in

Primali mito radi žurnog rješavanja priključka na elektromrežu

Primali mito radi žurnog rješavanja priključka na elektromrežu
Slatka-Tajna.Eu
Primali mito radi žurnog rješavanja priključka na elektromrežu

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Uskok je, na temelju kaznene prijave zadarske policije, pokrenuo istragu protiv 22 okrivljenika koji se sumnjiče za davanje i primanje mita radi žurnog rješavanja priključka na elektromrežu.

Policijska uprava zadarska i Uskok izvijestili su da je istraga pokrenuta protiv 20 hrvatskih državljana, jednog državljana Austrije te jedne državljanke Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče za primanje i davanje mita, pomaganje u primanju mita te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Policija i tužiteljstvo su izvijestili kako sumnjiče osmoricu djelatnika Elektro Zadra da su tijekom 2020., na području Zadarske županije, primali novčane nagrade kako bi u Elektro Zadru, koji strujom opskrbljuje kućanstva, požurivali rješavanje priključenja objekata u vlasništvu više osoba na elektrodistribucijsku mrežu.

Uz njih, policija i tužiteljstvo sumnjiči 11 hrvatskih državljana da su kao vlasnici obiteljskih kuća, apartmana i poslovnih prostora davali osmorici zaposlenika Elektro Zadra mito u pojedinačnim iznosima od više stotina do 1500 eura, sukladno prethodnom dogovoru, a sve kako bi ubrzali svoje priključenje na elektrodistribucijsku mrežu.

Također, 51-godišnjeg i 56-godišnjeg zaposlenika Elektro Zadra sumnjiči se da su preko posrednika, a u namjeri da u Elektro Zadru ishode nelegalno priključenje na elektrodistribucijsku mrežu na nekretnini na zadarskom području, u poslovnoj dokumentaciji lažno prikazali namjenu nekretnine.

Kao protuuslugu davali ovjerene bjanko ateste

Nadalje, 68-godišnjeg i 65-godišnjeg zaposlenika Elektro Zadra sumnjiči da su protupravno, a na traženje 50-godišnjeg vlasnika nekretnine u Zadru, zaobilaženjem postojećeg električnog brojila u stanu i izravnim spajanjem na elektroenergetsku mrežu, omogućili vlasniku objekta neograničeno korištenje električne energije bez ikakve evidencije o potrošnji. Time je Elektro Zadar, ističe policija i tužiteljstvo, oštećen za više od 2700 eura, a za što su od vlasnika nekretnine zahtijevali 500 eura koje su po primitku međusobno podijelili.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pored toga, kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su se šestorica zaposlenika Elektro Zadra na traženje 60-godišnjeg vlasnika jedne tvrtke i 48-godišnjeg vlasnika obrta ovlaštenih za izdavanje atesta koji čine sastavni dio spisa priključenja objekta na elektromrežu, u Elektro Zadru višekratno zauzimali na požurivanju rješavanja njihovih predmeta.

Zauzvrat su im vlasnik tvrtke i vlasnik obrta kao protuuslugu u više navrata dali veći broj ovjerenih bjanko atesta koje su potom šestorica djelatnika Elektro Zadra nezakonito koristili za potrebe rješavanja drugih predmeta priključenja objekata na elektromrežu.

Pritom su u njih unosili neistinite podatke te su u konačnici u 15 navrata naplaćivali iznose od 1200 kuna do 200 eura od vlasnika, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju, dodaju Uskok i policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Đoković tajno primljen u bolnicu

Đoković tajno primljen u bolnicu

MARKO MILJKOVIĆ SA LISICAMA NA RUKAMA STIGAO NA SASLUŠANJE! Pa dobacio šok riječi: “40 sati samice zbog razbijenih jaja”

MARKO MILJKOVIĆ SA LISICAMA NA RUKAMA STIGAO NA SASLUŠANJE! Pa dobacio šok riječi: “40 sati samice zbog razbijenih jaja”