in

Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u Zajcu

Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u Zajcu
Slatka-Tajna.Eu
Operni spektakl “Istarska svadba” premijerno u Zajcu

Kritika patrijarhalnog sustava kroz svijet magičnog realizma

Foto: Karlo Čargonja. / HNK pl. Zajca

 Predstava je ostvarena u koprodukciji riječkog i pulskog kazališta povodom 170. godišnjice rođenja i 95. godišnjica smrti pulskog, istarskog i europskog skladatelja. 

Opera “Istarska svadba” (“Nozze istriane”) Antonija Smareglije, nakon premijere u Puli 11. svibnja stiže na riječku pozornicu.Uprizorenje u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića na pozornicu ne donosi verističku etno-operu već je pokanuta prema metaformičkom stilu i svijetu magičnog realizma. 

U romantično-nostalgičnoj scenografiji Alana Vukelića likovi ove operne drame postaju veći i od kuća, dok začudni kostimi Sandre Dekanić ironično raskrinkavaju habitus i korpus onoga što i onih koje nazivamo i smatramo – muškim/a. U magično-realističko tkivo predstave utkali smo odlučnu kritiku patrijarhalnog sustava vrijednosti koji ženu, napose mladu, svodi na objekt svadbene transakcije.

Marin Blažević

Na riječkoj će, kao i na pulskoj premijeri nastupiti solistice i solisti: Anamarija Knego (u alternaciji je Gabrijela Deglin), Bože Jurić Pešić, Giorgio Surian, Filippo Pollineli, Jure Počkaj (u alternaciji s Robertom Kolarom) i Stefany Findrik, a uz Riječčki simdonijski orkestar i Riječki operni zbor.

Drugom, lipanjskom izvedbom ove opere ravnat će maestro Zoran Juranić, vrsni poznavatelj Smareglije, kao što je to i Sofija Cingula, asistentica dramaturga.

Evo što nam je rekao solist Giorgio Surian:

Istarska svadba jedno je od najpoznatijih, a po mnogima i najbolje djelo nepravedno zapostavljenog autora

Foto: Karlo Čargonja / HNK pl. Zajca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mančester Siti sve bliži tituli

Mančester Siti sve bliži tituli

Zbog ovog sočnog sendviča rastu zazubice

Zbog ovog sočnog sendviča rastu zazubice