Categories: Novosti

Utorak sunčan, većinom vruć, mnogima i sparan

U tjednu toplom kao rijetko kada u lipnju, uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje, do petka još većinom sunčano, zatim nestabilnije, uz moguća nevremena.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak prilično stabilan

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U utorak na istoku Hrvatske većinom sunčano i danju vruće, uz najvišu temperaturu od 31 do 33 °C te povremeno umjeren jugoistočnjak. Jutarnja temperatura oko 16 °C, a lokalno je još moguća kratkotrajna magla.

Mjestimične magle ujutro može biti i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj, a danju pretežno sunčano, često i vedro te vruće, popodne do 32 °C u hladu meteorološke kućice. Sredinom dana mjestimice će puhati do umjeren jugozapadnjak. 

Umjerenog jugozapadnjaka bit će i u Gorskoj Hrvatskoj te na obali sjevernog Jadrana, osobito poslijepodne. Dan će obilovati sunčanim satima, na nebu će tek povremeno biti visokih, koprenastih oblaka, a temperatura zraka će porasti na vrijednosti do 27 do 30 °C. Jutarnja u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre od 10 do 14 °C, a na obali i otocima između 17 i 20 °C.

U Dalmaciji ujutro ponegdje i do 22 °C. Osim tople noći, ljetnom ugođaju pridonijet će i vruć dan, tijekom kojeg će blago osvježenje donositi umjeren vjetar s mora – sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni.

I na krajnjem jugu Hrvatse podjednake vremenske prilike – sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 30 do 33 °C, te uz povremeno sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni vjetar more malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 25 °C.”

Još toplije, uz 1. ovogodišnji toplinski val

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“I u nastavku tjedna na Jadranu većinom sunčano uz daljnji porast temperature zraka i upozorenje na umjerenu, u petak i veliku opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na vrućinu i na kopnu, gdje će od srijede popodne sve češće temperatura biti iznad 35 °C. Noći će biti sve toplije, što će nekima otežavati kvalitetan san i odmor. No u petak nestabilnije uz porast mogućnosti za lokalne pljuskove, osobito u subotu i intenzivnije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Liverpul preživio ”vukove” i zauzeo lidersku poziciju

Ponudio se Mančester siti na tacni da izgubi lidersku poziciju, a Liverpul je to oberučke…

2 sata ago

Helena protutnjila jugoistokom SAD-a, poginulo najmanje 49 osoba

Strašne posljedice iza sebe je u pet američkih saveznih država ostavio uragan Heleena. Poginulo je…

2 sata ago

Kako trčanje na kiši utiče na zdravlje i da li se preporučuje

Stigla je najavljena promjena vremena i širom zemlje pada kiša. Šta to znači za vaš…

3 sata ago

Vodena bujica probila u kuće i prekrila ceste

Nezapamćena kiša u zaleđu Zadra. U mjestima oko Obrovca, Pridrazi, Novigradu vodena bujica prekrila je…

3 sata ago

Zvezda lagano sa Mornarom

Košarkaši Zvezde pobedili su Mornar u meču 2. kola ABA lige rezultatom 91:72. Rezultatski bila…

4 sata ago

Protesti u Sarajevu i Banjaluci zbog zlostavljanja životinja

U Sarajevu i Banjaluci su u subotu, 28. septembra održani protesti građana koji su tražili…

4 sata ago