Categories: Novosti

Borba obitelji Grgić za dostojanstven život

Davor Grgić sa sinom

Foto: Labirint / HRT

Mladi par Simona i Davor Grgić roditelji su dvoje djece s teškim oblikom autizma. Svaki dan za njih je borba. Kako bi dobili adekvatan životni prostor, potražili su pomoć od Grada Otoka. No nakon što su njihovi zahtjevi mjesecima ležali u ladici, u pomoć im priskače istraživački novinar Drago Hedl. 

Supruga i ja zadnjim atomima snage pokušavamo maksimalno držati situaciju pod kontrolom, borimo se, ali jednostavno je teško. Sam sebi se čudim kako pronalazim snage da to mogu izdržati.

Davor Grgić, otac dvoje djece s autizmom

– Već šest godina od 0 do 24 smo vezani za ovaj prostor gdje se trenutno nalazimo, za nas ne postoji dan i noć. Imamo i treće dijete koje je zdravo, koje sve to gleda, nažalost trpi, ali nemam je gdje izolirati, što su svi doktori rekli da moramo radi njenog mentalnog zdravlja, govori Davor Grgić.

– Svaki dan od 0 do 24 stres, svodi se na to da moliš Boga da ne dođe do najgorega. Moja supruga i ja zadnjim atomima snage pokušavamo maksimalno držati situaciju pod kontrolom, borimo se, ali jednostavno je toliko teško. Sam sebi se čudim kako pronalazim snage da to izdržim, dodaje Davor.

Žive u skučenom prostoru od 30-ak kvadrata. Uza sve preporuke Centra za socijalnu skrb i pravobraniteljice za djecu da se nađe rješenje za tu obitelj – ono do danas nije riješeno. 

– Nije bilo sluha, bilo je jako puno muke da se uopće nešto pokrene i da se shvati da je toj obitelji pomoć nužna, potrebna i hitna. I ono što je najgore, tek kada se priča medijski eksponirala, ta obitelj je dobila minimum standarda, kazao je Drago Hedl, istraživački novinar portala Telegram.hr.

Nakon nevremena koje je u srpnju 2023. poharalo Slavoniju, obitelj Grgić zbog oštećenja krova trošne kuće, od Grada Otoka zatražila je i dobila kontejner, no on je prokišnjavao pa je upućen drugi.

– Ja sam službenik zadužen za predmet Davora Grgića. U svojoj široj obitelji imam dijete s autizmom i ja sam u potpunosti od početka shvaćao težinu situacije obitelji Grgić. Naravno da sam otišao kod njih kući, upoznao se s obitelji, s djecom, i ono što sam doživio prezentirao sam na nacionalnom povjerenstvu koje je posebno formirano s ciljem trajnog stambenog zbrinjavanja obitelji Grgić, rekao je Mirko Martinović, pročelnik za društvene djelatnosti, samoupravu i opće poslove Grada Otoka (ožujak 2023.).

Davor kaže kako su sin Franjo i kći Marija do druge godine bili sasvim normalna djeca, normalno su se razvijali i govorili, ništa nije upućivalo na autizam.

– Ja sam prvi kao roditelj primijetio da se moja djeca mijenjaju. Vodio sam ih pedijatrima. Rekli su da će to proći, da su to neke faze. Uputili su me u Suvag u Osijeku i tamo smo prvi put saznali za autizam, a s vremenom je to prešlo u puno više segmenata bolesti, došlo je do toga da imaju četvrti stupanj intelektualnih poteškoća. Sin je pod lijekovima, koliko-toliko je sada mirnije i kontrolira se. No opet je prisutna agresija, moraš paziti od 0 do 24. Sve je podređeno tome da njima olakšamo, da su što smireniji, govori Davor.

– Bolest je takva, ja to u životu nisam doživio i nitko to ne može razumjeti. Tu bolest i s čim se moja supruga i ja nosimo, to ne bih poželio nikome, dodaje Davor.

Nije bilo sluha, bilo je jako puno muke da se uopće nešto pokrene i da se shvati da je toj obitelji pomoć nužna, potrebna i hitna. I ono što je najgore, tek kada se medijski priča eksponirala, ta obitelj je dobila minimum standarda.

Drago Hedl, istraživački novinar

Traže pomoć od Grada, suočava se sa šutnjom i ignoriranjem

Pokušavao je u više navrata pronaći odgovarajući stan, međutim, zbog specifičnosti bolesti dvoje djece gube motivaciju daljnjeg traženja zbog vrlo mogućih neželjenih reakcija vlasnika stana, odnosno susjeda – zbog narušavanja njihova mira.

