce i to je od lokalne do lokalne samouprave”.

– Neke to prate, ali neke nažalost i ne. Tako imamo plaće profesionalnih vatrogasaca u nekom sredinama ispod 1000 eura, a dobrovoljni vatrogasac ima plaću do 750 eura, pojasnio je.

Ustvrdio je kako su u Šibeniku donekle zadovoljni uvjetima rada, ali i upozorio da mnoge njegove kolege nemaju takve uvjete.

– U JVP-u Grada Šibenika možemo donekle biti zadovoljni. Ova minimalna sredstva što su propisana mi imamo. Međutim, dosta sredina je najavilo zatvaranje postrojbi, rekao je.

– Očekujemo da će se ovo riješiti do 1.6., ali ako se dotad ne riješi mogao bi biti kaos. Nadam se da do toga neće doći, dodao je.

Plenković: Četiri pravilnika na savjetovanju, vjerujem da će se riješiti organizacija

Na jutrošnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je da je njegova Vlada donijela novi Zakon o vatrogastvu kako bi se osiguralo moderno i cjelovito funkcioniranje sustava.

– Glavni vatrogasni zapovjednik gospodin Tucaković pripremio je i uputio prijedloge četiri pravilnika koja su javno dostupna za raspravu na e-savjetovanju kako bi se utvrdile visine dodatka, rekao je.

– Vjerujem da će se s ovim prijedlozima, uz eventualne korekcije, sustavno i strukturno riješiti organizacija vatrogasnog sustava u partnerstvu nacionalne razine i lokalnih jedinica”, zaključio je Plenković

Traže izjednačavanje plaća

– Kako oni kažu, razlozi prosvjeda su vrlo jednostavni. Ono što ih je potaknulo bila je najava nekih javnih vatrogasnih postrojbi da će se morati ugasiti zbog jer se ne mogu financirati i nemaju dovoljno ljudi, rekla je prilikom javljanja iz Zagreba novinarka HRT-a Lucija Judnić.

– Još jedan razlog zbog kojeg su tu i zbog kojeg pregovaraju s resornim ministarstvom su plaće, kazala je.

Istaknula je kako je jedan od vatrogasaca s višedesetljetnim iskustvom, blagdanima, praznicima i prekovremenim satima dobio 1300 eura, a njegov kolega dobrovoljni vatrogasac dobio je 750 eura.

– Oni traže izjednačavanje plaća, onih regionalnih i lokalnih zajednica s vatrogascima na profesionalnoj razini, naglasila je.

Dodala je kako se vatrogascima obratio i premijer Andrej Plenković te istaknuo kako je Hrvatska u vatrogasce uložila 600 milijuna eura, a i da su izašla četiri pravilnika u e-savjetovanje koje je uputio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Pregovori, kako kaže, “još uvijek traju, a vatrogasci će se uskoro uputiti prema Markovu trgu”.

Prosvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRT

Pojedinim postrojbama prijeti gašenje

– Ima najava pojedinih postrojbi, odnosno njihovih osnivača da bi se te postrojbe ugasile jer nemaju dovoljno financijskih sredstava da bi ispunile materijalna prava svojih vatrogasaca, a kamoli neka druga dodatna prava. Ukoliko im država ne pomogne, odnosno ukoliko se ne povećaju sredstva to će biti jedan od ishoda, rekao je Šime Ćuzela-Papata, predsjednik Odbora vatrogastva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Karlos Alkaraz propušta masters u Rimu

Karlos Alkaraz propušta masters u Rimu

Koliko minuta ljutnje povećava rizik od srčanog udara

Koliko minuta ljutnje povećava rizik od srčanog udara