in

Selak Raspudić: Vlada i ministar još nisu uredili korištenje autonomnih vozila

Selak Raspudić: Vlada i ministar još nisu uredili korištenje autonomnih vozila
Slatka-Tajna.Eu
Selak Raspudić: Vlada i ministar još nisu uredili korištenje autonomnih vozila

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Hrvatski sabor je slobodnim govorima danas započeo zasjedanje. 

Selak Raspudić: Još nije regulirano korištenje autonomnih vozila

Zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub nezavisnih i Fokusa) kritizirala je Vladu i resornog ministra prometa Olega Butkovića jer još uvijek nisu regulirali korištenje autonomnih vozila, a koji će, kako je najavio Mate Rimac koji ih razvija, uskoro biti na cestama.

– Prije godinu dana pitali su ministra tko će biti odgovoran u slučaju nesreće, a on se nasmijao i rekao ha-ha, vozač sigurno neće. Time je pokazao duboko nerazumijevanje načina funkcioniranja autonomnih vozila, kazala je u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naglasila je kako je Njemačka još 2021. i 2022. pripremila zakonodavni okvir, ali da je našem ministru ta tema još uvijek smiješna.

– U izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji će se uskoro naći na dnevnom redu Sabora, naša Vlada ništa ne rješava niti spominje uopće mnoge sporne točke, dodala je Selak Raspudić.

Grmoja: Pupovac se deklarira kao oporba, a Odbor za ljudska prava pripada kvoti vladajuće većine

Kritiku Vladi uputio je i Mostov Nikola Grmoja i to zbog Zakona o obnovi poljoprivrede EU koji je ocijenio opasnim za poljoprivrednike i proizvođače hrane, ne samo hrvatske već cijele EU jer će se, upozorio je, hrana uvoziti, ali izvan zemalja EU. EU zastupnici HDZ-a su u Parlamentu glasali protiv, da bi sada na Vijeću EU ministrica Vučković podržala taj Zakon. Vlada podržava suludu zelenu agendu, čak i sada kada je u nju ušla stranka koja se predstavlja kao suverenistička, rekao je dodavši kako će se ovim zakonom omogućiti uvoz hrane, ali izvan EU. 

Osvrnuo se i na imenovanje SDSS-ova Milorada Pupovca na čelo Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kojeg će, kako su najavili, HDZ-ovci podržati. Grmoja je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarirao kao oporba, a Odbor pripada kvoti vladajuće većine, te je pozvao kolege iz oporbe da na glasanju to ne podrže.

Pavliček pozvao Dabru da uvede protugradne rakete

Podsjetivši da je nevrijeme praćeno tučom posljednjih tjedana nanijelo ogromne štete poljoprivrednicima, Suverenist Marijan Pavliček pozvao je novog ministra poljoprivrede Josipa Dabru da, primjenjujući odredbe postojećeg Zakona o zaštiti od tuče, uvede protugradne rakete.

Hrvatska svake godine baca stotine milijuna eura na gluposti, milijarde se kradu pa pozivam ministra da pokaže hrabrost i uloži u ovaj sustav, edukaciju novih raketara i pokuša se boriti jer poljoprivrednici ovo ne mogu izdržati, poručio je.

– Na vraćanje mračnih epizoda iz prošlosti i to u Zagrebu upozorio je Darko Klasić (Kluba HSLS-a) te optužio gradsku vlast predvođenu Tomislavom Tomaševićem za obmanjivanje gradskih zastupnika i javnosti. Na Skupštini je donio četiri odluke benignog naziva o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u kojima nije bilo informacije da se radi o privatnom vlasništvu, a kojima se oduzima 1411 kvadrata privatnog zemljišta i to bez ikakve naknade vlasnicima, iste zemlje koju im je nedavno država vratila, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










SDP-ova zastupnica Sanja Bježančević ocijenila je da učinci politika vlada Andreja Plenkovića i projekta Slavonija, Baranja, Srijem nisu onako dobri kakvima ih predstavlja premijer, te navela da je od Plenkovićeva ustoličenja iz Slavonije iselilo 90 tisuća ljudi.

– Od ustoličenja Andreja Plenkovića i početka tog projekta, iz Slavonije se iselilo 90 tisuća ljudi, ugašeno je 7500 OPG-ova, a dvije od pet slavonskih županija nalaze se u 2,5 posto najmanje razvijenih regija EU, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Istaknula je i kako Osječko-baranjska županija, kao najrazvijenija slavonska županija, ima dvostruko veću stopu nezaposlenost od nacionalnog prosjeka.

Navela je i kako su plaće u Slavoniji rasle 12 posto manje od nacionalnog prosjeka, odnosno Slavonci su u tom razdoblju mjesečno primali 192 eura manje od ostatka države, kazala je Bježančević.

Iznijela je i procjenu kako će do 2028., odnosno do kraja mandata aktualne Vlade, razlika u porastu bruto plaća porasti, što znači da će Slavonci 2028. primati mjesečno prosječno 270 eura manje od ostatka države.

Sandra Benčić (Možemo) naglasila je kako je situacija sa kutinskom Petrokemijom jedan od najvećih propusta i dokaza nesposobnosti realizacije strateških interesa ove Vlade.

Petrokemija, strateška tvrtka više nije pod kontrolom države, država nema više kontrolni paket, opetovala je zastupnica, pa navela kako je do toga došlo, odnosno kako je država sa 44 posto, koliko je imala u tvrtki, sada spala na 20 posto.- To se, kazala je, dogodilo tako da je država krenula u proces dokapitalizacije zajedno sa najvećim, turskim investitorom sa kojim je dogovorila da će zadržati kontrolni paket od minimalno 25 posto plus jednu dionicu.

To je navodno bila i odluka Vlade u veljači, no nakon toga, Sabor se raspušta, Vlada postaje tehnička, a četiri državne tvrtke, preko kojih se vrši dokapitalizacija, umjesto da pričekaju da najveći investitor prvo dokapitalizira kako bi vidjeli koliko je novca uložio, evidentno su se zaletjeli i prvi dali ponudu.

– Dali su 12 milijuna eura, turski investitor je dao više od onog što je prvotno govorio i udio države je pao na otprilike 20 posto, navela je Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jokić u opuštenom izdanju zaigrao basket (VIDEO)

Jokić u opuštenom izdanju zaigrao basket (VIDEO)

“TO JE BILA NAJBOLJA ODLIKA” Prva izjava Slavice Ćukteraš o raskidu sa di-džejom, evo šta se dogodilo

“TO JE BILA NAJBOLJA ODLIKA” Prva izjava Slavice Ćukteraš o raskidu sa di-džejom, evo šta se dogodilo