Jedino rješenje obitelj Grgić vidi u izgradnji nove stambene jedinice. Kako je Grad Otok suvlasnik kuće u kojoj žive, Davor Grgić obraća se gradonačelniku Josipu Šariću.

– Pokušavao sam doći do gospodina Šarića, moliti ga na sve načine da on meni to dodijeli, da postanem vlasnik jedan kroz jedan, da mogu ostvariti pravo na materijal ili bilo što, da mogu sagraditi kuću. Samo sam tražio da se u moju korist odrekne te polovice kuće, ali uvjet je bio da moram imati svoj plac, govori Davor Grgić.

Grgić tvrdi da se ništa ne događa, njegovi zahtjevi leže u ladicama, a on se suočava sa šutnjom i ignoriranjem. Obraća se Centru za socijalnu skrb i pravobraniteljici, koji od Grada traže izvješća i šalju požurnice…

– Osobito se angažira naš gradonačelnik Josip Šarić, koji je odmah nakon prve informacije i preporuke Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno Centra za socijalnu skrb Vinkovci i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uputio prijedlog Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, konkretno državnom tajniku Hanžeku, da se pristupi rješavanju stambenog problema obitelji Grgić. I nakon toga odmah je uslijedio niz aktivnosti i prijedloga gradonačelnika, koji je predložio Gradskom vijeću da se ustupi jedna polovina nekretnine koja je dijelom bila u vlasništvu Grada, a dijelom je vlasnik bio Davor Grgić, u svrhu izgradnje nove stambene zgrade koju bi financirao središnji ured, tvrdi pročelnik Martinović.

Spor oko ruševne kuće u kojoj je živio Davorov otac

No prema tvrdnjama Davora Grgića, sve ide presporo, najprije od njga traže novac kako bi od Grada otkupio dio kuće, no on to odbija jer nema sredstava, potom namjerno otežu i postavljaju nove uvjete.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Problemi nastaju i oko ruševne kuće u kojoj je živio Grgićev otac. 

– Vidjeli smo puno ruševnih zgrada u Otoku za koje nitko nije tražio uklanjanje. A poanta je u tome da se na ovom mjestu očito kani napraviti kružni tok. Tražio je da uklone tu ogradu, ako to ne učine, poslana je pisana obavijest da će to uraditi Grad od njihovu trošku, kazao je Drago Hedl.

U priču se uključuje novinar Drago Hedl

Do preokreta u dinamici rješavanja stambenog pitanja, kaže Grgić, dolazi tek kada je poručio da će se obratiti medijima.

– Ja sam se pokušao na stotine puta naručiti da razgovaramo, nije me htio primiti, nije htio čuti za moju obitelj. U biti sav se razgovor svodio na to “makni Hedla, makni Hedla”. Normalno, ja na to nisam pristao. Ja sam rekao da će to sve izaći van. Znači, ja svoje riječi nisam pogazio, niti bi pogazio čovjeka koji mi je došao iskreno pomoći. Šarić mi je nudio sve preko noći. Sve će mi dati, samo da šutim, govori Davor Grgić.

– Kada se prvi napis vezano za predmet Davora Grgića pojavio u medijima, za mjesec dana građevinska dozvola bi bila pravomoćna, govori pročelnik Martinović.

Da nije bilo pomoći novinara Hedla, Davor vjeruje da ne bi bilo ni pomaka u rješavanju njegova problema. U Gradu tvrde da su neki mediji iskoristili situaciju kako bi ih blatili i sotonizirali gradonačelnika koji pomaže najpotrebitijima.

– Meni je osobno žao što se to dogodilo, ali svatko ima pravo da kaže u javnosti ono što misli, svaki novinar ima pravo da piše što god želi, ali činjenice će pokazati tko je u pravu i tko ide pravim putem, a tko obmanjuje javnost i dovodi ljude u zabludu, poručuje pročelnik Martinović.

Grgići su u međuvremenu dobili status roditelja njegovatelja.

– Govori se “Oni su neradnici, oni žele živjeti na tuđi račun”. To su strašne priče. Ja bih bio najsretniji da me sad izbace na ulicu i da su samo moja djeca zdrava. Ruke i noge bih dao, samo da su zdravi. Ne treba mi nitko ništa dati. Bi li ja bio dobar roditelj da sam se njih odrekao, da sam ih dao u sirotište?, pita Davor Grgić.

