Categories: Novosti

Hezbolah: Nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno u slučaju rata

Sayyed Hassan Nasrallah

Foto: mohammad kassir / Shutterstock

Vođa libanonskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, upozorio je u srijedu da “nijedno mjesto” u Izraelu neće biti pošteđeno njihovih projektila ako izraelski čelnici provedu u djelo svoje prijetnje da će napasti Libanon.

Hasan Nasralah također je zaprijetio Cipru.

– Otvaranje zračnih luka i ciparskih baza izraelskom neprijatelju kako bi ciljao Libanon značilo bi da je ciparska vlada sudionik rata, upozorio je u govoru koji je uživo prenosila televizija.

– (Izraelski) neprijatelj savršeno zna da smo spremni na najgore (…) Zna da nijedno mjesto (…) neće biti pošteđeno naših projektila, rekao je Nasralah.

Izraelska vojska objavila je u utorak da je odobrila planove za ofenzivu na Libanon zbog intenziviranja prekograničnih sukoba s Hezbolahom u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

Vođa Hezbolaha rekao je da ih u slučaju rata Izrael “treba očekivati s kopna, mora i zraka”.

U drugom dijelu govora, ustvrdio je da se “neprijatelj zaista boji da otpor ne prodre u Galileju” na sjeveru Izraela, dodajući da je riječ o “mogućnosti (…) u kontekstu rata koji bi mogao biti nametnut Libanonu.”

Vođa Hezbolaha istaknuo je da je njegov pokret iskoristio “tek dio svojeg oružja” otkako je 8. listopada prošle godine otvorio frontu na jugu Libanona kako bi pomogao Hamasu u Pojasu Gaze.

Rekao je da Hezbolah ima više od 100.000 muškaraca spremnih za borbu.

Hezbolah financira Iran, zakleti neprijatelj Izraela.

U više od osam mjeseci nasilja između Hezbolaha i izraelske vojske u pograničnim područjima u Libanonu je poginulo najmanje 478 ljudi, većinom borci Hezbolaha, te 93 civila, po podacima AFP-a.

Na izraelskoj strani, poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila, po izraelskim podacima.

UN optužio Izrael za istrebljenje Palestinaca i zločine protiv čovječnosti

Dok SAD pokušava spriječiti regionalni rat, sve je veća napetost između Izraela i Hezbollaha. Američki izaslanik u Libanonu pokušava smiriti napetosti i zaustaviti prijetnje vojne skupine koja djeluje pod iranskim pokroviteljstvom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







No, sveopći rat s Hezbollahom već je najavio izraelski šef diplomacije Israel Katz.

– Hezbollah će se boriti ‘bez pravila’ i ‘bez ograničenja’ izbije li širi rat s Izraelom. Nigdje u Izraelu neće biti sigurno. To uključuje moguće ciljeve u Sredozemnome moru. Nastavi li Cipar dopuštati Izraelu korištenje svojih zračnih luka i baze za vojne vježbe, Hezbollah bi to mogao smatrati dijelom rata, ustvrdio je klerik i glavni tajnik šijitskog islamističkog Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah.

Izraelska vojska provodi “istrebljenje” Palestinaca, odgovorna je za najteža kršenja međunarodnog prava poznata kao “zločini protiv čovječnosti” i za to počinitelji moraju odgovarati – zaključak je istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda.

– Svojim napadima Izraelske obrambene snage možda su više puta prekršile temeljna načela zakona rata. Protuzakonito ciljanje koje je počinjeno kao dio široko rasprostranjenog ili sustavnog napada protiv civilnog stanovništva u skladu s državnom ili organizacijskom politikom, također može implicirati počinjenje zločina protiv čovječnosti, kazao je glasnogovornik ureda visokog poverenika UN-a za ljudska prava Jeremy Laurence.

– Izleda da se u izraelskoj bombaškoj kampanji konzistentno krši obveza izbora sredstava i metoda ratovanja koji izbjegavaju ili barem minimiziraju štetu za civile koliko je to moguće, rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Izraelska stalna misija pri UN-u u Ženevi okarakterizirala je tu analizu kao “činjenično, pravno i metodološki manjkavu”. “Budući da OHCHR ima, u najboljem slučaju, djelomičnu činjeničnu sliku, bilo kakav pokušaj postizanja pravnih zaključana inherentno je manjkav.”

Na sastanku Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, voditeljica UN-ova istražnog povjerenstva, Navi Pillay, rekla je da počinitelji povreda ljudskih prava u sukobu moraju za to odgovarati.

Ponovila je zaključke izvješća objavljenog prošli tjedan po koje i militanti Hamasa i Izarela čine ratne zločine, ali je rekla da je samo Izrael odgovoran za najteže povrede koje međunarodno pravo definira kao “zločine protiv čovječnosti”.

Rekla je da razmjeri palestinskih civilnih žrtava odgovaraju “istrebljenju”.

– Utvrdili smo da su goleme civilne žrtve u Gazi i rašireno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježan rezultat namjerne strategije izazivanja maksimalne štete, rekla je na sastanku Pillay, sutkinja iz Južnoafričke Republike.

Izrael optužuje UN za pristranost

Izrael, koji obično ne surađuje s istragom i optužuje za protuizraelsku pristranost, izabrao je majku taokinje da govori u njegovo ime i kritizirao je izvješće tvrdeći da ne pridaje odgovarajuću pozornost taocima koje je Hamas oteo 7. listopada. 

– Mi možemo učiniti više za njih. Taoci nas trebaju, rekla je Meirav Gonen, majka 23-godišnje taokinje Romi Gonen.

Izvješće UN-ova ureda analiziralo je pojedinosti šest incidenata koji su se dogodili između 7. listopada i 2. prosinca u kojima je mogao procijeniti vrstu oružja i korištena sredstva i metode.

Pillay je osudila izraelske vojne metode u Gazi, kazavši da korištenje teškog naoružanja u gusto naseljenim područjima “predstavlja namjeran i izravan napad na civilno stanovništvo.”

Povjerenik Chris Sidoti rekao je novinarima da su rezultati istrage, koje će proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu, pokazali da je Izrael “jedna od najkriminalnijih vojski na svijetu”. Rekao je da je Izrael do sada opstruirao istragu, koja ima za cilj utvrditi kako se postupa s taocima, kao i s tisućama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. “Daleko od toga da smo imali suradnju, naišli smo na opstrukciju”, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Rijeka: 83-godišnjak i 74-godišnjakinja pritvoreni zbog pokušaja ubojstva

PolicijaFoto: - / IlustracijaPolicija je zbog sumnje na ubojstvo u pokušaju kazneno prijavila i predala…

7 minuta ago

Zbog čega Đoković u Kini ima nadimak “Pile”? (VIDEO)

Poimanje tenisa u Kini daleko je drugačije od onog na koje smo navikli u drugim…

2 sata ago

KAJAN PONOVIO INICIJATIVU: Šta je sa obnavljanjem ALTERNATIVNOG puta od Sarajeva do Mostara?

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/137573587_1101499383632168_2938984462676081975_n.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/137573587_1101499383632168_2938984462676081975_n.jpg","caption":"Foto: Facebook","bg":"ab9b94"}]  Zastupnik u federalnom parlamentu Sanel Kajan uputio je novu inicijativu Vladi FBiH i…

2 sata ago

Duran produžio ugovor sa Vilom

Džon Duran je produžio ugovor sa Aston Vilom do 2030. godine. Kolumbijac je na ''Vila…

4 sata ago

‘EU je manje zlo za BiH’

Perspektiva je u Mostaru i slušamo kako tamo mladi žive i razmišljaju i koji su…

4 sata ago