Categories: Novosti

Entiteti u BiH nisu države i nemaju suverenitet, poručuje Vijeće za provođenje mira

Republika Srpska nije potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, entiteti nisu države i nemaju suverenitet. Ovo je saopšteno nakon dvodnevne sjednice ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, koja je održana 19. i 20. juna u Sarajevu.

PIC je tijelo čiji Upravni odbor čine ambasadori zapadnih zemalja, Organizacije islamske konferencije, a ranije i Rusije koja više ne učestvuje u radu, koje daje političke smjernice Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira najoštrije je osudilo, kako se navodi u saopštenju, “flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni i pravni poredak BiH”, te su pozvali predstavnike iz Republike Srpske da “obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu BiH”.

“Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovi Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. UO PIC-a ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnoga sporazuma za mir”, navedeno je u saopćenju UO PIC-a.

Pozvali su vlasti bh. entiteta RS da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatiziraju manjine.

Zakon o kriminalizaciji klevete je u bh. entitetu Republika Srpska (RS) stupio na snagu u julu 2023. godine, uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara, aktivista i međunarodne zajednice da predstavlja “udar na slobodu mišljenja i govora, te korak ka uvođenju cenzure”.

Vijeće za provedbu mira oštro je osudilo i pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH. U saopštenju su naveli i da napadi na visokoga predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti “ozbiljno utječu na provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnoga sporazuma za mir”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“UO PIC-a poziva na žurno napuštanje politike RS o nepriznavanju i nesuradnji s visokim predstavnikom. UO PIC-a upozorava da je poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH obaveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno surađuju s visokim predstavnikom”, navodi se u zaključcima nakon dvodnevne sjednice.

UO PIC-a očekuje od organa vlasti BiH da “bez daljnjeg odlaganja usvoje državni budžet za 2024. godinu”.

Inače, Bosna i Hercegovina je ušla u šesti mjesec ove godine bez usvojenog budžeta – dokument postoji, ali nema dogovora kako da se novac raspodijeli.

Sve državne institucije su na privremenom finansiranju, a to znači da novca ima samo za plate, tekuće troškove i međunarodne obaveze.

To je sve što Bosna i Hercegovina može da finansira.

Bez budžeta, javne nabavke su stopirane, nema kapitalnih projekata, nema investicija, dok institucije ne mogu da zapošljavaju novi kadar.

Redakcija

Recent Posts

Zlatko Dalić pozvao Nediljka Labrovića

Golman hrvatske fudbalske reprezentacije, Dominik Kotarski, propustiće predstojeće utakmice u Ligi nacija. Hrvatska sutra u…

12 minuta ago

Pronađeno još jedno tijelo žrtve poplava i klizišta u BiH

Pronađeno je još jedno tijelo žrtve poplave i odrona u Donjoj Jablanici, potvrdio je Kenan…

18 minuta ago

Potukli se Biberović i Brajant (VIDEO)

Derbi drugog kola Evrolige je zasigurno meč u Turskoj između Efesa i Fenerbahčea, gdje je…

2 sata ago

Snaga djevojčica: Kako mlade liderice mijenjaju svijet za bolje sutra

Međunarodni dan djevojčicaFoto: Ilustracija / ShutterstockOvogodišnja tema Međunarodnog dana djevojčica, koji se obilježava 11. listopada,…

2 sata ago

Fudbaleru pukla arkada, pogledajte kako je zaustavio krvarenje (FOTO)

Fudbaleri Uzbekistana odigrali su 0:0 sa reprezentacijom Irana, u okviru trećeg kola azijskih kvalifikacija za…

4 sata ago