Categories: Novosti

Poplave u Njemačkoj: Šteta se mjeri u milijardama eura

Obilne kiše i teške poplave u dvije najjužnije njemačke pokrajine uzrokuju velike poteškoće već danima, a deseci tisuća pripadnika hitnih službi neprekidno su na terenu. Tisuće ljudi je evakuirano, a u poplavama je poginulo pet osoba.

Istina je, u južnoj Njemačkoj više ne pada kiša, oluje su prestale, ali poplave i bujice ne jenjavaju. Dunav je opasno visok, grad Passau, koji zovu i grad triju rijeka, suočen je s katastrofalnim vodenim valom koji je nosio sve pred sobom. Današnje mjerenje pokazalo je da je razina Dunava dosegnula gotovo deset metara, što je dvostruko više od normalnog vodostaja. Stanovnici ogoročeni.

– Bila sam uvjerena da su se gradske vlasti pripremile za moguće poplave. Ali sada kada vidim što se događa, osjećam velik strah i nelagodu. Jer ovo što se događa, nisam sanjala ni u najgorim snovima, rijeka raste, izlijeva se, a grad je potpuno poplavljen, rekla je Gisela Zimmermann, stanovnica Passaua.

Dežurne službe odmah odgovaraju na prozivanja, tvrde nema tako velike štete, sve ovo je očekivano, jer prirodne sile ne mogu se zaustaviti.

Šteta se mjeri u milijardama eura. Uništene su brojne prometnice, željeznička pruga teško je oštećena, a energetska infrastrkuktura zahtijeva temeljitu obnovu.

– Mislim da nakon nekoliko teških dana, svi mi koji smo bili izravno uključeni u spašavanje i pomaganje građanima, napokon osjećamo olakšanje. No sada nas čeka velik posao – procjena štete i obnova oštećene infrastrukture, kazao je Andreas Dittmann, zapovjednik vatrogasne postrojbe iz Passaua.

Poplave i u blizini Stutgarta

Poplava je doista bila razorna, ovo je vinarija obitelji Krause u blizini Stutgarta. Kad se voda povukla, vlasnik je vidio razmjere štete.

– Mislim da je sve ovo posljedica klimatskih promjena, to je najveći problem, odnosno mi smo problem. Mi smo izazvali sve ove klimatske promjene. Zato sada imamo ovakve kiše i poplave, ustvrdio je vinar Ulli Krause.

I doista, stiže i službena potvrda. Copernicus – služba za klimatske promjene – upravo je objavio da je ovogodišnji svibanj bio najtopliji svibanj zabilježen na globalnoj razini, odnosno 12. uzastopni mjesec u kojem globalna prosječna temperatura doseže rekordnu vrijednost. Pa ne iznenađuje što je svijet suočen s dosad neviđenim vremenskim nepogodama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Na jugu Njemačke vrhunac vodenog vala na Dunavu polako odlazi nizvodno. Ali stanovnici još ne mogu odahnuti. Meteorolozi predviđaju pljuskove i grmljavinska nevremena u Bavarskoj i Baden-Württembergu, što znači da bi vodostaji ponovno mogli rasti.

Grad Passau, poznat i kao grad na tri rijeke, dijelom je pod vodom. Ali nasipi koji štite ključna područja dosad su izdržali.

– Mnogo smo naučili iz prijašnjih poplava, pogotovo 2013. kada je vodostaj bio još viši i otad se dosta toga učinilo. Vidite da su sve zaštitne strukture oko trgovina dobro pripremljene, rekao je Ruthard Marsch, stanovnik Passaua.

– Mobilne obrane od poplava postavljene su na više mjesta. Grad Passau poslao je rano upozorenje i zato je šteta prilično mala, kaže Hannes Berger iz agencije za vode.

Dramatično je sinoć bilo na jugu Bavarske. Hitne službe izvukle su iz nabujale rijeke ženu koja je nestala jedan sat prije. Također na drugom kraju Bavarske u tijeku je potraga za vatrogascem koji je nestao u Dunavu nakon što mu se prevrnuo spasilački čamac.

Upozorenja od poplava na snazi su diljem južne Njemačke, poglavito uz tok Dunava. Posebne mjere na snazi su i zapadno uz rijeku Rajnu.

Vodeni val na Dunavu nakon Njemačke stiže u Austriju. U Linzu se rijeka izlila iz korita. U cijeloj Austriji Dunav je do daljnjega zatvoren za plovidbu većih brodova.

U Slovačkoj je izdano upozorenje za područje Bratislave, gdje također prolazi Dunav. Očekuje se velik rast vodostaja te rijeke, ali i Morave. Zato se na više mjesta postavljaju zaštitne barijere. U Bratislavi je policija pozvala građane da se ne približavaju riječnom koritu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Stadion Bajern Minhena od sada na adresi Franca Bekenbauera

MINHEN - Stadion fudbalskog kluba Bajern Minhena, Alijanc arena biće na novoj adresi - Trg…

52 minute ago

Sabor o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Saborska raspravaFoto: Patrik Macek / PixsellHrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i…

58 minuta ago

Navijačima Marseja zabranjeno gostovanje Lionu

​Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zabranio je putovanje navijačima Olimpika iz Marseja na utakmicu…

3 sata ago

BiH poslala Briselu ‘nepotpun’ dokument o ispunjenju uslova za sredstva iz EU Plana rasta

Dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterijume da…

3 sata ago

Masna pogača sa svinjskom masti koja sjeća na djetinjstvo

​Ko može da odoli ukusnoj, mekanoj i toploj pogači? Ona nas vraća u dane djetinjstva,…

3 sata ago