Categories: Novosti

U srijedu sunčanije i toplije, ali i dalje ne posvuda stabilno

Zoran Vakula

Foto: emisija “Vrijeme” / HRT

Do vikenda sunčanije i toplije, od četvrtka ponegdje i vruće, mnogima i sparno, te i dalje nestabilno, osobito u unutrašnosti, gdje će ujutro biti i magle.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu stabilnije, uz samo rijetko malo kiše

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti više sunčana vremena nego u utorak, ali još ponegdje i popodnevnih pljuskova, možda i grmljavine. Ujutro mjestimice magla, uz najnižu temperaturu zraka od 12 do 15 °C, a njezine najviše poslijepodne vne vrijednosti bit će 26 ili 27 °C.

Podjednako toplo – i toplije nego u utorak, te ujutro maglovitije, danju sunčanije bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No, i dalje ne posvuda stabilno pa su poslijepodne mogući pljuskovi i grmljavina.

Još nestabilnije u promjenjivo oblačnoj i ujutro mjestimice maglovitoj Gorskoj Hrvatskoj, pa i u unutrašnjosti Istre, a ponegdje malo kiše može pasti i na inače pretežno sunčanom te ne odviše vjetrovitom sjevernom Jadranu. Temperatura zraka ujutro od 9 do 12 °C, uz more 14 do 18 °C, a popodne od 21 do 24 °C, uz mirno ili malo valovito more do 26 °C.

U Dalmaciji još viša, uz dosta sunčanog vremena, ali i mjestimice moguću kišu – u noći uglavnom na južnijim otocima pa poslijepodne u unutrašnjosti, u obliku lokalnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenome sjeverozapadni, a more mirno ili malo valovito i na prevladavajuće sunčanom jugu Hrvatske, gdje će ujutro biti 15 do 18 °C, poslijepodne 26, 27 °C.

Još toplije, do vikenda i većinom suho

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U nastavku tjedna na Jadranu još više vedrine i daljnji rast temperature, ne samo zraka nego i mora, uglavnom mirnog ili malo valovitog jer će vjetar biti većinom slab. Noći ponegdje tople, a dani gotovo pa vrući.

I na kopnu sve toplije, često i vruće, mnogima i sparno, ali i dalje ne sasvim stabilno, premda prevladavajuće sunčano. Svakodnevno će biti razvoja oblaka iz kojih je najveća vjerojatnost pljuskova i grmljavine u gorju, posebice u petak i subotu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza Izidora Pelajića, mag- phys.-geophys. iz DHMZ-a, pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća” – utorkom na HTV2 oko 17:45 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Gundogan o povratku: Zvao sam Pepa lično

Ilkaj Gundogan vratio se u Mančester siti poslije godinu dana provedenih u Barseloni, a u…

2 sata ago

BiH opet čeka da joj ‘progledaju kroz prste’ na evropskom putu

Nakon što je ugrozila isplatu evropskog novca, Bosna i Hercegovina očekuje da joj u Briselu…

2 sata ago

Pet tretmana za idealnu jesenju njegu kože

Naglo smo uskočili iz ljeta u jesen i vrijeme je da promijenimo dnevnu rutinu njege…

2 sata ago

Cicipas i Dimitrov donijeli bodove Evropi, Serundolo Svijetu

Počeo je Lejver kup, a tim Evrope posle singl mečeva prvog dana vodi 2:1. Bodove…

4 sata ago

Napad nožem u Rotterdamu možda terorizam

IlustracijaFoto: robert coolen / ShutterstockNizozemska policija objavila je u petak da sumnja da je napad…

4 sata ago