Ja sam se pokušao na stotine puta naručiti da razgovaramo, nije me htio primiti, nije htio čuti za moju obitelj. U biti sav se razgovor svodio na to “makni Hedla, makni Hedla”. Nudio mi je sve preko noći. Sve će mi dati, samo da šutim.

Davor Grgić, otac dvoje djece s autizmom

Gradski pročelnik: Reagirali smo odmah sukladno našim mogućnostima

– Kada smo objavili tekst o tome kako je obitelj Grgić u teškim stambenim prilikama, javila se jedna poznata hrvatska tvrtka koja nije željela da je se imenuje, već je došla i pitala na koji način može pomoći toj obitelji. Njima je u tom trenutku bio najpotrebniji automobil budući da dvoje bolesne djece treba ići na rehabilitaciju. I tada je ta tvrtka ponudila obitelji polovni automobil, ali u vrlo dobrom stanju, sređen, tako da sada ta obitelj ima načina da djecu voze na rehabilitaciju, govori Drago Hedl.

Iako u nas obično sit gladnom ne vjeruje, predstavnici Grada tvrde da nije tako – od 2021. pomagali smo i pomažemo – od plaćanja polaganja vozačkog ispita tate Davora, jednokratne novčane pomoći do izrade projektne dokumentacije i djelomičnog financiranja izgradnje nove kuće.

– Mi smo odmah sukladno našim mogućnostima reagirali i u suradnji s Davorom Grgićem sve rješavamo. Na vidiku je izgradnja jedne kuće katnice, bruto površine 120 metara kvadratnih, koja će biti prilagođena potrebama obitelji Grgić. To će biti dokaz da smo zaista išli pravim putem. Ne damo se smesti bez obzira na distraktore pažnje koji preko medija pokušavaju usmjeriti cijelu priču u neku drugu krajnost. Jesu li tu pomiješani nekakvi interesi političke ili ne znam koje druge naravi, mi se time ne opterećujemo, kaže pročelnik Mirko Martinović.

– Na prvom mjestu zahvaljujem gospodinu Hedlu, ja to ne mogu zaboraviti. Da njega nije bilo u samom u startu, moja borba bi bila jalova, ja bih završio na ulici. Ja im mogu oprostiti, ali zaboraviti nikad. Sve dalje neka ide samo svojim tokom da ja dođem do toga što je obećano. Od samog početka ove priče, konkretno ovdje u mjestu, stvorila se slika da ja želim živjeti na tuđi račun. Moja djeca nikad nisu bila zapostavljena ni u čemu. Ja više nemam kod koga otići, ja sam sve uložio za svoju djecu. I ne dam ih nikome i ako sam ja sad loš roditelj, neka onda procijeni javnost, poručuje Davor Grgić.

Obitelj Grgić stekla je pravo na izvanredno stambeno zbrinjavanje od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine putem kojeg se realizira projekt izgradnje kuće.

Mi smo odmah sukladno našim mogućnostima reagirali. Na vidiku je izgradnja kuće katnice, bruto površine 120 metara kvadratnih, koja će biti prilagođena potrebama obitelji Grgić. To će biti dokaz da smo zaista išli pravim putem.

Mirko Martinović, gradski pročelnik, Otok

U Hrvatskoj je sve više osoba s poremećajima iz spektra autizma, a brojni problemi godinama se ne rješavaju. Nizom kampanja i akcija želi se potaknuti društvo da prihvati i ne isključuje oboljele i njihove obitelji iz svakodnevnog života.

Drugog travnja Svjetski dan svjesnosti o autizmu održan je pod sloganom “Nismo nevidljivi”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Đoković i Nadal igraju posljednji put

Novak Đoković i Rafael Nadal će u subotu od 16.30 u Rijadu odigrati svoj posljednji…

2 sata ago

Maloljetnik osumnjičen za 49 lažnih dojava o bombama u Sarajevu smješten u popravni dom

Općinski sud u Sarajevu odredio je 17. oktobra privremeni smještaj maloljetniku osumnjičenom da je za…

2 sata ago

Prva fotografija Dani Alveša nakon izlaska iz zatvora (FOTO)

Dani Alveš vratio se na društvene mreže, a njegova prva objava nakon izlaska iz zatvora…

4 sata ago

Rusija: Preuzeli smo kontrolu nad selom nedaleko grada Kurakove

Ukrajinska regija DonjeckFoto: Inna Varenytsia / ReutersRusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak navečer da…

4 sata ago

“Plakao sam sedam dana” (VIDEO)

Belgijski napadač Romelu Lukaku gostovao je u Koolcast Sport podcastu, u kojem je govorio o…

6 sati ago