Categories: Novosti

Macron u Dresdenu upozorio na jačanje ekstremne desnice

Macron u Dresdenu upozorio na jačanje ekstremne desnice

Foto: / Shutterstock

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u Dresdenu na širenje ekstremne desnice u Europi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini jer se radi i o sigurnosti u Europi.

– Posvuda u našim demokratskim društvima se šire ideje koje dolaze od ekstremnih desničara…ovaj pokvareni vjetar se širi Europom, to je stvarnost. Mi se konačno moramo probuditi, rekao je Macron u svom govoru ispred obnovljene katedrale u Dresdenu koja je bila u potpunosti uništena u savezničkom bombardiranju. Drugog dana trodnevnog posjeta Njemačkoj, Macron se u svom govoru konkretno osvrnuo na Mađarsku gdje je “europski novac dobrodošao”, ali se ne poštuje neovisnost sudstva i medija.

– Postoji fascinacija za autoritarne režime. Samo nekoliko kilometara od nas .. .Ali Europa nije samoposluživanje nego zajedničko postolje vrijednosti i kulture individualne i političke slobode, rekao je Macron tijekom svog 40-minutnog govora koji je bio prekidan pljeskom. “Velika mi je čast kao prvi francuski predsjednik nakon njemačkog ujedinjenja govoriti ovdje u Dresdenu. Ja ne govorim na istoku nego u srcu Europe”, rekao je Macron na njemačkom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







”Ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Europi”

On je branio i europsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada. “Ono što u Ukrajini stoji na kocki je sigurnost Europe. Ni Francuska niti Njemačka više nisu sigurne ako u Ukrajini pobijedi pravilo jačega”, rekao je Macron. On je, s obzirom na veliku skepsu posebice među građanima istočne Njemačke naspram pomoći Ukrajini, rekao kako je zajednički europski stav naspram ovog pitanja presudan.

– Mi ne vodimo rat protiv ruskog naroda, ali mi isto tako ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Europi, rekao je Macron. On je još jednom istaknuo potrebu podizanja obrambene spremnosti Europe i prekid snažnog oslanjanja na SAD. Macron je trodnevni državni posjet Njemačkoj započeo u nedjelju susretom s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom te nastavio polaganjem vijenca na spomenik žrtvama Holokausta te govorom u Dresdenu.

Posjet se završava u utorak susretom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zajedničkim sastankom njemačke i francuske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Čelsi rutinski savladao očajni Vest Hem

​Fudbaleri Čelsija pobijedili su u gostima ekipu Vest Hema rezultatom 3:0 na startu šestog kola…

2 sata ago

Prosvjed Rabljana: Ne želimo ribogojilišta u našem akvatoriju

Prosvjed RabljanaFoto: Ante Matijević / Radio RabCeh ribara Rab nastavlja borbu za očuvanje otoka i…

2 sata ago

Zašto treba oprati glavicu crnog luka prije ljuštenja?

​Crni luk je jedna od najviše korištenih namirnica u našoj kuhinji. Iako je problem oljuštiti…

2 sata ago

Lijepa atletičarka pokazala dečka, mnogi komentarišu njegovu “nestašnu ruku” (VIDEO)

Jedna od najvećih atletskih zvijezda, olimpijska šampionka i vlasnica svjetskog rekorda u soku uvis, Ukrajinka…

4 sata ago

GRAD SARAJEVO OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN MIRA: Sjećamo se svih nevino ubijenih građana tokom agresije i opsade bh. prijestolnice

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/bbb1_14.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/bbb1_14.jpg","caption":"Foto: Grad Sarajevo","bg":"292b33"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/bbb2_7.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/09\/bbb2_7.jpg","caption":"Foto: Grad Sarajevo","bg":"d7d8d6"}] Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić obilježili su danas Međunarodni…

4 sata ago